Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare led-uri cu LM317

Vizitator dukuletz

Postări Recomandate

Vizitator dukuletz

Zilele astea am gasit o lanterna din ala mare cu 42 de led-uri albe. Am facut o sursa de tensiune constanta cu LM317 folosind circuitul atasat.Led-uri sunt conectate in paralel, deci am reglat sursa sa scoata doar 3V. Pentru intrare am folosit un incarcator Nokia, scrie pe el output: 3.7V, 355mA, masurat cu multimetru scoate cam 14V.Problema este ca integratul LM se incalzeste foarte tare. Am lasat sa functioneze cam 5 minute si deja frige LM-ul, asa ca am deconectat led-uri de frica sa nu arda integratul si sa baga o tensiune mare in led-uri.E normal sa fie asa? Cum pot sa rezolv problema? Ma gandeam deja sa pun un radiator dar nu stiu daca rezolva problema.Instalatia este pt iluminare unui acvariu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

3

• addysoftware

3

• Dr.L

1

Vizitator dukuletz

Multumesc pt raspunsuri!!Deci eu am 42 led-uri albe conectate in paralel, asta inseamna ca trebuie sa am o tensiune de 3.2V si curent de 20mA.Daca calculez dupa formula R = 1.25V /0,02A = 62.5 ohm. Deci pt un curent de 20mA trebuie sa pun o rezistenta de 68R intre adj si output nu?Ca tensiune de intrare e ok daca folosesc sursa cu tensiune constanta si aplic la intrare 7V?Mentionez ca as dori sa fie consum cat mai mic, flosind ce am mentionat mai sus? Consumul va fi mare?

Link spre comentariu

Deci eu am 42 led-uri albe conectate in paralel, asta inseamna ca trebuie sa am o tensiune de 3.2V si curent de 20mA.

lol, nu!LED-urile se pun in paralel numai in lanternele chinezesti..., Trebuiesc puse cate 8 LED-uri in serie, la intrarea LM-ului aplicata o tensiune de cca.30V(LM-ul rezista pana la 40V), deci va trebuiesc 5 buc LM317T si veti avea 5 "ghirlande" de 8 led-uri.
Link spre comentariu
Vizitator dukuletz

Problema e ca am luat led-uri de la lanterne alea chinezesti :)) Este deja o matrice de 42 led-uri in paralel.Cum fac sa mearga asa cat de cat?

Link spre comentariu

"Cat de cat" merge precum in lanterna aceea, adica 20mA/ledX42 LED-uri=0,84 A(!)

Adica cu o sursa de 3,2V(pt. LED-uri albe sau albastre)si 1A LED-urile vor lumina.

Cat, asta-i alta taina...

LED-urile nu se pun niciodata in paralel, chinezoii sunt defecti, sau ma rog, nu au tehnologia/marketingul sa produca o lanterna CU UN SINGUR LED, asa cum fac cei de la Petzl sau Nichia.

Link spre comentariu
Vizitator dukuletz

Ok multumesc, eu le-am conectat acum la o sursa reglabila la 3V. LM317 se incalzeste usor dar nu cred ca o sa fie problema.Daca le las asa led-uri vor arde mai repede nu?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ok multumesc, eu le-am conectat acum la o sursa reglabila la 3V. LM317 se incalzeste usor dar nu cred ca o sa fie problema.Daca le las asa led-uri vor arde mai repede nu?

Cum ai norocu';noi folosim lanterne cu leduri(lanterne cu accu DDR iar leduri chinezesti) de 2 ani si din trei una e gata,una are 2 leduri arse,cealalta are toate functionale. Ledurile se alimenteaza in curent constant- ex. : daca alimentam un led la 1A printr-o scc ,curentul v-a fi 1A si la 5V si la 7V si la 10 V .@SpitfireDe marketing.
Link spre comentariu
Vizitator vik

LED-urile nu se pun niciodata in paralel

Vreau sa inteleg de ce (nu-s electronist, citesc de ceva vreme formul, urmaresc sa-mi fac un far pentru bicicleta si vreau sa fie cat mai eficient, tocmai d-aia intentionam sa cumpar niste leduri supreflux cu 160lm/W si sa le leg cate 2-4 in serie, apoi seriile in paralel...)

1) Legate in paralel se vor arde (pe rand) pentru ca n-au rezistenta interna? Daca le-as pune o rezistenta foarte mica (1ohm) le scade randamentul?

2) Intr-un caz particular, pentru un licurici/stroboscop (la 7-15hz), ar merge legate in paralel? Ma gandesc ca vor rezista pentru ca nu-s alimentate continuu.

Link spre comentariu

Nu se pun in paralel pentru ca exista mici diferente intre ele,iar la utilizare indelungata,uzura devine inegala. Cum tu setezi curentul pe tot grupul (ca doar asa il poti seta,cat sunt in paralel),uzura inegala va mari diferentele intre leduri si in final se vor duce toate.Dar in functie de leduri(cat de calitative sunt),treaba asta se poate intampla in mii sau zeci de mii de ore (din 100.000 cat de viata unui led)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cum vrei sa focalizezi ledurire superflux?1)Legate 2-4 in serie ,apoi serile in paralel,SI FIECARE SERIE CU SCC/REZISTENTA2)Nu,ca mai sus si citeste cu atentie ce spune Dr.L

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Incearca sa tai traseele care unesc led-urile - daca e posibil - cu un cutter, ceva, si alimenteaza-le in serie. Grupuletze de cate 3 buc cu o rezistenta de cca 100 ohmi la 12V.E singura solutie pe termen lung. Si nu, nu vor tine 20-50000 de ore ci doar 2000. Sunt chinezesti. Am avut cateva prin casa si s-au terminat in 1 an.

Link spre comentariu

Pentru vik:

De la ce se va alimenta "dracaria" ta pentru bicicleta?

Daca vrei sa o alimentezi la o tensiune mica (de ex. 3V de la baterii) le poti pune direct. Rezistenta interna a bateriilor va face fucnctia de balast. Dar nu se vor aprinde la intreaga putere, deoarece tensiunea lor directa e undeva in jur la 3.4V

Daca vrei sa alimentezi la un element de LiIon sau ceva asemanator (3.7V) iti trebuie o sursa de curent constant, sau - mai simplu - un balast calculat in functie de tensiunea maxima a elementului incarcat, in sarcina si curentul maxim al ledurilor, dupa legea lui ohm. N-as recomanda totusi varianta asta, decat daca nu vrei sa te complici. Randamentul e acceptabil - pierderile sunt sub un sfert - dar lumina scade cu bateria... Ca si in primul caz de fapt.

La 12V - deja treaba se complica, din cauza ca ai avea pierderi mari pe balasturile rezistive, chiar pe solutia "ghirlanda de 3 LED" Deci o sursa de curent constant se impune.

La dinam... depinde.

Da si tu mai multe detalii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări