srdjan Postat Iunie 7, 2010 Partajează Postat Iunie 7, 2010 am vazut ca s-a discutat foarte putin (dl. ola_nicolas) despre asa ceva. Atelierul meu a ajuns in etapa in care are nevoie de asa ceva (pana acum faceam de mana si se pare ca am talent dar vreau sa evoluez). M-am pus sa caut pe net si singurele ce le-am vazut sunt cele 2 de la tme. Pe site-uri locale numai chestii grele. Aveti idee unde as putea gasi sau cum mi-as putea croi eu singur asa ceva? Alea 2 ce le-am gasit pe net mi se par cam slabute chiar daca sunt concepute pentru minibormasina mea "hobby drill 2000". Am vazut ca e vorba de 2 sisteme si anume cu cremaliera sau cu parghie/arc. Ce imi recomandati si la ce sa fiu atent daca o fi sa ma apuc de unul singur sa-mi fac? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Sistemul cel mai "simplu" este cel cu parghie si arc. Am asezat simplu intre ghilimele pentru ca de fapt este un simplu relativ. In realitate un sistem mecanic de avans pentru masina de gaurit electrica de mana nu este chiar atat de simplu. Cel mai greu lucru este sa dai miscarii constanta. Adica, nu este permis - spre exemplu - ca pe parcursul prelucrarii sa existe portiuni cu hopuri (deviatii bruste de la traiectoria rectilinie) - altminteri fie vom face o prelucrare neconforma cu cerintele, fie vom rupe scula (burghiul) des. Asta inseamna ca este absolut necesar un sistem de ghidare. De regula acest sistem de ghidare, la stativele cu coloana se face cu o pana prismatica fixata rigid in echipajul mobil si care culiseaza liber dar ajustat pe un canal de pana practicat in coloana, pe toata lungimea ei utila. Acest sistem de ghidare este cel mai greu de realizat (necesita o tehnologie adecvata pe masini-unelte) Totusi, asa dupa cum spuneam nici restul mecanismelor nu sunt simplu de realizat, urmarindu-se in acelasi timp constanta, usurinta manevrarii, dar si rigiditatea constructiei. Fara aceste 3 calitati (cel putin) un sistem de avans mecanic pentru unealta electrica de gaurit nu va fi eficient. Link spre comentariu
srdjan Postat Iunie 8, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2010 as avea 3 bare de ghidare cu elementele culisante si flansele de prindere pentru a le mentine paralele de la un plotter vechi. cred ca ar fi sufiecient sa realizez flansa se culisare cu presa mecanica pentru prinderea bormasinii, sa le gasesc un stativ bun si un mecanism de actionare sa fie cat mai liniara coborarea. eu ma gandeam la ceva gen camă actionata de o parghie. trebuie sa apelez la bunavointa lu' socru' ca e inginer la vagoane :)singura problema ar fi ca barele sunt cam lungi. cum se pot taia fara sa le distrug? ma gandesc ca prin aschiere e cel mai bine, nu? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 1 - Cama excentrica este un mecanism bazat pe teoria planului inclinat, unde un rol deosebit il are frecarea. Limita normala de alunecare otel pe otel a unui plan inclinat este de 6...8 grade. In concluzie o cama cu excentric nu este utilizabila decat pentru curse maxime (fara parghii amplificatoare) de 5...10 mm, adica insuficiente pentru cursa unui burghiu (exceptie facand unul de strapungere al PCB-urilor)2 - Pentru bare de diametre moderate (25...30 mm) este eficace retezarea pe strung.3 - Daca ai pune cateva poze, as incerca sa te ajut cu sugestii. Link spre comentariu
srdjan Postat Iunie 8, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2010 se simte meseria in graiul dvs. O sa revin si cu poze cand reusesc sa eliberez garaju ca ajung cam greu la ele. oricum zilele astea am programul foarte plin. ma apuc de ea probabil de miercurea viitoare.multumiri! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum