Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o incinta cu 2 basi sau doua incinte cu cate un bas?

Paollo

Postări Recomandate

<<"punem 2 de 8ohmi in paralel si spl-ul creste cu 3dB, iar impedanta mutuala ne mai face cadou +3dB pt. un incredibil salt de 6dB!!! si putere dubla livrata incintei fata de un singur dif "asa zicea marcopolo ...la inceput n-am inteles cum "impedanta mutuala ne mai face cadou +3dB ", dar evident se referea la injumatatirea acesteiatotusi aici ori e o greseala, ori eu inca nu inteleg: 8ohm-->4ohm = 6dB, unde-s atunci ceilalti 3 ? Confused>>Asta nu inteleg eu, si la asta am cerut explicatii, de unde vin ceilalti 3 dB din injumatatirea impedantei :roll: Deci daca e adevarat inseamna ca adi are dreptate, si la legrea in serie avem acelasi SPL ? ( 3 dB putere dubla din care se scad 3 dB pt dublarea impedantei => 3-3=0 ) :roll:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

12

• adi_0106

10

• radue

6

• Paollo

6

Top autori în acest subiect

daca pe un amplif dat legi 4 ohmi (doua difuri paralel) o sa intre in fiecare dintre cele doua difuri aproape aceeasi putere care ar intra in unul singur de 8 ohmi.

Link spre comentariu

Asta nu inteleg eu, si la asta am cerut explicatii, de unde vin ceilalti 3 dB din injumatatirea impedantei :roll:

Deci daca e adevarat inseamna ca adi are dreptate, si la legrea in serie avem acelasi SPL ? ( 3 dB putere dubla din care se scad 3 dB pt dublarea impedantei => 3-3=0 ) :roll:

stai putin ca asa cum te-ai exprimat nu mai inteleg eu :roll:

3dB inseamna de 1,73 ori, 6dB inseamna de 2 ori (sau jumatate :), dupa cum e cu + sau -); deci la punerea in paralel a unor impedante sarcina se injumatateste - e ca si cum ai castiga 6dB, de fapt nu-i "castigi" decat din punctul de vedere al unui amplificator care pina atunci a avut o sarcina de valoare dubla.

influenta punerii in paralel a 2 dif. asupra SPL-ului difuzorului echivalent este de + 3dB. se obtine alt difuzor, cu alta impedanta, si cu alt SPL.

pina aici cred ca ne-am inteles :wink:

acum, la punerea in serie (la difuzorul echivalent obtinut), se obtin sau nu +3dB ? sau sunt -3dB ? asta-i intrebarea . eu stiam ca e +3dB. am sa mai citesc o data in seara asta.

de altfel si pe site la Visaton scrie la fel.

Link spre comentariu

daca pe un amplif dat legi 4 ohmi (doua difuri paralel) o sa intre in fiecare dintre cele doua difuri aproape aceeasi putere care ar intra in unul singur de 8 ohmi.

ba nu - in ele intra aceeasi tensiune si 1/2 din curentul care ar intra in diful de 8 ohmi, dar scazand impedanta intregului sistem => SPL mai mare :shock: :shock: :shock: mai am putin si nu inteleg nici eu ce vreau sa zic :blink: eu ma bazez pe experimente - adica daca pe un amplif dat punem un dif de 8 ohmi si apoi 2 de 8 ohmi in paralel observam o crestere a SPL-ului
Link spre comentariu

ma da idioti suntem - hai sa simulam cu bassssbocsss si sa vedem ce iese punem la vrejeala 2 difuri la care avem parametrii - difurile sa fie pe 8 ohmi si le legam si in serie si in paralel - si dam in ele cu o anumita putere - dupa care vedem graficul cu SPL ;)

Link spre comentariu

am facut eu experimentul cu bassssbocsss si am folosit ca difuzoare ydd200lpb de 8 ohmi si am ajuns la concluzia - ca in cazul in care le hranim cu 50 W si in paralel si in serie avem acelasi SPL deci totul se rezuma la puterea cu care sunt atacate difuzoarele in cele 2 combinatiidaca a descoperit cineva altceva - astept ;)

Link spre comentariu

si sa revenim la topic ....... omu nu stie ce sa aleaga intre 2 X hp15 (200 W/8ohmi) sau 1 X hp18 (350 W/8ohmi) presupund ca le va ataca cu acelasi amplificator - de exemplu un ipa 400 - care in 8 ohmi scoate 270 Wdaca pune 2 X hp15 in paralel - amplificatorul va scoate 400 W -> va avea rezerva de putere si spl maredaca pune 2 X hp15 in serie - amplificatorul va scoate .... putin tare -> va avea putere insuficienta si spl micdaca pune 1 X hp18 - amplificatoru va scoate 270 W -> putere insuficienta si spl mic (are avantajul ca difu e de 18" si misca un volum mare de aer care se "simte in piept")dar chestiile astea nexus le cunoaste bine .... si el ar trebui sa ne lamureasca

Link spre comentariu

Poate n-am inteles eu ce ati zis voi, sau n-ati inteles voi ce am zis eu.Eu n-am inteles de ce sunt +6 dB la SPL pt legarea in paralel si nu 3, cum stiam eu;acum, cum zicea shambala la explicatia cu +6dB, se obtin +3 dB la dublarea de putere si mai vin inca 3 dB de la faptul ca e impedanta de 2 ori mai mica ( paralel );eu am intrebat ca, daca legamn serie, vom obtine 3 dB de la chestia ca sunt 2 dif si tre atacate cu aceeasi putre la dublul impedantei difului, adica tot dublarea puterii, dar, din ce a scris shambala mai sus ar insemna ca la dublarea impedantei ( serie ) se scad 3 dB, nu se aduna si ar insemna ca nu creste SPL deloc ?Eu asta am zis, dar se pare ca bassssssbocsuuuuuuuuuuuu a demonstrat ca afirmatia:<>nu este adevarata;eu la asta m-am referit si am incercat sa inteleg, dupa cee ce a scris marcopolo, cum e cu sensibilitatea la legarea in serie;Scuze daca am fost offtopic fff mult aproape tot thread-ul, dar am vrut sa inteleg acel lucru :oops:

Link spre comentariu

la dublarea de putere se obtin 6dB, ca de aia se cheama dublare (6dB= de 2 ori) :) , dar cresterea SPL-ulului nu are legatura cu asta. aceasta dublare de putere este "vazuta" doar de vreun amplif. care a functionat pina atunci cu un singur difuzor si acum primeste ca sarcina noua Ze=Z/2

trebuie inteles ca la punerea in serie sau in paralel a doua difuzoare se obtine un nou difuzor (numit difuzor echivalent), care are alti parametri, alt Z in primul rand, si un SPL cu 3 dB mai mare. deci o alta incinta, cum ar veni.

ca pe aceasta incinta ampliful folosit pina atunci va fi nevoit sa debiteze de 2 ori mai multa sau mai putina putere, asta este altceva, si depinde numai de noul Z.

dar randamentul (ca la orice difuzor, independent de Z) acestei noi incinte este cu 3dB mai mare.

am mai scris asta; poate nu inteleg eu ce nu intelegi tu ...

nu fac bascalie, si mie mi s-a intamplat sa nu inteleg ceva, (vezi chiar mai sus, printre primele posturi). acum cred ca m-am lamurit ...

ps - marco polo mi-a scris apoi ca era obosit cand a formulat acel post, si a promis ca va reformula mai clar, dar n-a mai facut-o.

Link spre comentariu

Paollo a intrebat intai daca sa foloseasca o incinta cu 2 difuzoare puse serie sau paralel sau sa foloseasca doua incinte cu cate un difuzoar fiecare si sa lege aceste incinte serie sau paralel.

asta a fost de fapt prima intrebare.

si i s-a raspuns corect ca nu are absolut nici un rost sa faca 2 subwoofere.

apoi s-a pus problema a doua - daca sa foloseasca 2 x hp15 sau un hp 18. (si a treia - daca vor fi 2x hp 15 cum sa le lege, serie, sau paralel).

si aici a raspuns adi corect - sa foloseasca un hp 18; va fi mai aproape de ce vrea el sa simta.

singura observatie ar fi ca "daca pune 2 X hp15 in serie - amplificatorul va scoate .... putin tare -> va avea putere insuficienta si spl mic".

da, va fi SPL mic (ca efect acustic), dar de la injumatatirea puterii data de dublarea impedantei, si nu de la SPL-ul difuzorului echivalent astfel obtinut..

iar daca difurile sunt de 8 ohm oricum nu se pune problema sa le pui in serie.

si, Paollo, ce amplificator vrei sa folosesti ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări