Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o incinta cu 2 basi sau doua incinte cu cate un bas?

Paollo

Postări Recomandate

exista diferenta de spl intre o incinta cu doi basi identici si aceeasi basi separat in 2 cutii, (care total fac cat cea cu 2 basi) ? presupunand ca semnalul e acelasi cu acelasi amplif.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

12

• adi_0106

10

• radue

6

• Paollo

6

Top autori în acest subiect

pt 2 basi in aceeasi cutie depinde - poate fi montarea izobarica - unde se pierde ceva SPL dar coboara bine in frecventa- difuzoarele se pot lega in serie - unde scade SPL-ul dar "mananca" mai multa putere si se echivaleaza cu legarea in paralel unde creste SPL-ul necesitand o putere mai micasper sa fi inteles ce am vrut sa zic

Link spre comentariu

in concluzie spl e cam acelasi ( daca presupun ca si cele 2 incinte vor fi legate in paralel si incinta cu 2 basi tot paralel)totusi cred ca o incinta cu 2 basi o sa o simt mai bine in piept decat doua cu cate 1 bas.

Link spre comentariu

eu am citit pe forum ca la frecventze joase nu se mai simte stereofonia - ca sa se simta "mai bine in piept" ai nevoie de difuzor cu diametru cat mai mare si SPL mare in frecvente joase

Link spre comentariu

Da, dar pe medii se simte destul de mult, asa ca daca difu respectiv urca desul de sus, ar fi bine sa fol 2 boxe separate, dar daca diu pe care il fol este numai pt bas, atunci sa faca un subwoofer cu 2 sateliti, pe sateliti stereo, pe sub mono.

Link spre comentariu

Da, dar pe medii se simte destul de mult, asa ca daca difu respectiv urca desul de sus, ar fi bine sa fol 2 boxe separate, dar daca diu pe care il fol este numai pt bas, atunci sa faca un subwoofer cu 2 sateliti, pe sateliti stereo, pe sub mono.

asa ma gandeam si eu 2 sateliti, dar pt sub nu eram sigur daca sa fol o incinta cu difuzor mare (hp18) sau o incinta cu 2 difuri hp15.
Link spre comentariu

Simulezi si vezi cum iesi mai bine pt aplicatia ta.Mai demult am simulat si eu 2 HP-15W si 1 HP-18W in aceeasi incinta ( 250-300 L ) si parca hp-15W parea mai bun, dar simuleaza ca sa fi sigur.

Link spre comentariu

- difuzoarele se pot lega in serie - unde scade SPL-ul dar "mananca" mai multa putere si se echivaleaza cu legarea in paralel unde creste SPL-ul necesitand o putere mai mica

oare asa o fi ? :?:
Link spre comentariu

Eu stiam ca atunci cand legi difurile in serie/paralel creste cu 3 dB SPL din cauza dublarii puterii, nu ca scade.Am mai citit aici pe forum ca in cazul legarii difurilor in paralel creste SPL cu 6 dB; as vrea si eu o demonstratie la sa ceva daca se poate ca n-am inteles de ce.In cazul legarii in serie, din cate am citi, si experimentat, creste destul de mult Group Delay-ul si se aude un bas mai cald.

Link spre comentariu

Snake, exact asa stiam si eu. La legarea in paralel scade impedanta la 1/2 asa ca eventual se poate considera ca se castiga 6dB.

"punem 2 de 8ohmi in paralel si spl-ul creste cu 3dB, iar impedanta mutuala ne mai face cadou +3dB pt. un incredibil salt de 6dB!!! si putere dubla livrata incintei fata de un singur dif "

asa zicea marcopolo ...

la inceput n-am inteles cum "impedanta mutuala ne mai face cadou +3dB ", dar evident se referea la injumatatirea acesteia

totusi aici ori e o greseala, ori eu inca nu inteleg: 8ohm-->4ohm = 6dB, unde-s atunci ceilalti 3 ? :?

Link spre comentariu

stati putin sa nu confuzionam :)

nu este vorba despre puterea aplicata difuzorului, indiferent de impedanta, ci pt. fiecare impedanta in parte. difuzoarele legate in serie (sau paralel) fiind considerate un singur difuzor echivalent cu Ze=2Z sau Ze=1/2Z

cam asa cred ca se pune problema...

m-am uitat pe site la Visaton, la GF200 si GF 250, difuzoare cu 2 bobine, care se pot lega in serie sau paralel, sau numai una. parametrii difuzorului sunt dati de 3 ori, pt. fiecare caz in parte. iar spl-ul creste de fiecare data fata de cazul folosirii unei singure bobine. dar creste la fel, cu 3 dB.

http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_86.html

http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_19.html

acum, sigur, daca judeci din pdv al unui amplificator dat, da, asa este, la legarea in serie sarcina dublandu-se vei avea nevoie de tensiune mai mare pt. a obtine acelasi efect acustic, iar la o legare in paralel sarcina se va injumatati putand fi actionata cu 1/2 de tensiune dar sugand mai mult curent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări