Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptor cu tubul EABC80

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

16

• feri.visky

4

• mitokadona

2

• Selena

1

Top autori în acest subiect

am gasit si eu un radio pe net ... http://www.mds975.co.uk/Content/trfradios05.htmleste vorba de cel cu ECC82, care voi incerca sa-l reproduc dar cu un tub 6h14p sau 6n2p dar cu o tensiune mai mare ca acolo e folosita o tensiune nesimtit de mica

Sigur nu merg lampile 6h14 si 6n2p la 13V, in articol sunt doua lampi 12AU7 (echivalenta directa pt ECC82) si 12BH7 astea sunt OK la Ua redusa, autorul insa a trecut in paranteza ECC82 care sigur nu merge la acea tensiune si care in plus a generat impresia ca merg si echivalentele rusesti.Inceraca insa cu 6n27p (ECC86) astea merg sigur si la 6V!!! :dans:
Link spre comentariu

In urma experimentului am redesenat schema cu toate detaliile pentru alimentare la tensiune redusa.Amintesc ca la 14Vcc performantele sunt mai scazute insa acceptabile.La 6V se aude f slab.Deci receptorul prezentat poate sa fie portabil alimentat la un acumulator auto de exemplu, aviz amatorilor.In cazul acesta se poate utiliza si tubul PABC 80 identic cu EABC 80 diferenta fiind tensiunea de filament de 9,5V. Scaderea tensiunii acumulatorului pentru alimentarea filamentului (PABC80) cel mai simplu se face cu un grup serie de diode F407 stiind ca avem o cadere de tensiune de aproximativ 0.7V pe dioda (cam 4-5 diode ar rezolva problema) :rade:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sugerez sa incerci o reactie pozitiva... In loc sa legi catodul direct la masa leaga-l printr-o priza a bobinei de la intrare (circa spira 10-20 socotit de la masa...).Gradul de reactie pozitiva se poate regla cu valoarea tensiunii anodice...

Link spre comentariu

Reactia acum cred ca e parazita prin modificare vei avea o reactie adevarata pune in paralel cu infasurarea de reactie(din catod) un semireglabil de 5 la 10K din care vei regla (reduce) gradul de reactie.

Link spre comentariu

Eu nu am afirmat ca in varianta originala e un receptor cu reactie ci "Cristian74" autorul schemei , de aceea am presupus ca daca apare un comportament ca la un receptor cu reactie aceasta nu poate fi decat parazita prin elementele schemei . In rest schema apare ca un receptor TRF."Cristian74" a modificat schema conform indicatiilor dvs. si am afirmat ca are acum reactie adevarata , am sugerat o modalitate de reglare a gradului de reactie :da

Link spre comentariu

Eu nu am afirmat ca in varianta originala e un receptor cu reactie ci "Cristian74" autorul schemei , de aceea am presupus ca daca apare un comportament ca la un receptor cu reactie aceasta nu poate fi decat parazita prin elementele schemei . In rest schema apare ca un receptor TRF.

"Cristian74" a modificat schema conform indicatiilor dvs. si am afirmat ca are acum reactie adevarata , am sugerat o modalitate de reglare a gradului de reactie :da

:aplauze

Da ati intuit foarte bine la ce tip de reactie m-am referit, la cea de cuplaj dintre cele doua bobine, exista o distanta minima care trebuie respectata si care la limita inferioara aduce receptorul in acrosaj.

De fapt ar trebui ca cele doua bobine sa fie ecranate pentru reducerea dimensiunilor montajului si evitarea reactiei parazite.

Este interesanta reactia pozitiva propusa de feri mai ales pentru cazul cand se foloseste alimentarea la tensiune anodica redusa, prin aceasta reactie s-ar putea sa compensam emisia catodica mai redusa.

:da

Link spre comentariu

Am adaugat in schema audion inca o sectiune de dioda, utilizandu-se 2 din cele 3 diode interne tubului EABC80 si in felul acesta se poate cupla direct un TRAF de dimensiuni reduse pentru alimentarea anodica si filament. :dans:

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am adaugat in schema audion inca o sectiune de dioda, utilizandu-se 2 din cele 3 diode interne tubului EABC80 si in felul acesta se poate cupla direct un TRAF de dimensiuni reduse pentru alimentarea anodica si filament. :dans:

Videoclipul:8JMSsNqJcW8
Link spre comentariu

Felicitari :aplauze Acum e un TRF reflex.1- nu e cam mare primul condensator de filtraj?Care e tensiunea anodica?100uF chiar daca are o rezistenta de 150Ohm serie...2-reglajul(acordul) pe post e un chin! :rade: 3-mai sensibil era daca avea si reactie sau un Q multiplier.Oricum din nou FELICITARI si :aplauze

Link spre comentariu

Felicitari :aplauze Acum e un TRF reflex.1- nu e cam mare primul condensator de filtraj?Care e tensiunea anodica?100uF chiar daca are o rezistenta de 150Ohm serie...2-reglajul(acordul) pe post e un chin! :rade: 3-mai sensibil era daca avea si reactie sau un Q multiplier.Oricum din nou FELICITARI si :aplauze

1. Am vrut sa elimin brumul de retea fara sa utilizez un filtru pi (traf de 5H); solutia cu 150R si marirea capacitatii la 92µF (reali) e putin cam artificiala dar merge binisor.2. Asa e! dar m-am obisnuit :rade: 3. Am sa testez o reactie pe circuitul de intrare (o bobina de 25spire daca e prea puternica reduc numarul de spire spre 15). :rade:
Link spre comentariu

am facut un radoireceptor cu amplificare directa, pe UM, cu tubul EABC80 alimentat la 6,6 volti si filament si anodica, bobina are diametrul de 30mm, Cu Em 0.3mm, 90 spire, priza pentru catod la spira 30 de la masa si priza pentru antena la spira 60 de la masa.iesirea este pe un amplificator cu tranzistoare, are putin brum, cred ca brumul provine din faptul ca nu are impamantare .ca antena folosesc o antena tv de camera.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări