Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptor cu tubul EABC80

Vizitator

Postări Recomandate

Schema ar trebui sa arate asa:ce ziceti e bineAcum ca s-a rezolvat problema cu condensatorul sa trecem la receptorul cu EABC 80In seara asta ma pregatesc de receptii dx in banda de sus UM sunt curios daca receptioneaza postul din Sibiu.Antena este orientata spre m-tii Fagaras deci teoretic binisor. :101 on va voir! :da :da :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

16

• feri.visky

4

• mitokadona

2

• Selena

1

Top autori în acest subiect

:da Am redesenat schema:

Datele bobinelor pentru receptia optima a benzii superioare UM (700kHz -1600kHz) sunt:

L1 45 spire CuEm 0.3mm carcasa diametru 45mm;

L2 80 spire CuEm 0.3mm carcasa diametru 20mm;

Link spre comentariu

Cu datele bobinelor date si valorile condensatoarelor variabile rezulta banda de la 650 la 2050 Khz

:aplauze Practic pe cursa CV am receptionat posturi in aceste limite aproximative 700-1600khz. Peste 1600Khz cred ca ar trebui sa fie o zona libera pana in banda de 120m.Sau poate diferenta calculata 2040-1600khz sa se regaseasca pe o portiune foarte mica din cursa CV;Cert este ca ultimul post receptionat este aproape de minimul cursei (cv deschis) asa cum se vede si in filmuletele de mai sus.Bobinele au fost realizate experimental am plecat de la un nr de spire initial din care am scos spire pana am obtinut acele rezultate prezentate.Din teste a rezultat ca este un receptor neasteptat de sensibil, foarte util pentru receptionarea posturilor locale, montat intr-o carcasa recuperata de la un rr vintage poate face impresie. :daPS: care sunt datele constructive ale trafului de iesire din montajul cu tuburile 12j1?
Link spre comentariu

Trafu e luat de la un radio cu ECL82 finala( 4 cm patrati) ,cred ca merge si un trafo de retea 220/6-9V de 2-3 cm patrati, curentul prin tub e de 6-8 mA si nu trebue sa ai basi sau inalte :rade: Puterea pe difuzor o apreciez la 150mW.Fac o poza dupa-amiaza si o pun aici.

Link spre comentariu

Pun si poze cu radioul meu :dans: O lampa 12J1L (finala) este cu invelisul de aluminiu desfacut,transformatorul de iesire e cel pe care scrie "Valderama" :rade: ( a fost achizitionat de la el, au fost 2 buc din care unul l-am pus aici)Pacat ca nu am camera sau macar un telefon cu camera ca sa fac un filmulet in actiune.

Link spre comentariu

Multumesc, si realizarea ta e faina si mai ales DX-urile reusite.

Prin bunavointa fiului-meu am facut si un filmulet cu telefonul sau si am pus aici un link

Link spre comentariu
:aplauze Am vazut un potentiometru trimer montat pe CV, care nu apare in schema este cumva pentru adaptarea antenei la circuitul oscilant?In rest se aude bine, prindeti doua posturi puternic in banda superioara UM. Imi place si sitemul cu "crocodili" adoptat pentru conectarea prizelor de pe bobina de intrare :da
Link spre comentariu

Intre timp am mai finisat schema :rade: In sensul reglarii brute a reactiei din catod.Initial am adoptat tot sistemul cu prize din 4 in 4 spire pe infasurarea de reactie.Apoi am cuplat reactia la max. nr. spire 12 si in paralel am pus un trimer de 10K (provizoriu la final o sa pun un potentiometru din care reglez brut reactia)Seara dupa orele 21 fara antena prind 5-6 posturi ,cu antena mult mai multe dar in principiu nu ma intereseaza decat cele 2 care se aud si pe film!

Link spre comentariu

3xFelicitari! Este un montaj f. interesant... De fapt este un TRF (tuned radio-frequency) + reflex!!!

Cele doua circuite acordate trebuie sa "fuga" in paralel daca folosim condensator variabil pe acelasi ax... dar este mai bine daca condensatoarele sunt diferite...

Tineti-ne la curent cu rezultate...

Am avut curiozitatea sa vad la ce valoare minima a tensiunii anodice receptorul functioneaza normal, si surprinzator am constatat ca la 14V functioneaza binisor dar pragul de minim este de 9V!!!! :da

Asta da surpriza!

In experiment am folosit noul meu traf "home made" cu 12 prize de tensiune in secundar cu valori cuprinse in intervalul 6,3V pana la 275V

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări