Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptor cu tubul EABC80

Vizitator

Postări Recomandate

Hallo,

Deschid acest subiect referitor la un radiorceptor reflex cu tubul EABC 80 care functioneaza surprinzator de bine si pe care l-am finalizat astazi .

Tubul EABC 80 contine doua sectiuni una cu trioda-dioda si una cu doua diode.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_eabc80.html

In montaj o dioda este folosita pentru redresare (preluand functia unui tub EZ80) iar cealalta pentru detectie, trioda find folosita in montaj "reflex". Iesirea audio a receptorului am cuplat-o la boxele de la calculator.

Functioneaza ireprosabil receptionand toata gama de UM:

Datele bobinelor:

L1 50spire pe carcasa diam.45mm CuEm 0.3mm

L2 80spire pe carcasa diam 20mm CuEm 0.3mm

Am utilizat doua condensatoare variabile cu sectiunile in paralel 500pF, unul pentru acord iar celalalt pentru dozarea reactiei, receptorul functionand cu antena minim 10m lungime si priza de pamant. Calitatea receptiei este comparabila cu a unui receptor cu doua tuburi.

Am urcat cateva poze facute in anumite etape de constructie.

Si doua filmulete cu acest radioreceptor receptionand posturile locale (UM):

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14022.flv

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14023.flv

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

16

• feri.visky

4

• mitokadona

2

• Selena

1

Top autori în acest subiect

Ar fi interesant de demonstrat cum prinde posturile pe timpul de dupa lasarea intunericului. Filmarea a fost facuta ziua, cand chiar superheterodinele abia daca reactioneaza la posturile apropiate. Deci, zic, arata-ne ce poate acest radioreceptor noaptea, cand sosesc la el fel de fel de semnale, mai puternice, mai slabe, suprapuse etc. Succes!

Link spre comentariu

La mine in Pitesti am semnal constant pe UM, dar intradevar seara se prind posturi mai indepartate la fel de bine ca posturile locale, astazi nu pot receptiona cu EABC80 pentru ca inca lucrez la receptor, de pilda i-am lacuit bobinutele (vezi foto) si sunt pe balcon la uscat.Sunt cele de a saptea varianta, adica am facut bobinute din 10 in 10 spire pana le-am potrivit exact sa prinda posturile locale puternic si cat de cat potrivite pe cursa condensatorului variabil dupa un receptor superheterodina.Multa munca inaintea rezultatelor. :da :dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

3xFelicitari! Este un montaj f. interesant... De fapt este un TRF (tuned radio-frequency) + reflex!!!Cele doua circuite acordate trebuie sa "fuga" in paralel daca folosim condensator variabil pe acelasi ax... dar este mai bine daca condensatoarele sunt diferite...Tineti-ne la curent cu rezultate...

Link spre comentariu

3xFelicitari! Este un montaj f. interesant... De fapt este un TRF (tuned radio-frequency) + reflex!!!Cele doua circuite acordate trebuie sa "fuga" in paralel daca folosim condensator variabil pe acelasi ax... dar este mai bine daca condensatoarele sunt diferite...Tineti-ne la curent cu rezultate...

Salut,Condensatoarele cu sectiuni pe acelasi ax au masa comuna si nu le pot folosi este singura varianta de avea acordul separat de reactie pe condensatoare diferite; Mai pot utiliza un trimer pentru acordul reactiei definitiv (la o valoare convenabila pentru toata banda UM);Cred ca acest montaj este peste performantele unui radio clasic cu amplificare directa cu 3 tuburi 1V1 (1xRF,1xAF,1xIT). Functia TRF + reflex inlocuieste doua tuburi (unul in RF si unul in AF) iar dioda 3 din circuitul de redresare inlocuieste un tub redresor EZ80.In rest functioneaza fain il recomand cu cea mai mare placere amatorilor care vor sa obtina performante maxime folosind piese putine (intr-un spatiu restrans). :dans: :dans: :dans:
Link spre comentariu

Si eu cred ca e un TRF cu 2 circuite acordate ,reactia e parazita in momentul cand circuitul din anod e acordat precis pe post, la dezacord reactia dispare scade selectivitatea si sensibilitatea.Dar pentru posturile locale e perfect.La mine la Sibiu am un emitator care retransmite pe UM postul Radio Romania Actualitati si pe aceeasi antena dar cu ceva Khz mai sus retransmite alternativ Radio Cluj,Tg.Mures si Timisoara , puterea e de circa 1,5Kw ,la mine (circa 2 Km) intra posturile si in pivnita fara antena! daca pun antena receptionez aceste posturi aproape pe 10% din scala .(Nu conteaza cu ce aparat fac receptia)

Link spre comentariu

Si eu cred ca e un TRF cu 2 circuite acordate ,reactia e parazita in momentul cand circuitul din anod e acordat precis pe post, la dezacord reactia dispare scade selectivitatea si sensibilitatea.Dar pentru posturile locale e perfect.La mine la Sibiu am un emitator care retransmite pe UM postul Radio Romania Actualitati si pe aceeasi antena dar cu ceva Khz mai sus retransmite alternativ Radio Cluj,Tg.Mures si Timisoara , puterea e de circa 1,5Kw ,la mine (circa 2 Km) intra posturile si in pivnita fara antena! daca pun antena receptionez aceste posturi aproape pe 10% din scala .(Nu conteaza cu ce aparat fac receptia)

Pe ce frecventa receptionati postul Radio Romania Actualitati ? vreau sa verific daca il iau la DX din Pitesti. :limb:
Link spre comentariu

Radio Romania Actualitati s-a modificat emitatorul( acum vad si eu) si emite de la Paltinis-Oncesti pe 1404Khz cu 7Kw iar Clujul emite pe emitatorul vechi de 1,5Kw( se lauda cu 7Kw dar eu stiu de mult emitatorul) pe frecventa de 1593KhzAmbele posturi intra si-n fundul pivnitei la mine acasa , ca urmare grila receptorului cu reactie e pusa la 15sp dinspre masa(Toata bobina are 55sp pe o carcasa cu diam de 60mm) altfel apare fenomenul de overload pe detector.Cand am timp o sa pun si schema complecta a receptorului.

Link spre comentariu

Este adevarat... dar exista si condensatoare variabile cu ax izolat... Sau, se pot folosi doua condensatoare de tip "Turist" la care printr-un sistem mecanic izolat se conecteaza cele doua axe.Nu cred ca se poate folosi un trimer pentru ca aveti nevoie de toata excursia condensatorului... cele doua bobine fiind sensibil egale!Se poate atasa si un montaj de reactie bobinand cateva 10 de spire langa bobina din anod si printr-un al treilea condensator se aduce semnalul la intrare...

Link spre comentariu

@Cristian74 intru si eu in topicul tau ca sa nu mai deschid unul ,te rog sa nu te superi.Atasez schema receptorului cu reactie pe care il folosesc curent(zilnic)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări