Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa B - sugestii si ajutor, va rog


Vizitator MariusR19

Postări Recomandate

Vizitator MariusR19

Salut, poate ca asta nu e sectiunea potrivita pentru post-ul meu dar intre toate mi-a parut locul logic de a-l afisa.Sunt student la electronica si am de facut un proiect, practic si teoretic. Teoria ca teoria, practica ma omoara.Proiectul meu are niste cerinte care suna cam asa: 1 preamplificator cu AO, tensiunea stabiliza se realizeaza cu CI 78xx si 79xx, Av=60, banda de frecvente de la 110 Hz la 16khz, rezistenta de sarcina la 4 ohmi, puterea maxsima in sarcina 0.4 w, THD<2% cu frecventa de 1khz, alimentare vcc la 12v.Inainte sa ma expediati la "nea Gogu", am fost pe acolo si am gasit scheme si documentatie, dupa cum spuneam la teorie stau decent dar nu reusesc sa imi dau seama cum imi leg CI de stabilizarecu preamplificatorul si cu amplificatorul.Asadar rugamintea mea este daca ma puteti ajuta cu ceva scheme sau daca aveti pe acasa in caietele de facultate ceva materiale mai explicite.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • EmyRulz

    4

  • Sharky

    3

  • mila

    3

  • zal

    2

Top autori în acest subiect

1. Preamplificator sau amplificator, sau preu + amplif?2. De regulă preurile cu a.o. se alimentează stabilizat cu +/-3...18V sau chiar mai mult, majoritatea între +/-12...15V. Asta alegi în funcţie de a.o. folosit.3. Ce funcţie va avea preul, simplu, corector de ton?4. La amplif nu e clar ce ai nevoie, oricum numai la puteri mici merge stabilizată alimentarea, la puteri mai mari nu se foloseşte.Deci revino cu amănunte. Cred că e subiect de ''proiecte ptr şcoală''.

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

Ca sa clarific: preamp + amp, preamplificatorul este simplu iar amplificatorul in sine e amplificator de putere cu puterea maxima in sarcina la 0.4w.Pentru partea de stabilizare am gasit KA7812 si LM7912. O sugestie ceva pentru AO. Ce as putea folosi?

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

mono, nu stereo, e un proiect destul de simplu, am sa incarc acum o schema pe care am facut-o, nu stiu daca e buna , cel putin pana acum nu mi-au dat calculele iar simularea in schematic nici nu porneste.

Link spre comentariu

schema este ok, dar ii lipsesc valorile :)Ai putea sa folosesti 7815 si 7915 deoarece AO-ul tine tensiune mai mare.In configuratia asta ma indoiesc ca o sa obtii mai mult de 8V varf la iesire

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

pai cu valorile ma chinui si eu un pic, am facut cateva calcule si ma blochez, nu mai stiu sa mai continui. stiu relatiile, stiu sa citesc fisele de catalog dar nu imi mai dau seama cum sa invart calculele sa obtin ce-mi trebuie.am vorbit astazi cu indrumatorul, mi-a sugerat ca nu am conectat bine CI de la preamp si ca ar trebui sa folosesc unul la care sa pot controla reactia.pe langa asta, nu pot sa folosesc alimentare de 15, respectiv 7815 si 7915 pentru ca specificatiile de care am nevoie sunt pe 12v.Partea de amp in sine e ok si reusesc eu cumva sa ii dau de cap, dar as avea nevoie de ajutor la preamp, pe care sa il folosesc si cum sa il conectez la restul schemei, si desigur cum ii calculez valorile pieselor din jurul lui.Multumesc pentru interes si ca va rupeti 5 minute sa ma ajutati.:)

Link spre comentariu

Alimentarea +/- 12V e suficienta pentru 0.4W in 4 ohmi, deci laso asa.Reactia e conectata foarte bine. La ce se referea cand zicea sa folosesti unul la care sa controlezi reactia?Seteaza valorile astfel incat sa obtii castigul dorit, formula banuiesc ca o stii.Singura obiectie ar fi legata de R1 si R7, cel mai bine folosesti niste surse de curent in locul lor pentru a avea un PSF stabil in etajul final.

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

Da, formulele le stiu, partea mai complicata e cam am momente cand ma blochez si nu stiu pe care, unde sa o mai aplic. Desi au logica, am momente de astea peste care inca nu am reusit sa trec, dar se poate :)(au facut-o si altii inaintea mea).Treaba cu reactia e in felul urmator , in curs nu am studiat un integrat anume, am studiat doar la modul general functiile, modul de alimentare, de conectare si cazul general implica un AO cum pun in imaginea atasata, care are o rezistenta de reactie a carei valoare o pot schimba dupa necesitate. Nu am fost tocmai minutios cand am citit fisa de catalog pentru NE5532 dar mi se pare ca la asta rezistenta e integrata si deci reactia e fixa, nu am ce sa-i fac iar profu nu stie integratu asta si mi-a recomandat sa folosesc unul mai rudimentar care sa necesite o rezistenta externa pe care eu sa o pot introduce in calcule.

Link spre comentariu

:ras:

Asta cu reactia a fost de-a dreptul hilara........

Uite datasheetul:

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ne5532.pdf

E clar ca buna ziua ca nu exista nicio rezistenta de reactie inauntru, ai toata schema lui acolo, se comporta ca un operational obisnuit.

Ceea ce are intern este compensarea, dar asta e altceva!

 

Legat de formule spune ce nelamuriri ai, ce nu stii ce sa aplici, si o sa incercam sa te clarificam.

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

In primul rand nu mi-e clar cum consider in calcule ramura cu R9,R8, o iau ca reactie negativa peste tot circuitul? sau cum?asta ar fi prima data cand as face asa ceva si cel putin pana acum imi suna aiurea, apoi, daca eu am nevoie de Av=60, cum il impart intre amp si preamp? logic m-am gandit sa schimb AO cu un LM741 sau 201 si sa fac amplificarea 1 pe preamp si 60 pe amp.si mai e o treaba , in fisa tehnica a lui NE5532 am citit eu gresit sau da o amplificare de 10 sau mai mare? cam atat pe moment, imi mai bag nasul prin calcule si mai sar cu cate o intrebare daca nu da.

Link spre comentariu

Da, din divizorul rezistiv R9-R8 se seteaza amplificarea globala a intregului circuit(e o reactie negativa globala).Intre care amp si preamp vrei sa imparti? In schema ta, singurul element care prezinta amplificare in tensiune este amplificatorul operational, etajul de iesire de putere este doar un repetor, deci tot castigul de 60 il realizezi din rezistentele R9,R8.Daca vrei sa mai pui un preamp inaintea intregii scheme atunci da, poti sa imparti castigul intre cele doua, doar sa ai grija ca preampul sa abie zgomot redus.Legat de NE5532, nu stiu cum citesti tu datasheetul ala, dar e evidet ca functioneaza ca un AO obisnuit, n-are nimic special.

Link spre comentariu

lasa tu ne-ul asta ca e mult peste 741.Daca profu nu o auzit de el numa bine ii arati ca te-ai documentat si ai aflat ca 5532 e f folosit in industria audio.Daca amplifu e tot ce cuprinde schema, inclusiv preamp atunci pune tot gainu in ne.Daca nu mai pui inainte cealalta bucata de ne5532(e AO dublu) in configuratie neinversoare si imparti gainu intre cele doua.Castiu asa se ia, global, din rezistentele alea doua.De compensare n-ai nevoie, e compensat intern, dar sa pastrezi gain-ul mare, peste 10 sau cat scrie in catalog, sau sa folosesti config inversoare.Later edit: vad ca pana am dat send a postat emy. Ai de unde te documenta acum. :da

Link spre comentariu
Vizitator MariusR19

chiar acum inainte sa intru experimentam cu ceva mai simplu un tl072 si a dat ceva, ma rog, voi reveni la NE si vad cum scot niste valori pentru rezistente si condensatori.Banda o fac din C3 si C8, corect?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări