Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traviata S692 AP

Den

Postări Recomandate

• Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniele1625

12

• mila

6

• Den

5

• +_Florin_+

3

Top autori în acest subiect

Bine asteptam atunci, dar daca ma gandesc bine, eu mai am ceva cablu bifilar neutilizat undeva pe balcon cam vreo 10m pentru cuplarea unui dipol la un radio vintage...Asta pt ca in general la antene am folosit coaxial de 75 ohmi. :ras:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am recuperat de la casare 2 buc. Traviata 1 S692 AP (asa scrie pe capacele din spate, dar sunt diferite la caseta iar pe fata scrie Traviata pe unul si Traviata 1 pe celalalt) si un Eforie S692 A. Aparatele nu sunt intr-o stare prea buna dar cred ca pot fi restaurate, macar 1-2 din ele. As vrea sa le dau toate 3 unei singure persoane. Cine le doreste sa ma contacteze pe PM. Nu trimit prin posta/curier, doar predare personala in Bucuresti, Bd. Ion Mihalache (fost 1Mai).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca se gaseste cineva care sta pe langa mine si ar dorii acest aparat..Nu mai am timp de el si nici cu spatiul nu stau prea bine.Ar ajunge pana la urma tot intr-un garaj..

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Detin un radio Traviata1 s692ap pe care m-am apucat sa il restaurez. Am pus lampi noi caci aveam,am schimbat toti conzii electrolitici si toti conzii care sunt de valoare mai mare de 10nf inclusiv. In principiu nu am schimbat doar conzii de valori pf. Problema consta in faptul ca pe unde lungi si medii radioul functioneaza in sensul ca se simte ca se acordeaza pe post dar nu se aude decat fasait in zona postului receptionat. Exemplu: Prind radio Iasi bine dar cand misc variabilul sa prind radio Bucuresti ochiul magic simte ca acolo este o emisie a unui post de radio, dar in loc sa aud postul, se aude o fasaiala si nimik mai mult. Idem pe unde lungi pe toata gama nu se aude nici un post chiar daca acolo unde ar trebui sa fie posturile se aude un fasait puternic. Pe scurte 2 ce se aud posturi, si pe scurte 1 dar si aici parca pe scurte 1, ar tinde sa faca la fel ca si pe medii si lungi. Seara se aude bine,in schimb cu antena si pamant. La FM mai am de lucrat ca tre sa il trag in ccir. Orisicum ca o curiozitate am umblat la trimerii din paralel cu bobinele de pe intrare si cele de oscilator local dar nimik. Este un trimmer in paralel cu bobina de intrare pe medii care daca il invart nu are nici un efect si asta mi-a dat de gandit.Voi ce spuneti in legatura cu asta? Orisicum ce se poate face in acest caz in care, in dreptul posturilor in loc sa se auda posturile,se aud doar fasaituri puternice. Multumesc de raspuns!!

Link spre comentariu

S-a uitat :da Dar e vara si foarte cald.Tensiuni ai masurat?Schema o ai?Pot fi si rezistente decalibrate/arse/intrerupte! Foarte rau ca te-ai apucat la invartit.... :bataie Bea un suc icon_jook pune mana pe multimetru si masoara polarizarile.

Link spre comentariu

Salut mila! Da am masurat polarizarile la ech81 si ebf89 in special, si tensiunile corespund cu cele din schema. Acu nu stiu ce sa-i mai fac. Am masurat toate rezistentele de pe placa si sunt in parametri. Idem am facut si cu conzii de valori pf si totul este in ordine. Tu ce zici sa mai fac? Ce parere ai de trimerul care este in paralel cu bobina de intrare de pe medii si care invartindu-l nu are nici un efect? In schimb daca invart miezul bobinei are efect,cum clasifici chestia asta,Mila?

Link spre comentariu

Salut mila! Da am masurat polarizarile la ech81 si ebf89 in special, si tensiunile corespund cu cele din schema. Acu nu stiu ce sa-i mai fac. Am masurat toate rezistentele de pe placa si sunt in parametri. Idem am facut si cu conzii de valori pf si totul este in ordine. Tu ce zici sa mai fac? Ce parere ai de trimerul care este in paralel cu bobina de intrare de pe medii si care invartindu-l nu are nici un efect? In schimb daca invart miezul bobinei are efect,cum clasifici chestia asta,Mila?

Daca schimbi trimerul cu unul nou nu cred ca se rezolva problema.Eu as verifica oscilatorul local (ECH81) acolo e buba.
Link spre comentariu

Salut Cristian74! Si ce anume sa verific acolo? Am pus tub nou,am toti conzii noi,am toate rezistentele calibrate,am toate tensiunile bune,aparatul prinde posturi doar pe medii 1 post(radio Iasi), si pe scurte 1 si 2 atat. In rest in dreptul posturilor se aude un brum mare si gata. Ce as putea verifica la ech81? Si eu simt acelasi lucru ca din oscilatia locala e buba dar nu imi vine ce sa mai verific. Multumesc!!

Link spre comentariu

Salut Cristian74! Si ce anume sa verific acolo? Am pus tub nou,am toti conzii noi,am toate rezistentele calibrate,am toate tensiunile bune,aparatul prinde posturi doar pe medii 1 post(radio Iasi), si pe scurte 1 si 2 atat. In rest in dreptul posturilor se aude un brum mare si gata. Ce as putea verifica la ech81? Si eu simt acelasi lucru ca din oscilatia locala e buba dar nu imi vine ce sa mai verific. Multumesc!!

In situatia asta nu prea mai ai ce sa faci...Trebuie sa-l duci la cineva care are aparatura sa-i faca un diagnostic si sa-l aduca in parametrii.Sau sa cauti poate are cineva o placa de Traviata functionala.(macar bobinele intacte)
Link spre comentariu

daniele, oscilatorul local este decalibrat, oscileaza pe frecvente aiurea. Iti trebuie un griddipmetru, cu care ,la rece (radioul nealimentat) sa determini (prin absorbtie de energie din bobinele oscilatorului) care sunt frecventele fundamentale ale circuitelor de oscilator (ar trebui sa fie frecv. de pe scala+frecv. intermediara). Daca nu ai asemenea scula, ramane sa testezi indirect: de ex, pe UL, la capat oscilatorul din Traviata trebuie sa genereze 150+465=615kHz ==>daca apropii un radio cu tranzistori ar trebui sa obtii in difuzorul acestuia un fasait pe UM la frecventa de 615kHz.La fel, punand Traviata pe UM la 520kHz, oscilatorul sau ar genera 520+465=985kHz, auziti ca un fasait pe radioul cu tranzistori pus pe UM la 985kHz.Dupa ce esti cu oscilatorul in banda, abia apoi treci la circuitele de intrare si vei constata ca are efect manevrarea trimerului (la capatul superior de scala, frecvente mari), respectiv miezul bobinei la frecvente mici. Deci raspunsul la intrebare este: trimerul nu influenteaza receptia deoarece el este eficace doar la frecvente mari din gama, dar cu conditia sa fii mai intai in gama.

Link spre comentariu

daniele, oscilatorul local este decalibrat, oscileaza pe frecvente aiurea. Iti trebuie un griddipmetru, cu care ,la rece (radioul nealimentat) sa determini (prin absorbtie de energie din bobinele oscilatorului) care sunt frecventele fundamentale ale circuitelor de oscilator (ar trebui sa fie frecv. de pe scala+frecv. intermediara). Daca nu ai asemenea scula, ramane sa testezi indirect: de ex, pe UL, la capat oscilatorul din Traviata trebuie sa genereze 150+465=615kHz ==>daca apropii un radio cu tranzistori ar trebui sa obtii in difuzorul acestuia un fasait pe UM la frecventa de 615kHz.La fel, punand Traviata pe UM la 520kHz, oscilatorul sau ar genera 520+465=985kHz, auziti ca un fasait pe radioul cu tranzistori pus pe UM la 985kHz.Dupa ce esti cu oscilatorul in banda, abia apoi treci la circuitele de intrare si vei constata ca are efect manevrarea trimerului (la capatul superior de scala, frecvente mari), respectiv miezul bobinei la frecvente mici. Deci raspunsul la intrebare este: trimerul nu influenteaza receptia deoarece el este eficace doar la frecvente mari din gama, dar cu conditia sa fii mai intai in gama.

Ar fi necesara reglarea bobinelor UM/UL ca sa-i dea capatul de scala cu frecventa receptionata (sa fii in gama)din start altfel frecventa receptionata pe un radio UM prin influenta este eronata...poate sa indice 615KHz si sunt la capatul opus de scala.In alata ordine de idei de exemplu reglezi scala pe 153KHz programul antena satelor (daca este dezacordat aparatul nu vei auzi nimic acolo) insa provocarea este sa-i reglezi bobina oscilatorului local pana receptionezi programul; din proprie experienta spun ca dezacordul nu este mare. Vei roti cateva ture fata de o pozitie centrala intr-un sens daca nu reusesti revii si rotesti miezul bobinei in sensul celalalt.Ideia este ca plecand de la pozitionarea fizica pe scala ajungi sa receptionezi si postul respectiv prin reacordul bobinelor insa e cam orbeste ca nu stii daca te apropii sau te departezi de cea ce trebuie.Cu aparatura vezi exact ce se intampla cand acordezi bobina.Dar este clar ca bobina a avut o pozitie de acord corecta si plecand de la aceasta premisa poti analiza si vizual dupa urmele de ceara lasate pe filetul de plastic cam pe unde era pozitionat miezul (preferabil cu o lupa);Folosind lucrurile pe care le stii pozitionarea fizica a condensatorului variabil conform cu indicatiile pe scala aparatului; pozitionarea bobinelor apropiat de acordul din fabrica dupa urmele de ceara lasate pe filet reduci mult partea de teste/reglaje.Oricum tot incercand sa-l reacordezi ai sa te prinzi repede cum influenteaza fiecare bobina si il vei reacorda in final (sunt convins ca asa va fi). :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări