Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator stabilizat 1.35...40V 2A cu protectie la scurtci

MarioRobert

Postări Recomandate

Eu am avut aceasta sursa si am lucrat ceva timp pe ea. Nu e cine stie ce, dar merge pt mici montaje. Oricum nu te gandi sa mergi la 2A cu ea, ca nu o sa tina. Iti spun din experienta proprie. Este greu de dat sfaturi fara a stii tensiunile din anumite puncte in anumite momente.Incearca sa citesti articolul cap-coada si sa intalegi functionarea sursei. Dupa aceea trebuie sa te apuci si sa faci masuratori. Incearca eventual sa faci doua poze, rezolutie mare, cu macro si sa le pui aici. Una cu fata si una cu spatele cablajului.25V este tensiunea maxima care poate sa o dea sursa, sau de la 25V urca mai departe? Deci ca sa repet intrebarea din postul anterior: ce tensiune ai pe C1. Aceasta neliniaritate intre 8 si 25V o ai pe unul din capetele potentiometrului sau undeva la mijlocul lui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MarioRobert

8

• radusa

6

• miron1947

2

• bogdan_

1

Top autori în acest subiect

http://picasaweb.google.com/fantoma20/Sursa# aici sunt pozele

Tensiunea de pe C1 e de 26,5V iar tensiunea maxima la iesire din sursa e de ~25V, iar neliniaritatea intre 8 si 25v este la capatul cursei potentiometrului

Iar chestia ca nu o sa tina la 2A aici va contrazic, racit bine, tind sa cred ca tine si la 2,5A poate3A, daca as avea cu ce filma as face un videoclip sa demonstrez.

Articolul l-am citit tot inainte de constructie si in mare am inteles cum lucreaza.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca tensiunea de intrare este de numai 26V si nu 45V cum este in schema originala, atunci 2N3055 va rezista dar cum ai spus, racit bine.Cand am un pic de timp ma uit si la poze.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator livacana

Salut,am relizat si eu acelasi montaj de pe tehnic.go.ro si am problema asemanatoare, pana pe la 5 v cursa este foarte lunga iar dupa 5 v pana pe la 40 este mult prea fina pentru a putea fi reglata precis...Potentiometru este liniar 5k,circuitul este verificat. Aveti idee de la ce poate fi? Multumesc P.s. sunt incepator in electronica:D

Link spre comentariu
Vizitator smilex

De ce nu incercati sa intelegeti functionarea? Am pecizat in "totul despre surse" la surse liniare ca iesirea este neliniara in anumite conditii. Dioda din emiterul T3 si tensiunea din jonctiunea BE a T3 dau o tensiune de referinta de 1,3V care se regaseste pe cursorul potentiometrului. La jumatatea cursei sunt 2,6V la iesire - absolut normal pentru cele doua rez. echivalente: una spre + iar cealalta spre - amandoua fiind de aceiasi valoare (16,5k).

Link spre comentariu

Smilex are perfecta dreptate.Fenomenul este o caracteristica a surselor de acest tip si nu vreo greseala de constructie.Si sursa construita de mine care este asemanatoare se comporta la fel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări