Vizitator leonardooo Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Salutare la toti! Am si eu o problema la conectarea unui VU-metru... nu reusesc sa ii dau de cap... De curand am facut rost de la un amic de un KIT amplificator cu TDA8560Q.... Am zis sa vad ce pot face cu el daca tot era pe degeaba.... Asadar am inceput sa construiesc un mic amplificator pentru niste boxe mai vechi de PC... I-am asigurat alimentarea ( traf, redresare, filtraj ), i-am pus un corector de ton... si aproape gata ampliful... dar am vrut sa ii pun si un VU-metru asa ca am facut unul dupa urmatoarea schema: Pana aici toate bune, VU-metrul functioneaza OK. La teste am folosit ca sursa de semnal niste boxe active de PC si l-am legat in felul urmator: Problema a aparut cand am vrut sa conectez VU-metrul la amplificator... Dupa cum se observa din schema, pe intrarea de semnal, VU-metrul nu are masa (GND), eu am legat masa semnalului si minusul difuzorului la minusul alimentatorului... problema e KITUL pe care il am si anume acesta foloseste un CI TDA8560Q, circuitul contine patru amplificatoare conectate in punte rezultand ca difuzoarele se conecteaza intre iesirile: L+, L- si R+, R-. Am legat VU-metrul la L+ pentru canalul stang respectiv R+ pentru cel drept: ...dar acesta nu functioneaza corect... coloana de LED-uri se aprinde complet si ramane asa, fara nici un joc... Intrebarea mea este: cum sa leg Vu-metrul facut de mine la ampliful cu TDA8560Q astfel incat sa imi lucreze corect??? Am postat mai jos datasheet-ul de la KITUL amplificator si TDA8560Q... Astept ajutorul vostru.... Numai bine! Link spre comentariu
MCDragoos Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Salut! Raman aprinse toate deoarece semnalul este prea mare. Pune vu-metrul intre iesirea din corectorul de ton si intrarile L si R ale TDA-ului si vezi daca mai face la fel. Link spre comentariu
Vizitator leonardooo Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 @MCDragoosMultumesc pentru sfat...Am sa incerc asa... Ideea era ca VU-metrul sa indice volumul debitat de amplificator...Oricum daca merge asa cum ai zis tu, e bine si asa....Alte idei ??? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Care e schema vumetrului? Aia postata de tine estre dispunerea pieselor pe cablaj! Link spre comentariu
Vizitator leonardooo Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Care e schema vumetrului? Aia postata de tine estre dispunerea pieselor pe cablaj!Schema VU-metrului este prima imagine postata, cea de dinaintea imaginii cu dispunerea pieselor pe cablaj.... ( cea pe fond negru ) saufisierul atasat mai jos: Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Conecteaza o rezistenta de 10...15K in paralel cu un condensator de 220...470nF intre pinul 5 (intrare) si pinul 2 (masa) si spune daca se mai comporta la fel. Link spre comentariu
Vizitator leonardooo Postat Iunie 4, 2010 Partajează Postat Iunie 4, 2010 @remus68Am procedat cum m-ai sfatuit tu si la fel.... coloana de leduri ramane complet aprinsa.... nu se schimba nimic....@MCDragoosAm legat VU-metrul intre iesirile din corectorul de ton si intrarile L\R ale kitului si se pare ca asa functioneaza... dar, la volum mic cand se aude incet in difuzor LED-urile nici nu se aprond... doar daca dau mai tare incep sa se aprinda pe ritmul muzicii.... banuiesc ca semnalul ce iese din corector la volum mic e destul de slab pentru a aprinde LED-urile dar suficient ca TDA-ul sa il amplifice si sa se auda in difuzor... ??!! Care o fi problema pana la urma...??? De ce conectat la iesirile amplificatorului NU functioneaza si conectat la iesirile corectorului merge...??? Am facut eu legaturile gresit??? Dupa cum spuneam iesirile corectorului au masa (L\GND) si (R\GND) pe cand kitul amplificator are iesirile astfel: (L+\L-) si (R+\R-)... cred ca aici e problema.... ce ziceti?Alte idei, sfaturi? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 5, 2010 Partajează Postat Iunie 5, 2010 Nu ai precizat de la inceput daca aprinderea tuturor ledurilor se face numai in prezenta semnalului. Am inteles ca acel fenomen persista si cind nu aplici semnal la intrarea vumetrului.In cazul precizat ulterior de tine, monteaza cite un semireglabil la intrarea fiecarui canal de la vumetru - cu ajutorul lui vei regla nivelul aplicat intrarii iar semnalul il vei culege de la iesirea spre difuzor al amplificatorului. Link spre comentariu
Vizitator leonardooo Postat Iunie 6, 2010 Partajează Postat Iunie 6, 2010 @remus68pai da, am omis eu sa precizez lucrul asta, LED-urile raman aprinse complet chiar daca NU au semnal, deci daca conectez VUmetrul pe iesirile L+ si R+ ale TDA-ului sau le deconectez, coloana de leduri ramane complet aprinsa.... dar daca conectez ledurile pe iesirile L+ si R+ ale corectorului de ton ele functioneaza corect iar daca deconectez VU-metrul de la iesirile corectorului de ton coloana de leduri se aprinde complet fara nici un joc.... dar am observat o chestie, din datasheetul lui LM3915 se observa ca acesta are 2 moduri de functionare: bar/dot, pe pinul 9... daca pinul 9 este conectat la (+) ledurile functioneaza in regim "bar" daca este lasat liber, lucreaza "dot", eu am un switch pe pinul 9... asadar am observat ca atunci cand ledurile primesc sau nu semnal din amplificator dar sunt puse in mod "bar" coloana de leduri se aprinde complet si sta asa... iar cand sunt puse in mod "dot" cu sau fara semnal de la amplif ramane aprins doar ultimul led rosu ( ledul 10 )... cand iau semnal din corector ledurile lucreaza corect in modul "dot" sau "bar"..... Link spre comentariu
MCDragoos Postat Iunie 6, 2010 Partajează Postat Iunie 6, 2010 Salut! Incearca ce aspus @remus68 sau daca tot nu merge incarca si asa Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 6, 2010 Partajează Postat Iunie 6, 2010 Incearca montajul de mai jos. Rezistenta si condensatorul conectate in paralel pe intrare vor face ca intrarea integratului sa nu ramina in gol si ledurile sa se aprinda necontrolat in absenta semnalului. Condensatorul din cursorul semireglabilului de reglaj al nivelului, opreste componenta continua. Daca este necesar poti monta si semireglabilul de 10K dintre pin 4 si masa, cu ajutorul caruia reglezi pragul de apridere al primului LED de la vumetru. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum