Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta BR cu difuzoare CIARE


VTP

Postări Recomandate

Dupa mai bine de 30 de ani am abordat din nou o incinta BR. Orice proiect ce utilizeaza woofere de dimensiuni mari, conduce la volume si greutati mari, care, in prezent nu mi le mai permit. De aceea, cu un woofer de 10" am abordat o incinta BR in stilul anilor '60-'70. La determinarea dimensiunilor si plasarea traductoarelor dar mai ales a rezonatorului, am studiat atat solutii utilizate de producatori, cat si am folosit determinarile proprii, bazate pe experienta capatata in timp. Scopul a fost sa evit neplacerile date de viteza mare a aerului prin rezonator.Am utilizat difuzoare CIARE din mai multe motive, unul fiind acela de a ocoli neplacerile solutiei BR cu ajutorul unor traductoare de calitate exceptionala si cu un raport pret/calitate excelent. Am utilizat un woofer HW251, un midrange HM500 si un tweeter cu calota moale HT264. Midrange-ul este o calota moale de 2" cu calitati acustice deosebite in ceea ce priveste detaliul si neutralitatea.Reteaua de separare a fost facuta initial cu bobine in aer, dar, in final am optat pentru bobine cu miez de tabla silicioasa cu sectiune mare, care mi-a permis obtinerea unei rezistente in cc sub 0,3 ohmi la valoarea cea mai mare a inductantei.Date tehnice:- volumul incintei goale 49 litri;- volumul cu componentele montate: 45 litri;- Fb = 33 Hz- SPL: 91 dB/W/m- caracteristica de frecventa: 40Hz -24.000 Hz (+/-3 dB )- caracteristica de frecventa: 50Hz - 20.000 Hz (+/- 2,5 dB)Materialul incintei MDF 22 mm, cu fata dubla.Traductoarele utilizate justifica o executie de calitate a incintei care va ridica costul total al proiectului ce se apropie de 1.000 eur, dar rezultatele sunt deosebite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ahegyes

    17

  • VTP

    15

  • CBI

    13

  • hpavictor

    11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mie mi se pare că arată destul de modern, cel puţin tipic anilor 80-90. Tubul e aplicat pe spatele peretelui din faţă, sau e încastrat?

Era o teorie pe vremuri, cum că la aceste incinte acordarea între diful de bas şi cutie e optimă cînd ''cocoaşa'' de impedanţă a difului la Frez e egală cu cea de la 2xFrez şi ambele sînt atenuate faţă de cazul difului în aer liber. Sigur asta e o metodă indirectă de verificare.

E bine că pe lîngă atîtea sabufere, se mai construiesc şi boxe ptr muzică. :aplauze

Link spre comentariu

Va rog sa faceti o comparatie intre sunetul VTP si BR , sau ce au in comun , problemele intampinate in timpul constructiei , descrierea filtrului....

Link spre comentariu

Am ascultat aceste incinte.Sunt surprinzatoare.O realizare de exceptie made VTP.Extraordinar de bine echilibrate,nimic in plus,nimic in minus.Un bas profund dar foarte precis cu detalii de mare efect.Filtrul, bibilit pana cand cele trei traductoare se aud ca unul singur.Un timbru foarte placut .Se adevereste inca o data ceea ce spunea VTP in nenumarate randuri : << Traductoarele de calitate fac diferenta>>Felicitari si pe aceasta cale.

Link spre comentariu

Pot sa va spun ca am avut deosebita onoare de a asculta aceste incinte, inca "fierbinti", adica la aproximativ 1 zi dupa finalizare.Sa vorbesc pe rind despre aspectele tehnice si acustice:- tehnic vorbind difuzoarele sunt de inalta calitate (Ciare), :da pe site-ul producatorului nu sunt proiecte in aceasta combinatie de difuzoare insa Domnul Mateescu, dupa o analiza indelungata (cred ca vreo 3 luni) a reusit sa le faca sa "cinte" la unison :101 - cutia realizata foarte profi (pereti dubli de MDF), finisaj deosebit, grele de te rup- acustic vorbind, aici a fost un soc :dans: x basi deosebit de precisi (culmea si e BR), clari si detaliati, incinta coboara binisor si este foarte nervoasa la pasajele in crescendo x mediile, (parca nici nu exista acest difuzor, este perfect legat in soundstage incit aveam impresia ca sunetul iesea prin tubul BR) detaliate, detaliile acustice ale vocilor superbe, scena larga x inaltele, tweeterul asta efectiv m-a facut sa salivez :limb: este perfect, cinta ce trebuie cind trebuie si cit trebuie, completeaza superb vocile in armonicile superioare, dar nu tu sibilante sau alte "artefacte" acustice. Este IMHO pentru cine vrea ceva deosebit.Am ascultat chitara, greceasca, rock (golden ballads), voci dificile si nimic nu a ingenunchiat aceste incinte.Este si meritul filtrelor acordate corect, dupa indelungi discutii cu producatorul difuzoarelor, alegind solutia corecta de taiere si folosind componente de calitate (condensatori impregnati, bobine pe tole, lipituri sanatoase cu continut de Ag ridicat).Am asculta si SS si pe lampi. Pe SS puterea oferita misca parca mai bine intreg ansamblul. Insa pe lampite... nu vreau sa mai vorbesc. SPL boxelor te face, chiar la puteri mici ale amplificatorului, sa nu te poti intelege om cu om.Unii ar zice lipsa bas, eu zic difuzoare noi iar basul asa cum trebuie sa fie corect, exact cit trebuie, nu boomy (cu toate ca asa e la moda acum).

Link spre comentariu

Ar mai fi multe de spus, alegerea tubului BR, pozitia lui, lungimea lui, antifonarea cu minet, toate aceste au fost indelung gindite de domnul Mateescu.

Cutia este perfecta iar minetul in cantitatea optima, nu vuieste nimic, nu apar excursii necontrolate ale difuzorului de bas.

Proiectul este superb, dar "pentru oameni cu caracter", nu pentru oricine.

Pretul este marisor al componentelor, dar daca te invirti prin "piata" nu gasesti nimic care sa sune atit de bine comparativ cu banii dati. Se adauga aici si munca, conceptia, testarea, acordare incintelor, care la dinsul se regasesc din plin.

Nu vreau sa se supere domnul Bedy pe mine insa nu pot sa ma aptin.

Dinsul a ascultat incintele ceva mai tirziu si a facut si poze. Asa ca le voi posta linkul aici http://picasaweb.google.ro/STUDERa725/VTP#

Este un proiect Hi-Fi, clar Hi-End, reusit, pina la cel mai mic amanunt; pot sa zic ca am ascultat ceva incinte bune in viata mea si chiar daca memoria acustica nu este durata, cind pui o melodie de test sau un instrument care stii cum suna live si vezi ca ajungi sa nu te prinzi daca e din boxa sau cinta cu tine la masa, atunci zici "Da nene, scule!' :da

 

Felicitari pentru realizare! :aplauze

Link spre comentariu

Va rog sa faceti o comparatie intre sunetul VTP si BR , sau ce au in comun....

Imi permit sa comentez si eu, deoarece am ascultat, secvential cele 2 perechi.E greu sa faci o comparatie totala a "sunetului".Daca vorbim de timbru, da este clara diferenta, rezonatorul VTP daca stii sa il asculti isi face treaba si se "aude".Restul este meritul, in acest caz, exclusiv al difuzoarelor.Eu zic ca aceste BR sunt clar superioare VTP-urilor (cele din poza), daca tweeterul este exceptional, oricum ar fi, la restul comparam mere cu castane: un midbass, cu o pereche woofer+midrange, diametre diferite, alta clasa de pret, alta constructie.Eu prefer incinta VTP ca poate face cam orice difuzor mai serios sa sune bine, fara chin prea mult (plus ca daca te enervezi o poti si acorda precum pianul, fara chestii ultra sofisticate si te lasa sa mai si gresesti, un pic). Este si simplu de construit fara prea multe elemente ale cutiei de masurat.La BR treaba nu e usoara deloc. Difuzoarele de bass au o anumita clasa de Qs, nu merge oricare in BR. Volumul e critic. Amplasarea rezonatorului Helmholtz si dimensionarea lui e critica. Antifonarea cu minet la fel.Cu toate ca "sa prostit" realizarea acestui tip de incinta, prin folosirea in subwoofere, incinta BR are avantajele ei (printre care SPL mai bun comparativ cu o incinta compresie de ex.)La amplificatoare pe lampi puternice se prefera BR, deoarece o boxa compresie o spargi, la propriu, repede.Dar sa revin, ambele suna corect, scena este detaliata, inalte corecte, basul pe saturate, insa timbral un pic diferite.Calitatea difuzoarelor inclina aprecierea mea spre BR (doar in acest caz).
Link spre comentariu

Cand am vazut prima oara difuzoarele ( oricum inaintea tuturor ) si am remarcat ca fiind neobisnuit dif de medii , deosebit de greu , cu un magnet mare si o calota si bobina imensa....si tot impresionant este dif de joase , cu suspensia din cauciuc ! ? si magnet dublu....dif de inalte ( cu semipalnie ) este in acelasi stil Ciare , de foarte buna calitate ! Tot respectul pentru Ciare ! Dar si pentru realizatorul proiectului , care a trecut peste prejudecati , compromisuri , si a dovedit ca se poate construi Hi End si in conditii de amator , dar cu bani , timp si suflet....toate la superlativ , iar rezultatele sunt pe masura ! Daca se poate , va rog sa ne oferiti detalii despre finisaj , si despre constructie in general !

Link spre comentariu

Felicitari, frumos proiectul, dar din punctul meu de vedere nimic special. Poate am putea comenta mai multe daca am vedea si niste parametrii tehnici mai amanuntiti, ceva calcule, grafice....ceva.Banuiesc ca filtrul este cel din imaginea de mai sus. Legat de acesta nu pot sa nu critic bobinele cu tole (avand in vedere ca exista pretentii de hi-end), si nu in ultimul rand aspectul care e cel putin hidos (iarasi, cand avem pretentii de hi-end trebuie sa acordam un minim de atentie si aspectului).Condensatorii nu se vad prea bine dar nici acestia nu par a fi Mundorf...! :cry: Nici legat de finisare nu se spune nimic, dar pare a fi ceva autocolant... (iarasi, la pretentii hi-end nu merge) !!!Legat de sunet nu pot sa zic nimic pt ca nu le-am ascultat, dar daca sunt mai multi care spun ca e foarte bine.....asa o fi.Imi pare rau ca eu sunt singurul care a si criticat acest proiect, dar asta e, poate data viitoare o sa fie mai atent si VTP cu aceste aspecte.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Felicitari, frumos proiectul, dar din punctul meu de vedere nimic special. Poate am putea comenta mai multe daca am vedea si niste parametrii tehnici mai amanuntiti, ceva calcule, grafice....ceva.Banuiesc ca filtrul este cel din imaginea de mai sus. Legat de acesta nu pot sa nu critic bobinele cu tole (avand in vedere ca exista pretentii de hi-end), si nu in ultimul rand aspectul care e cel putin hidos (iarasi, cand avem pretentii de hi-end trebuie sa acordam un minim de atentie si aspectului).Condensatorii nu se vad prea bine dar nici acestia nu par a fi Mundorf...! :cry: Nici legat de finisare nu se spune nimic, dar pare a fi ceva autocolant... (iarasi, la pretentii hi-end nu merge) !!!Legat de sunet nu pot sa zic nimic pt ca nu le-am ascultat, dar daca sunt mai multi care spun ca e foarte bine.....asa o fi.Imi pare rau ca eu sunt singurul care a si criticat acest proiect, dar asta e, poate data viitoare o sa fie mai atent si VTP cu aceste aspecte.

asteptam remarcile tale ,o sa mai urmeze si altelece conteaza cum arata filtrele,chiar crezi ca conzii Mundorf sunt best the best daca twe gindesti ca acele miezuri se satureaza eu spun ca nu am avut incinte Kiplich de 4000 de euro si se auzeau ca dracu,incadrate in HI END
Link spre comentariu

... (iarasi, la pretentii hi-end nu merge) !!!Legat de sunet nu pot sa zic nimic pt ca nu le-am ascultat, dar daca sunt mai multi care spun ca e foarte bine.....asa o fi.

In descrierea sa niciunde VTP nu spune de Hi-End sau pretentii. Eu am zis.Daca tu apreciezi o incinta, dupa mobila, daca sunt polishate si au cabluri de 3000 de Euro, afla ca am auzit boxe de magazin de 1000 de Euro (cazul nostru), cu pretentii de firma (Hi-End vorbim de la 3-4000 de Euro in sus, daca ai pretentii de super scule) si sunau ca un . u r.Asa ca pentru un DIY de 1000 de Euro, sa ai calitatea auditiei de Hi-End, sa vad citi sunt in stare.Si mai e o chestie, in DIY folosesti ce ai ca sa obtii ceva ce poti sa cumperi, dar cu citeva ordine de marime mai sus, la bani.Si doi eu folosesc multe piese recuperate din aparate f. scumpe, la vremea lor, care au o calitate mai buna sau comparabila cu ceva ce chiar nu ai bani sau chef sa cumperi (te rup la pret pentru ca aia e ce e bun e scump).Nu vrei sa stii cam de ce calitate sunt condensatorii folositi.DIY inseamna sa faci pe genunchii tai si sa te compari cu ceva ce poate nu iti permiti sau vrei sa faci cu minutele tale si sa vezi cit de bun esti.Daca vorbim de comert, da, vindem brand, vindem aiureli care contrazic legile fizicii (incinte polishate, cabluri nu stiu de care - cu ulei de sarpe, suporti de fire interconect care ii tine la 10 cm de podea sa nu vibreze etc.), vindem ambalaje, vindem reclama.Uita-te, de ex. la scule NAD, arata nashpa (parerea mea), dar suna de vorbesti singur.Parerea mea ca boxele astea nu le ei din nici un magazin fara vreo 2000 de euro (si sunt indulgent am pus doar transport, vama si adaos comercial minim).Uitate si la kit-ul de QUAD il faci cu super piese, mai ieftine sa mearga sau din recuperari. Ideea e ca suna peste ce poti cumpara cu banul jos de-a gata. Proiectele DYI cu piese scumpe sunt un mare risc, poti sa pierzi tot daca nu te pricepi bine.
Link spre comentariu

am vazut si eu difurile pe viu cand le-am ridicat si pe ale mele si au lucratura pro chiar si cele de casa,personal nu o agreez,sasiurile sunt aceleasi ,nu se pot ingropa finutz,suruburile intra peste suspensii si le reteaza,frontplate-urile din plastic nu Al etc etc.Eu unul am intampinat niste mici pb ,in speciala la diful de medii,am altul,de nu-mi venea sa cred,probabil nu sunt gandite sa fie ingropate...Da ,sunt lucrate serios,dpdv tehnic.DIfurile de bas au totusi suspensiile cam tari,rezultand intr-un bas precis si rapid,dar cam 'usurel/timid' pt ce inteleg eu bas cald si adanc.Eu am pe cele de 12" intr-un volum cu 50% mai mare decat cel in proiectele lor si e loc de mai bine...Nu ca ma vait.dar la dimensiunile alea..Cutiile de aici par a fi la dimensiunile din proiectul pe compresie ,dar cu cu 5L mai mare ca la cel br cu basul pe-o laterala.Nu e nimic de comentat,dar eu zic ca mergea un floorstand care arata altfel,si woferul chiar avea nevoie de un volum mai maricel.Eu am masurat difurile mele,iar cele de bas in special s-au incadrat intr-o toleranta ff bunaSunt de f buna calitate,si mie imi plac,dar nu este nimic special ,pretul fiind cam acelasi cu alte produse de uz hi-fi.Pot spune cel putin ca ale mele au fost f dificil de echilibrat tonal si sunt departe de ce stiu eu ca insemana neutralitate,dar compenseaza prin raspuns tranzient f bun si dinamica.Se pot face lucruri f bune cu ele,dar trebuie experienta Filtrele lor sunt facute doar prin simulare,sa nu se inteleaga altceva si este f mult loc de imbunatatiri la unele proiecte,asta pt cine vrea ceva cat mai perfectionist,fara medii-inalte cu 3db mai sus,cu bas sub 100hz,fara tzatzaiele ,voci tipate si nazale,scena adanca si clara etcAcordul nu stiu cum s-a facut,eu am facut totul altfel ,dupa ce am incercat si solutiile lor,dar o masurare a impedantei este necesara in price situatie pt ca dupa cum am spus,95% din proiecte(filtre acord etc) sunt doar simulate ,este plin si forumul lor de discutii.La volume mari si fono mult,odata se subacordeaza incinta fara sa vrei :nas: Personal nu sunt impotriva autocolantului ,mai ales pt 'uz intern' :limb: ,si daca nu este lipit direct pe material rezista,iar combinatia de culori se poate schimba usor,dar nu stiu cum or sa arate pe stative,50L nu prea se incadreaza in 'bookshelf' :cry:Trafurile cred ca sunt ok,desi arata cam aiurea,si eu am 2 de 6mh si nu ma apuc acuma sa dau zeci sau sute de E pe ceva de firma,sa depasesc pretul difurilor de ex...probabil o sa fac si eu tot pe baza de ceva tole,nu este nimic in neregula,mai ales la frecv asa joaseIn rest daca se vor da detalii tehnice mai amanuntite,bine,dc nu,oricum nu este important decat pt cei care vor sa reproduca identic,pt cei care vor un sunet pe gustul lor,la acest nivel de calitate diferentele subtile de ordinul a max 1db,niste topologii de filtrare diferite sau puncte de taiere putin diferite,fonoabsorbant etc fac toata diferenta.Faptul ca sunt proiectele alea pe net cu explicatii teroretice impunatoare si mauratori la nivel de zecime de decibel si pante perfecte L-R 6 cu o punga de piese..nu spun nimic despre cum suna,doar ca tehnic se apropie de perfectionism pt combinatia respectiva.Sa nu uitam ca Diy nu se rezuma doar la costurile comparativ cu ce se gaseste de cumparat,pt ca cunostintele nu se pot cumpara,si nu e decat un pas de la hi-fi (haiend... ) la cutii sinistre acustic

Link spre comentariu

Invidia e mare , si fiecare are dreptul la opinie..... scopul prezentarii noulul proiect al lui VTP este sa ne dovedeasca ca se poate construi si ceva de calitate , dar nu ma refer in mod expres la aspect , ci numai la calitatile acustice , chinezii si carcotasii sunt rugati sa faca ce pot , adica incinte mai fatoase , dar sigur nu se vor putea compara la auditie ! Aici intervine factorul uman intotdeauna in favoarea calitatii ! Si ma bucur ca este asa , asta inseamna dreptatea !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări