Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Tot nu am inteles roul diode zener din urmatoarea poza!Vreau sa calculez rezistenta dar nu cred ca este bine, fara zener stiu sa calculez rezistenta pentru led, dar cu zener cum o calculez,zenerul este de 39V, daca mie imi creste tensiunea de la 40V la 50 sa zicem ,ce face zenerul? cum lumineaza ledul? mai tare mai incet? Dar daca scade voltajul la 30V?Incerc sa tot gasesc ce rol are zenerul acolo, deoarece este in serie cu ledul si rezistenta, daca ar fi pus polarizat pe alimentare cu o rezistenta inainte , asta stiu , de cat este zenerul acelasi voltaj o sa il am la piciorusele zenerului,cu conditia ca prin zener sa nu fie mai mic de 0,015A sau peste 0,020A.Dar tot nu am inteles din poza de mai jos ce rol are! Si in conditile mai sus cum se comporta ledul din opto si cum se comporta zenerul , adik ce face el mai exact!Pana acum nu am mai folosit aceasta configuratie (adik sa calculez eu rezistenta).Am mai folosito dar avea valorile date!Si daca tot acum trebuie sa calculez vreau sa si pricep care este rolul iei si ce face!La chestia asta chiar ca sunt incepator! Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Dioda zener reduce tensiunea aplicata led-ului din optocuplor la o valoare suportabila de acesta, iar rezistenta limiteaza curentul prin el, se dimensioneaza in functie de datele din catalog ale optocuplorului. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 Bun asta e un inceput, dar daca dioda zener este de 40V la cat reduce tensiunea? daca depaseste tensiunea de alimentare la cat reduce tensiunea, care este raprotul, iar in general LED au curentul de 15ma-20ma, dar intro schema nu imi ieasea ceva, dioda zener de 47V alimentare 50V iar rezistenta de 510ohm. Iar mie nici pe departe numi iese calculul!Fi si tu mai detaliat!Da niste exemple! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Dioda aia te ajuta sa detectezi daca tensiunea aia aplicata pe tot ansamblu(+40V cum zice acolo) e mai mare decat o valoare, undeva pe la 39V(zenner) + 2V pe led....Daca puneai doar rezistenta incepea sa treaca curent prin led o data ce tensiunea aplicata depasea tensiunea de deschidere a led-ului(~2V). Curentul ar fi fost determinat de rezistenta si tensiunea aplicata dar nu poti preciza foarte clar ce curent prin led duce la deschiderea tranzistorului din optocuplor. Deci nu poti stii la ce tensiune aplicata la intrare ti se deschide tranzistorul. Punand zennerul esti sigur ca nu trece curent prin ansamblu pana cand tensiunea nu e suficient de mare sa deschida zennerul si led-ul, adica vreo 41V. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 AHA, deci ca sa inteleg, daca zenerul este de 39V si ledu 2V sa zicem aceste valori, daca am 35V pe alimentarea ansablului tranzistorul imi sta inchis, daca ajug la valoare de 41V care defapt este Zener plus led, atunci deschide tranzistorul complet? sau poate fi si reglabil? tranzistorul? Dar daca tensiunea ajunge la 50V atunci ce se intampla? Se inchide tranzistorul din opto? Sau lumineaza mai tare ledul?Adik zenerul are rolul de a aprinde ledul doar la tensiunea care este zenerul+ledul! Am inteles bine?Atunci rezistenta cum o calculez?tot dupa tensiunea care vine aplicata?Pt rezistenta ledului fara zener stiu legea lu ohm, dar in aplicatia asta e la fel? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Dar daca tensiunea ajunge la 50V atunci ce se intampla? Se inchide tranzistorul din opto?In acest caz daca in circuit ai doar zennerul si LEDul, fara rezistenta, LEDul va face poc!Atunci rezistenta cum o calculez?Calculezi rezistenta pentru valoarea maxima a tensiunii in circuit!De exemplu: Alimentezi la 50V; zennerul e de 33V; pe LED cad 2V (date aproximative pentru exemplificare). Deci pe rezistenta va trebui sa cada 50-33-2= 15V; curentul prin circuit va fi cel dictat de LED (sa zicem 15mA). >>>>>> R=15/0,015=1K.Mai clar decit asta NU sepoate explica! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Calculezi rezitenta cum o calculai si pana acum numai ca vei considera tensiunea de alimentare valoarea aplicata minus valoarea zennerului, daca da pozitiva desigur. Rezistenta are tot rolul de a limita curentul prin led. In principiu poti considera ca led-ul deschide tranzistorul cand ai aplicat tensiune mai mare decat led + zenner, dar in practica trebuie sa ai un anumit curent prin led pentru a deschide cum trebuie acel tranzistor, curent care depinde te tensiune aplicata, valoare zzenner si rezistenta de limitare, plus de ce ai in partea cu tranzistorul.Practic circuitul asta te ajuta sa vezi daca tensiunea aia de intrare este peste o anumita valoare. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 Aha , gata am inteles, eu cum am pus zener de 39V, iar aliemnatrea este de 42V, ledul opto este de 1,2V si curentul ledului este de 20ma, deci pe scurt, 42-39-1,2=1,8/0.020=90OHM, eu pun de 100 ca sa fie mai rontujit!Deci acum am inteles rolul zenerului, rolul este de a deschide tranzistorul doar atunci cand ajunge la Vled+Vzener,in cazul acesta, 39+1,2=40,2V atunci deschide tranzistorul!Mersi mult!Am mai invatat ceva astazi! Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Am mai invatat ceva astazi! Perfect! Miine dai lucrare de control! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 Ultima lucrare am dato acum 4 ani, deci o sa fie o lucrare LUUUNNGAAA! Multumesc tuturor de ajutor. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Eu am uitat de mult timp cum e... in urma cu 24 de ani... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 LOL man , profesionist nu gluma! Link spre comentariu
radusa Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Chiar daca subiectul s-ar putea considera inchis, mai vin totusi cu o completare.S-a lamurit treaba, cu ce face zener-ul in acest montaj, dar diode zener inseriate se mai intalnesc si in alte situatii. Deci ca idee de baza as spune, ca intr-un circuit unde se afla inseriat un zener, pe acesta vom avea o cadere de tensiune de valoarea lui. Atata timp cat tensiunea in circuit este mai mica ca valoarea diodei, circuitul va fi blocat, cand tensiunea trece (si creste)de valoarea diodei, circuitul se va deschide, pe zener avand intotdeauna tensiunea valorii lui, restul de tensiune pana la tensiunea alimentarii impartindu-se pe celelalte componente din circuit. Imi cer scuze daca am repetat intr-un fel ce au spus si altii, dar am incercat sa explic functionarea unui zener intr-un circuit serie, independent de un anume montaj, pt cei care sunt mai incepatori si se lovesc de asemenea circuite.Toate bune Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum