Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Formare (formatare) tuburi?

Vizitator fixipixi

Postări Recomandate

Fiecare e liber sa creada ce doreste , exista tuburi la care se face formatare , in domeniul profesional , dar in audio , la puteri mici ( includem KT88 ) este un moft , un alt mit audiofil....eu posed un amp EL84 SE , pe al carui circuit anodic am inseriat ( in alternativ ) o rezistenta de 100K , care este strapata de un releu dupa 100 de secunde , in timp ce filamentele merg , dar scopul principal era formatarea electroliticilor , iar peste 50 de ani o sa va tin la curent cu descarcarile in tuburi precum si de numarul de ore de functionare !In cazul in care modificarea circuitului anodic nu ajuta la nimic , sper ca nici nu strica , dar sunt in ton cu curentul audiofil la moda , ca sa nu mi se poata reprosa nimic , iar despre utilitate , ramane de vazut in timp....va rog sa comentati solutia tehnica propusa de mine . Va multumesc anticipat si va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

3

• THOMAS

2

• blue

2

• aygun

2

Top autori în acest subiect

Mai nene dar autorul topicului nu a mai dat nici un semn . Bag seama ca se cam poarta sa arunci o perla pe forum , oamenii sa dezvolte de mai ca se iau si la "bataie" verbala si eu stau pe tusa si imi fac cruce de ce se intimpla. JesusOmul a pus o intrebare , a primit raspuns si probabil ca acum il doare la banana de topicul asta !Faza e ca topicul este cictit si de incepatori si daca incep a citeasca ca e nevoie de formari ale tuburilor etc etc etc renunta nene inainte de a citi o schema.Bafta

Link spre comentariu

Toata stima pentru Depanatoru' , e singurul care a punctat corect si fara patima.Primo:Formarea nu se practica la tuburile de mica putere pentru ca acestetuburi se "autoformeaza" singure, chiar si dupa secole de la iesirea pepoarta fabricii sunt de ajuns cateva minute pentru fixarea resturilor degaze in getter.Secundo:Considerati o tensiune anodica de 250V, aprinderea arcului la distante de 0,3 mmnu se realizeaza nici macar in aer liber, ori in orice tub de mica putere distantaanod - grila supresoare (ecran, comanda, etc.) este mai mare.Principalul rol al formarii este "refacerea" vidului, e importanta pentru tuburi alimentatecu tensiune inalta la anod - factor favorizant pentru descarcari.Tertio:Otravirea catodului nu se face cu atomi ci cu ioni.

Link spre comentariu

Ioni sunt inainte sa se depuna. Dupa ce se depun devin atomi. Nu are rost aici sa mai dau explicatii.Acum am cazut de acord. La tensiuni mici nu e nevoie de formare. La lampile "speciale" se pracica. Am citeva lampi (QBL...) care au fost formate dar au ramas neutilizate. Cel ce s-a ocupat de aceasta operatie a scris pe cutie "format", data si semnatura. Deci clar la aceste lampi se practca si e obligatoriu.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

De multe ori inainte de a posta imi pun problema daca merita, are vreun rost sa o fac. De cele mai multe ori renunt. Ne este tipic romanilor sa ne consideram cei mai destepti din lumea asta, de aia ne ducem de rapa. Inainte macar de a ne gandi ca poate celalalt are un dram de dreptate, il contrazicem cu argumente de genul "experienta mea personala". Imi pare rau ca va dezamagesc, dar eu nu dau doi bani pe experientele personale ale nimanui atat timp cat nu au un suport logic, eventual demonstrabil fizic sau statistic.Cititi si voi pe la altii, mai prosti, inainte de a posta raspunsuri...http://2ingandlin.se/Format_Tx_tube.htmlhttp://www.thevalvepage.com/valvetek/getter/getter.htmhttp://www.sm5bsz.com/recondit.htmHai succesuri si spaga de caltaboshi!

tipic pentru noi romanii este sa ne consideram inferiori altora sau sa i credem pe altii mai desteptieu sunt unu care se bazeaza pe experienta proprie care este obtinuta prin multa practicadaca vrem sa fim exagerati cu tot felul de procedee exclusiviste putem forma,criogena,masa,mingiia tuburile,daca noi ne mintim ca vor avea o durata de viata sau performante mai bune ,o putem face ,de cite ori dorim ultimul amplificator montat de mine este cu EF9 si EL3 ,tuburi fabricate acum 60 de ani,cu tehnologia din acei aniamplificatorul a functionat din prima si functioneaza perfect si acum ,in cei 60 de ani de vechime acele tuburi nu au luat aer sau au fost degradate in vreun felnu am gresit cu nimic ca nu am avut macar intentia de a forma tubul,pentru ce?in RF sunt tuburi care trebuiesc formate ,asta au spus si altii inaintea mea,este specificat in foile de catalogdin ce a ti spus am inteles ca nu prea lucrati in audio,daca lucrati mai mult in RF inteleg crincenarea de a dovedi ca aveti dreptatenu uitati ca sunt multi tineri pasionati de tuburi,prin acest subiect ii bagati si mai mult in ceata,pe linga tuburi ,imperecheate,balansate,skin effect,criogenare,acum mai au o problema ,formarea tuburilorurmatoarea moda va fi formarea unui amarit de ecc83, ca o sa sune mai nu stiu cum ,ca asa a scris un nene pe elforum si daca nu formeaza lampa nu se aude binesuccesuri mari la formare,criogenare,imperechere,balansare,etcsunt unu care nu da doi bani pe acest subiect pur teoretic,este gen :hai sa vorbim discutii
Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

"aygun: Mai nene dar autorul topicului nu a mai dat nici un semn"Multumesc pentru raspunsuri!Sunt incepator, am citit pe alte forumuri cum se lauda unii ca isi formeaza tuburile si am intrebat ca sa inteleg despre ce este vorba. Am doar tuburi NOS, NIB si citind acest topic am ajuns la concluzia ca nu se poate intampla nimic rau daca inainte de folosire alimentez doar filamentul doua -trei ore.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Sunt incepator, am citit pe alte forumuri cum se lauda unii ca isi formeaza tuburile si am intrebat ca sa inteleg despre ce este vorba. Am doar tuburi NOS, NIB si citind acest topic am ajuns la concluzia ca nu se poate intampla nimic rau daca inainte de folosire alimentez doar filamentul doua -trei primul exemplu de incepator bagat in ceata de altiidomnule draga alimenteaza tubul din prima si la filament si la anodica ,nu se intimpla nimic rau cu elca sa te convingi singur fa un experiment,formeaza un ecc asa cum ne invata nenea pe forum dupa ce formezi tubul fa comparatie cu unu neformat,o sa te convingi singur ca este frectie cu formatulsucces

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări