Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mi se incalzesc trafurile

Vizitator SyNcRoN_the second

Postări Recomandate

ma poate lamuri si pe mine cineva cu experientza ?am o problema mare cu niste trafurideci: am facut 2 amplif-uri cu cate un tda 7294 chipurile 100 W, dupa spusele celor de la conex. am vrut ceva stereo. si am folosit 2 trafuri clasice luate din redresoarele didactice. trafurile arata bine ; au cate 26 V alternativ, si sarma de vreo 1,8. Ar trebuui sa ajunga curentul pt 2 amplificatoare cu tda 7294 cu alimentarea legata in paralel . Pt carcasa am folosit o unitate orizontala iar pt racire un "L" gros de vreo 4 mm pe care l-am imbinat cu scheletul de tabla al carcasei si am pus pasta termoconductoare(cred ca ar trebui sa ajunga). A' si la filtraj am 2 X 14 000 micro plus 4700 doar pe + si - . problema e ca dupa cca. 45 min de functionare, trafurile se incalzesc de pot sa fac ochiuri pe ele . ce ma sfatuiti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am 2 trafuri, cu cate o iesire fiecare. am inseriat secundarele lor, pt a face o alimentare duala (deci + - 28 V X 1,4 fatza de masa ) cu o singura punte, si am obtinut un alimentator dual. Apoi am legat filtrajul, cu cate un terminal la bara de -, respectiv + si celelalte spre masa.apoi am legat alimentarea amplificatoarelor in paralel.(si aia tot duala)integratele da, se incalzesc. trafurile se incalzesc la putere mare, ca eu folosesc si un preamplif-corector stereo cu tda 1524( scrie philips pe el da' nu cred aca e original)si semnal iau din unitatea calculatorului[/img]

Link spre comentariu

Ceea ce ai facut suna corect.Dar daca lasi ampliful in repaus, fara muzica, se mai incalzesc trafurile? Pe ce sarcina pui amplifurile, cati ohmi? Poti sa masori consumul de curent?Un secundar de 1.8mm diametru ar trebui sa reziste lejer la peste 6A. Nici in 4 ohmi nu ai trage atata din configuratia pe acre o ai.

Link spre comentariu

boxele mi le-am facut eu. au in interior un labirint cu 6 placi, pt directionarea aerului . de fapt sunt niste boxe numai de bas. au cate un dif de 20 cm, si 2 bobine de 4 omuleti. daca le inseriez, am 8 omuleti. dar eu am folosit cate un de la fiecare difuzor, deci sarcina era 4 ohmi / canal. mi-am mai facut si filtre pasive de bas cu sarma de 1 mm . masuratoarea curentului pe care il trage, nu am facut-o inca. voi reveni dupa ce o fac. practic, inseriez pe rand ampermetrul pe piecare ramura a alimentarii, si apoi pe masa, corect ? despre sunet, nu pot sa zic ca imi place "la nebunie" insa nu stiu ce m-as fi facut fara cele 6 dfx-uri din winamp.

Link spre comentariu

Stai, nu masura curentul. Zi daca se incalzesc fara semnal.Oricum, n-am inteles ce cauta masa la masuratoarea curentului. Ampermetrul se inseriaza pe ramura si atata. La amplifurile cu discrete e mai simplu ca masori caderea de tensiune de pe rez de emitor. Nu mai demontezi nimic.Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator florinel_is_76

stii care e treaba e ca trafurile alea is facute la minim ma refer spire pe volt asha is calculate ele ca am avut shi mai am unu tot din ala care zici tu shi l-am rebobinat shi am obtinut pe el doua tensiuni de 35 de v fiecare shi dupa 30min mi se incalzeste shi chestia e ca am mai scos din primar ca sa obtzin tensiunile alea shi merge constant la aceiashi temperatura l-am lasat vreo 8 ore la un show in consum shi nu s-a ars (amplificatorul la maxim) cei drept ca nu pe tda 7294 ci pe mosfeturi da asta nu are treaba.shi chestia cu inseriatu ai nu mai o pozitzie in care merge in cea lanta nu obtzii nici o tensiune la capete dar eu te sfatuiec sa-ti eu traf toroidal ca alea is cele mai bune in domeniu trafurilor sau cel mai frumos ar fi sa faci o sursa in comutatzie daca ai cunoshtintze in domeniu .

Link spre comentariu

trafurile alea se incalzesc si daca le lasi fara nici un semnal, daca le lasi mult timp, se incalzesc, poti tine mana pe ele, da oricum se incalzesc...eu din 2 trafuri dinalea alimentam 4 7294, dar bine, si ventilatorul care batea pe radiatoarele de racire ,pe urma aerul batea pe ele...si oricum se incalzeau de le lua naiba, odata cand inainte sa mai pun ca sa bata aerul pe ele, am atins din greseala trafuile ,ca sa vad daca se incalzesc, si..m-am fript...am pus pe urma niste apa peste ele..si sfaraia...dar tot mergeau, si si acum merg...asa ca daca ai cum sa faci un ventilator ca sa bata aerul pe ele bine, daca nu atunci macar sa faci ceva gauri in carcasa sau cumva ca sa iasa aerul cald de la ele pe sus, si altul rece sa vina de jos....oricum ele lucreaza "la cald" au izolatilei din primar f buna, si parca si in secundar era la fel,nu mai tin minte....

Link spre comentariu

Ai tinut cont de sensul infasurarilor cand ai legat secundarele in serie? Adica, fara punte cuplata, ai tensiune dubla intre capetele libere ale infasurailor, decat intre fiecare si masa, sau e zero?

daca era 0 nu mai mergea amplif-urile, el zice ca merge, asa ca totul e legat binetrafurile astea lucreaza ele "la cald"
Link spre comentariu

Trafurile pe care le ai sunt folosite sau au fost folosite in echipamente care nu functioneaza continuu, de aceea se foloseste o incarcare magnetica mai mare a miezului si functioneaza la cald.Pentru amplificator, pe care vrei sa-l folosesti 24h din 24h :supz: ,cel mai bine sa schimbi transformatorul cu altul toroidal :rock: sau macar cu unul care functioneaza la rece.Pentru componentele electronice in general si pentru condensatoriielectrolitici in particular cresterea temperaturii duce la scaderea drastica a duratei de viata.Daca vrei ca la 3-4 luni sa trebuiasca sa montezialte condensatoare (posibil si circuitele integrate) lasa asa cat merge.

Link spre comentariu

Ai tinut cont de sensul infasurarilor cand ai legat secundarele in serie? Adica, fara punte cuplata, ai tensiune dubla intre capetele libere ale infasurailor, decat intre fiecare si masa, sau e zero?

daca era 0 nu mai mergea amplif-urile, el zice ca merge, asa ca totul e legat binetrafurile astea lucreaza ele "la cald"
Eu ma gandesc ca in acest caz ar fi o redresare monoalternanta, nu ar fi zero, deci amplificatorul ar merge.Am facut precizarea: fara punte cuplata.
Link spre comentariu
Vizitator slyman

s-ar putea sa fie calculate la minim trafurile (putine spire pe volt in primar). eventual poti sa vezi ce curent iti ia la mersul in gol primarul: inseriezi un ampermetru cu primaru trafului, daca ia 0,1A sau mai mult, e clar ca are putzine spire. shi ca sa te convingi poti sa lasi trafu vro ora doua sa mearga in gol sa vezi daca se incalzeste.da' ar mai fi o chestie shi cre'ca asta e. fii atent aici:vezi sa nu ai contact electric intre masa (0 V) shi tolele trafului! adica ia un ohmetru shi vezi. daca de exemplu tu ai prins trafu de cutia aia metalica shi nu ai suruburile izolate de tole shi mai ai shi masa (0 V) legata la carcasa, asta e toata buba. se incalzeste de rupe.

Link spre comentariu

Daca intr-adevar sunt trafuri luate din alimentatoarele didactice va spun sigur ca daca au primarul original e normal sa se incalzeasca pt ca au un nr de spire/volt calculat f mic. Eu tot traf de ala am avut in prima mea statie facuta de mine si pana nu am rebobinat primarul (si secundarul ) nu am scapat de incalzire.Nu mai stiu ce calcule am facut dar tin minte ca am pus circa 600 spire in primar adica cca 2.7272727272...... spire/v . Dupa rebobinare si remontarea tolelor am masurat un consum de cca 20-25 w cu tot cu amplificator (care era bineinteles in gol) si nu se mai incalzea.Daca mai tin bine minte primarul original la acel traf era cam de 510 sau 520 de spire deci cu mult mai putin decat i-am pus eu dupa aceea.Bobinarea am facut-o cu sarma de CuEm de 0.65 (ca mai mare nu-mi incapea) si am renuntat la hartia aia originala care izola straturile de spire intre ele si am bagat in schimb hartie de caiet care e mai subtire.P.S. cele afirmate mai sus se refera la traf-ul din alimentatoarele didactice cu tole E+I cu sectiunea miezului de cca 18 cm patrati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări