Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fratilor - am nevoie de ajutor - mare nevoie!!!!!!!!


Pasare Dan

Postări Recomandate

Sunt disperat - tocmai am terminat un proiect, a sosit comanda pentru seria 0 dar m-am trezit cu o problema. Proiectul foloseste un generator DTMF numit PCD3311 de la philips. E musai sa folosesc o transmisie pe DTMF ca asa cere clientul. Ideea e ca acest integrat nu se mai fabrica din dec 2004. Asa ca va dati seama ca mi-am dat cu tesla-n c@a#e. Nu am fost destul de prevazator sa vad si lucrul acesta.

Plus ca am niste limitari - integratul trebuie sa comunice cu UC prin 2 fire (maxim 3) deci un I2c, sau altceva serial, capsula maxim DIP20 (sunt super aglomerat pe cablaj 2layer, numai componente normale - cerinta a clientului.

Acu - ce alte integrate de genul asta mai sunt - ca sa refac proiectul. Pentru prima serie oi mai gasii eu pe la distribuitori dar mai incolo?

Seria nu e mare si nici nu se prognozeaza (sute pana la mie de bucati) dar trebuie sa refac acest modul de comunicatie pe DTMF. Am gasit la zarlink mt8880 dar merge pe paralel (e transmiter si receiver) si nu mai am pini la uC. Ca sa schimb uc-ul sa trec de la DIP28 la DIP40 nu mai am loc.

Am mai gasit o firma producatoare Holtek (HT9200) care mi s-ar potrivii de minune - dar nu prea gasesc in romania sa cumpar.

Deci - daca are cineva idee de un inlocuitor pentru PCD3311 (nu neaparat compatibil pin la pin sau capsula, dar sa execute aceleasi functii) e RUGAT SA MA ANUNTE - ASTA DACA BINEVOIESTE

MAIL: [email protected]

[email protected]

 

sau pe acest forum

 

Merci anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Pasare Dan

    5

  • bogdanm

    3

  • cirip

    3

  • Cristiano

    1

Top autori în acest subiect

merci omule - ai dreptate - uitasem sa verific si la Comet - verificasem numai la Vitacom.As putea spune ca sunt salvat - mai am de modificat nitel softul si cablajul - bine ca nu am comandat decat 100 buc.

Link spre comentariu

salut,Poate ca timpul sau conditiile proiectului nu permit, dar ce procesor folosesti? Daca proiectul cere doar transmisie, nu si receptie, DTMF, ar fi o optiune sa trimiti direct din procesor un DTMF soft. Crezi ca "incape" o astfel de abordare? In felul asta mai descongestionezi placa si nu te mai agiti cu disponibilitatea DTMF-ului cipan.Cirip

Link spre comentariu

Cum - cu rezistente - plus ca proiectul e destul de complex : 7Kb~ , cu un compilator bun - si proiectul revizuit in asm pentru optimizare - era problema sa nu-mi ajunga memoria si sa migrez de la PIC16F876A la PIC18F252. Pierdeam ceva timp ca aveam si asm-uri si ca sa trec la P18 trebuia sa mai rescriu ceva.Plus ca nu mai am pini liberi. Oricum daca stii ceva din soft - numai transmisie - as fi bucuros sa aflu - chiar m-ar interesa - foarte mult.

Link spre comentariu

Cum - cu rezistente

Noooo, nici pomeneala. Iese baliu. Cu PWM-ul, daca nu-l folosesti la altceva. Daca nu-ti trebuie puritate babana, filtrezi cu un simplu RC. Daca vrei DTMF mai curat, filtrezi cu un filtru activ sau LC. Folosesti un singur pin (bit).Ptr generare ai 2 optiuni. Ori faci cu tabele, dar papa memorie, ori calculezi esantioanele recursiv, dar trebuie timp. Te pot ajuta in ambele cazuri, numai sa te decizi daca e valabila vreuna dintre solutii.Cirip
Link spre comentariu

Pai pinii RC2 si RC1 - ii am ocupati - si pe astia era PWM-ul - n-ar merge sa-l fac din soft? Cat despre precizie asta nu prea stiu (receptorul este un Zarlink MT8880), mai intra intr-un ampl, (MCP602 - numai un amplificator) si apoi intr-un emitator radio 70TX-M1 - vezi google) Celalalt op amp este pentru bat level - facuta cu acelasi uC. N-ar merge din soft facut un PWM. Memorie mai am ~1k - nu-mi ajunge pentru tabele?

Frecventa pentru pwm este aceasi cu a DTMF-ului? acolo sunt 2 compuse.

Tinand cont de toate astea - si daca vrei - poti sa-mi spui varianta optima si sa-mi dai in linii generale cum ar trebui sa fie softu - un fel de pseudocod.

 

Inca ceva - cat de bine te pricepi la programat uC PIC12, PIC16, PIC18?

Da-mi exemple de proiecte - fa-mi o analiza a lor - de ce ai folosit cutare lucru, cum ai rezolvat situatia aia - puncte critice, costuri per total, total endurance, etc.

Lucrezi undeva?

De ce te intreb asta - da-mi CV-ul tau daca vrei - ma intereseaza ceva - nu e sigur dar daca ai timp liber si esti bazat pe tine s-ar putea sa-ti ocup timpul liber - contra cost si foarte legal. (am spus ca nu e sigur - doar ca idee).

mail: [email protected][/b]

Link spre comentariu
Vizitator florin_o

Pe site la ATMEL ai o nota de aplicatie pentru generare DTMF - te poate ajuta ....Frecventa pentru PWM trebuie sa fie cel putin de 4 ori mai mare decat cea mai mare frecventa generata.Fara iesirea de PWM e cam nasol , depinde ce resurse de timp mai ai...

Link spre comentariu
Pai pinii RC2 si RC1 - ii am ocupati - si pe astia era PWM-ul - n-ar merge sa-l fac din soft?

Daca alegi solutia generarii cu PWM, e important sa ai liber PWM-ul hardware. Nu merge soft. Latenta/incertitudinea de intrare in intrerupere are ca efect generarea unui semnal cu jitter prea mare si asta nu e bine.

 

Probabil ca un 25-30db RSZ ar fi suficient. Asta nu e prea greu de obtinut.

 

Frecventa pentru pwm este aceasi cu a DTMF-ului?

Nu. In realitate ai 2 nivele de esantionare si la ambele trebuie sa-l satisfaci pe taica Nyquist. Aici trebuie experimentat un pic.

 

un fel de pseudocod

-Setezi frecventa PWM-ului suficient de mare. Un punct bun de pornire este frecventa maxima la care inca mai ai 8 biti rezolutie la setarea factorului de umplere.

-Setezi intreruperi la 8KHz sau mai sus.

-La fiecare intrerupere iei o valoare din tabel si i-o arunci PWM-ului in registrul de setare a factorului de umplere.

 

Tabelele le completezi cu esantioanele luate la 125us (8KHz) ale sumei a doua sinusuri. Sinusurile vor avea frecventele din tabelul DTMF-ului. De asemenea esantioanele trebuie scalate ca sa fie in domeniul -128...+127, adica sa poata fi reprezentate pe 8 biti si memorarea unui ciclu complet sa se faca fara salt de faza la capatul tabelului; aici trebuie bibilita un pic frecv de esantionare. Ideal ar fi ca frecv de esant sa fie un multiplu comun al tuturor frecv DTMF. In felul asta elimini saltul de faza... dar cred ca deja astea sunt fineturi. :) Intai sa mearga cat de cat.

 

Ia sa vedem... cea mai joasa frecventa este de 697Hz. Ai nevoie de 12 esantioane la 8KHz. Sunt 16 combinatii X 12 esantioane = 192 locatii. Daca vrei rezolutie mai buna poti sa mai maresti frecv de esantionare, ca vad ca mai ai loc.

 

cat de bine te pricepi la programat uC PIC12, PIC16, PIC18?

Ma descurc si eu cum pot :)

 

Restul... multumesc, dar nu cred ca se aplica :)

 

Cirip

 

 

EDID: Cristiano, punctul tau de vedere este valid, fara indoiala. Ramane ca Dan sa decida care varianta ii convine.

Link spre comentariu

Cred ca ar merge generat un DTMF si in software, insa nu cred ca va mai ramane prea mult timp si pentru alte task-uri. Utilizarea PWM-ului din PIC este o solutie acceptabila, insa cred ca solutia cea mai buna e cu HT9200. La 32 de centi, pretul in .ro (si o serie estimata la cateva sute doar) costurile ies mai mici, semnalul generat este mai "curat" si resursele microcontroller-ului (memorie + timp liber) sunt mai bine folosite, permitand mai usor un eventual upgrade ulterior al software-ului.

Link spre comentariu

Da - ai dreptate - nu merita sa ma complic din soft - mai ales ca mai am si alte intreruperi si alte task-uri care ar trebui sa-mi mearga pseudo real time (intr-o exprimare lejera).Cam asta e - merci tuturor pentru ajutor - m-ar interesa sa am niste rutine soft - sau sa fi lucrat cu generare DTMF din soft - din pacate nu am timp sa experimentez.Celui (adica Cirip) pe care l-am intrebat de experienta - mi-a spus ca nu e cazul - noi spargem proiectele in bucatele si dam teme de proiectare - erau perioade cand duceam lipsa de oameni si chiar am incercat o colaborare cu Politehnica. Iar seful meu mi-a cerut sa gasesc oameni care sa poata sa duca la bun sfarsit sarcini complexe - colaborari - d-asta. Era o chestie informativa - ca o baza de date.Inca o data merci tuturor pentru suport.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cam asta e - merci tuturor pentru ajutor - m-ar interesa sa am niste rutine soft - sau sa fi lucrat cu generare DTMF din soft - din pacate nu am timp sa experimentez.

Vezi chiar la Microchip cod gata scris : AN655 de ex.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări