Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Burghie in trepte


Ovidanie

Postări Recomandate

Posted Image

 

Posted Image

 

Sunt scule foarte utile, daca sunteti disponibili financiar va recomand sa cumparati asa ceva, nu veti regreta nici o clipa.

 

Cel mai mare burghiu are treptele de la 4 la 39mm cu pas de 3mm si a costat 30 euro.

Burghiul alb este de foarte buna calitate, pentru el am platit 48 euro.

Cel mai mic, de la 4 la 13mm cu pas de 1mm, este si cel mai folosit, pretul lui este 11 euro.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radu cnc

    4

  • Ovidanie

    2

  • davidut5

    1

  • cmariuss

    1

Top autori în acest subiect

  • 6 luni mai târziu...

Burghiele in trepte nu sunt numai pentru tabla, sunt ideale pentru gauri in plastic.In plastic datorita faptului ca nu sunt detalonate cu unghi mare, nu sparge materialul la iesirea burghiului.Grosimea materialelor care se pot gauri este direct proportionala cu partea cilindrica a diametrului respectiv.De ascutit se pot ascuti, dar nu de incepatori...

Link spre comentariu

...In plastic datorita faptului ca nu sunt detalonate cu unghi mare, nu sparge materialul la iesirea burghiului...

Atat tabla relativ subtire, cat si plasticul, din motive diferite tind sa se "infileteze" pe burghiu, de indata ce muchia taietoare soseste la suprafata de strapungere. Acest lucru tinde sa mareasca viteza de avans pe rotatia sculei, la iesirea acesteia din material. De aceea, nu detalonarea este la originea acestui fenomen, ci forma elicoidala a canalului burghielor obisnuite, care provoaca acest fenomen. La tabla, de fapt nu este vorba despre o spargere propriu-zisa, ci mai degraba de o poligonalizare a formei gaurii. La burghiele in trepte, acel canal elicoidal ar trebui realizat cu inclinatii diferite pe portiuni, lucru cvasi-imposibil. De aceea, cat si datorita faptului ca ascutirea treptelor superioare se face doar prin polizarea acelei fete plane a canalului (comuna tuturor treptelor) s-a adoptat solutia cea mai simpla, aceea a unui canal drept.
Link spre comentariu

Salut,

 

La iesirea din material fenomenul de avans pronuntat al burghiului tocmai detalonarii cu unghi mare negativ a muchiei taietoare frontale se datoreaza si a unghiului canalului de evacuare a materialului aschiat.

Cat despre fenomenul de poligonalizare a gaurilor in table subtiri se datoreaza tot detalonarii negative frontale si a faptului ca varful burghiului strapungand materialul subtire, este in aer si nu mai are centrare (fixare), iar muchia taietoare laterala este in contact aproape punctiform cu materialul.

Acest fenomen poate fi controlat, sau diminuat folosind ori turatii ridicate la gaurile mici, sau turatii foarte mici pentru aschierea gaurilor mari si foarte mari.

De aceea la burghiele in trepte ungiurile de detalonare sunt mici si lipsa unghiului canalului de evacuare al aschiilor duce la diminuarea fenomenului de "tragere" si marire a avansului la iesirea din material, dar partea laterala a burgiului se afla in contact mare cu suprafata de prelucrat ceea ce-i confera o ghidare sporita.

De aceea la burgiele in trepte NU SE RECOMANDA TURATII MARI DE LUCRU, pt. ca datorita detalonarii mici a muchiilor taietoare si a suprafetelor aschetoare mari in contact, se incalzesc puternic, fenomen ce duce la decalire locala a sculei si obtinerea de uzuri pronuntate si ciar gripari in material.

 

Cu stima.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Ce ar fi mai recomandat pentru gaurirea tablei , carotele bimetal sau burghiele in trepte ?

Am lucrat si cu burghie in trepte si cu carote de la Bosch.Daca ai de dat putine gauri,sporadic si de diametre diferite atunci este bun burghiul in trepte da este cam scump.Daca ai multe gauri de acelasi diametru atunci foarte bine se comporta carota ,si este mai eftina.Cu o carota de 22 am dat peste 150 gauri intrun tablou electric(usa de tablou-gauri pentru butoane si lampi) si a mers bine da o raceam cu motorina.Gaurile au fost date perfect perpendicular la o masina de banc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări