Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solicit schema AAF tuburi, fara trafo iesire

Vizitator Alexandr Evgeenevici

Postări Recomandate

Am trecut la ceva experimente...

Am gasit o placa de tv mai veche si am restaurat partea audio cu tuburile PCL86 si PL84 cu iesire pe difuzorul de 750ohmi.

Alimentarea anodica am realizat-o printr-un traf ,cu 275V dupa redresare si filtrare, filamentele fiind alimentate in serie cu 29,5V prin interemediul unei surse reglabile 0-30V.

Sunetul este comparabil cu un Amplif SE cu traf de iesire, si surprinzator am constatat ca sensibilitatea montajului PCL86/PL84 este mai buna decat a unui montaj ECC83/EL84 de exemplu.

Ca sursa de semnal am folosit iesirea de casti a unui RR PLL FM.

Ma gandesc sa separ prin decupare din placa TV, partea de AF, pentru a o utiliza in diverse aplicatii cu tuburi ca final audio.

Un video aici cu testul realizat:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14226.mp4

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

8

• Trabant

8

• adigh

5

• +_Florin_+

4

Top autori în acest subiect

Tovarase,eu te felicit pentru rabdarea de a duce la bun sfarsit acest experiment. Este un prim pas, pe care l-ai facut cu succes. Dar daca te vei opri aici, nu vei sti niciodata ce ai pierdut. Eu nu sunt audiofil, nici nu am mare experienta la amplificatoare cu tuburi, dar iti spun 3 lucruri :1. Ai facut "risipa" de lampi, in sensul ca e pacat sa bagi si un PCL86 si un PL84, atat timp cat poti rezolva problema cu un PCC si un PL842. Nu te ocupa cu decupat de cablaje, fa-i un cablaj calumea, al lui, si fa-l stereo, cu condensatoare si rezistori noi, etc.3. Fa o incinta din lemn, calculata corect pentru difuzorul acela. Vei fi surprins cat de bine poate suna intr-o carcasa de lemn.Succes si nu te opri la acest pas, mergi mai departe!

Link spre comentariu

O caseta din lemn de dimensiunile aproximative ale vechiului radio GLORIA ar putea sa te multumeasca , radioul folosind un difuzor asemanator la origine ....

Link spre comentariu

Daca se vrea tubul 6P18P sau celalat EL86 ar inlocui doar partea de pentoda din fata PL 84;Ori utilizez EL 84 (6P14P) finala si EL 86 (6P18P) cu alimentrea filamentelor la 6.3V, + un preamplificator cu ECC82 de exemplu, dar se complica schema.download/file.php?id=46528&mode=view Cel mai bine ar fi de experimentat ceva in genul PCF802 (care contine o trioda/pentoda) si finala PL84 :da Insa pentru mine nu este o problema sa utilizez PCL86/PL84, se gasesc si la 2.5RON; Astea din experiment le-am primit donatie. :ras: Placi de tv am cateva si decat sa le dau la "marea debarasare" mai bine le decupez/experimentez, sau recuperez ceva din ele...Insa am in vedere pentru montajul care va rezulta sa ii montez piese discrete noi, bineinteles, condensatori adevarati si un filtru pi cu traf pentru filtrarea retelei. :101

Link spre comentariu

Evident ca nu o sa arunci placile TV la gunoi, pentru experimente sunt bune. In plus, (cu riscul ca unii sa ma catalogheze drept zgarcit) eu am recuperat foarte multe socluri de tuburi de pe astfel de placi TV, mai ales soclurile de PL500 sunt destul de rare. Eu ma refeream la faptul ca poate vei dori la un moment dat sa dai o forma finala unui astfel de amplificator, atunci merita sa il faci pe circuit imprimat special conceput pentru el. Eu personal consider ca e prea mult doua pentode si o trioda pentru un nivel de 1-2 W (mai mult de atat nu cred sa scoti cu acel amplif) Uite eu cu ce am inceput, cand m-am apucat de experimentari cu PCL86:[attachment=0]PCL86.jpg[/attachment]Daca il pui permanent in mod trioda, poti sa omiti traful si sa poi direct difuzorul in locul primarului trafului. In felul acesta eviti sa folosesti prea ,ulte lampi. Eventual, daca chiar ai nevoie de sensibilitate mai mare poti sa ii faci la intrare un preamplif cu corector de ton cu un ECC82. Dar, pcc86 singur, functioneaza foarte bine cu demnal de la iesirea unei placi de sunet de exemplu. Si nu uita de carcasa pentru difuzor, conteaza enorm, sunetul se schimba radical. Si nu uita sa o umpli cu un material fonoabsorbant (pasla de preferinta, dar merge si cu deseuri textile in cel mai rau caz). Succes!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator saa1293

Salut,

Va propun o schema experimentata de mine cu rezultate excelente, fara trafuri de alimentare IT si de iesire si

foloseste doua tuburi PCL86, PL84 cu un difuzor de la tv Lux, Opera, Diamant etc (750 ohmi)

Pentru alimentarea filamentelor am folosit un transformator cu redresor la 29V filamentele fiind conectate in serie;

Se poate face si in varianta ECL86, EL84, cu tensiunea de filament la 6.3V;

Amplificatorul este alimentat de la reteaua de 220V, iar pentru separarea galvanica cu sursa de semnal va recomand sa utilizati un transformator de intrare cu urmatoarele date constructive:in primar 70sp cu Em 0.5mm, secundar 500 spire CuEm 0.1mm, sectiune 2.5cmp

Atentie si la disipatia termica a rezistentei de mare putere de 6.8 ohmi

Succes :88

Salut

Am si eu in minte chestia asta cu difuzorul de 750 de Ohm.Ar fi interesant de facut un prototip cu sursa in comutatie.Sursa ar putea genera 275V si 6,3V pentru filamente.La puterea asta adica sub 10W consumati

nu sint probleme.Ar "iesi" o chestie draguta.Un amplificator audio care suna bine fara trafuri de retea sau de iesire si foarte usor.Trebuie sa sune grozav si pe chitara electrica.Problema ar fi daca poate cineva sa

rebobineze difuzoare din 8 Ohm in 750 Ohm.Ar trebui sa apelam la baietii care au experienta in domeniul asta.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ca tot veni vorba de difuzoare de 8 ohmi si 750 ohmi.Cate spire si ce diametru are conductorul celor 2 tipuri de difuzoare ? Ma refer la difuzoarele care arata fizic la fel si de aceeasi putere.Magnetul are aceleasi proprietati in ambele cazuri ?

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Nu ai primit raspuns pentru ca nimeni nu poate sa-ti raspunda.Nimeni nu poate spune cite spire are un difuzor de 8ohm, sau alta impedanta, la modul general. Depinde de diversi factori.Nici miezul nu inseamna ca are aceleasi proprietati daca e la fel de mare ca gabarit si difuzorul are aceeasi putere. Un difuzor cu un cimp mai puternic duce la o sensibilitate mai mare a difuzorului. Va avea un randament mai mare.Intrebarile nu prea au sens decit daca vrei sa rebobinezi un difuzor existent, cu numar de spire si diametru cunoscut, la alta impedanta.

Link spre comentariu

Intrebarile nu prea au sens decit daca vrei sa rebobinezi un difuzor existent, cu numar de spire si diametru cunoscut, la alta impedanta.

Asta era ideea, dar nu stiu daca nu e o himera.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări