Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solicit schema AAF tuburi, fara trafo iesire

Vizitator Alexandr Evgeenevici

Postări Recomandate

• Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

8

• Trabant

8

• adigh

5

• +_Florin_+

4

Top autori în acest subiect

Am vazut.......desi nu vad cum ar pilota cum trebuie 32 tuburi drivele de acolo... :rade: cutie /sasiu de lemn exclus :sparge: din start.......

Nu sunt decat 12 lampi finale per canal , asta e schema :http://i50.tinypic.com/2cq04ro.jpgSi apoi ce are ca a folosit lemn ??Tipul respectiv il foloseste zilnic la auditie , chiar l-a dus la diferite intalniri ale lor din Danemarca , daca te uiti pe forumul respectiv tipul il cara cu masina la diferite sindrofii diy de ale lor .Asa ca nu e nici o problema , nu l-a facut sa-l vanda !!!!Eu construiesc curent cu carcasa din lemn amplificatoare cu tuburi !
Link spre comentariu
:aplauze merci ....dar lasind la o parte povestea cu lemnul ,nu prea am inteles bine care ar fi caracteristicile de baza a respectivului OTL ...daca nu e cu suparare ............ si a-2-a chestie ma gindeam si eu asa :nebunrau: ce s-ar optine cu 20 tuburi pe canal....adica 40 pe ambele canale montand de ex: EL509-II alea frumoase de ultima generatie cu soclu' octal si anodul jos :freaza: Sigur ar trebui 2 chassis.........adica 2 mono cu pretentii Banuiesc de asemeni ca fiecare lampa finala are propriul semireglabil pt reglarea biassului...pt ca e greu sa ai 32-40 tuburi cu aceleasi caracteristici....
Link spre comentariu

Am vazut.......desi nu vad cum ar pilota cum trebuie 32 tuburi drivele de acolo... :rade: cutie /sasiu de lemn exclus :sparge: din start.......

Nu sunt decat 12 lampi finale per canal , asta e schema :http://i50.tinypic.com/2cq04ro.jpg
lPoate la o petrecere diy merge si in varianta monofonica, dar in varianta stereofonica sunt 24 de lampi, totusi nu e cam mult?Era si o poza, o lada cu lampi postata pe forumul acela, greu de strans atatea lampi. :ras: Daca insa as avea la dispozitie lazi cu lampi si n-as avea ce face cu ele cred ca m-as apuca sa fac un OTL, sau le-as vinde depinde de dispozitie.Am uitat totusi sa intreb este mai bun un OTL decat un PP are cineva ceva caracteristici ca sa le compar dc se merita. :d
Link spre comentariu

Acum, sar si eu cu o intrebare. Nu vi se pare putin exagerata toata sandramaua cu cite 6-10 lampi in paralel? Adica chiar merita efortul? Mie, si nu o zic cu rautate, mi se pare o constructie facuta numai de dragul de a folosi lampi, si cit mai multe. Sa consumi cite 12-20 de lampi finale deodata...si un sunet discutabil. (nu vreau sa zic sunet rau, dar traful de iesire are un mare aport la acel "sunet de lampi")Eu am testat odata un OTL si nu am fost incintat. Nu l-am folosit si nu cred ca o sa mai construiesc vreodata. Desi masuratorile erau bune, sunetul nu s-a putut compara cu a unui amplif cu traf de iesire. Lipsea din sunet chiar "lampa".

Link spre comentariu

Imi place ca sa incins un pic atmosfera dar de obicei SE ZICE ca banda ar fi undeva pe la 5hz----120khz ...iar cu asa multe tuburi scade si impendanza la 4 ohm si chiar mai jos...de altfel am mai gasit ceva care pare interesant ,,

Posted Image

Pai un sunet mai natural decit lampa insasi.... :rade: nu cred ca obtii cu nici un transformator...

Link spre comentariu

Tocmai asta e frumusetea : cat mai multe lampi in paralel !Uitati o schema de pe diy audio

Nu cumva este o manie de tip occidentala "cu cat mai multe lampi cu atat mai bine"(the more lights the better), dar rentabilitatea trebuie insa demonstrata cu ceva masuratori a performantelor care sa convinga ca OTL este "beton"; Altfel eu l-as numi "calorifer sonor cu lampi" (cat mai multe si cat mai mari)Pozele alea cu lazile cu lampi chiar mi-au placut. :85
Link spre comentariu

Pai eu traiesc si muncesc in occident asa ca......zarurile sunt aruncate :nebun: viitorul meu proiect se chiama OTL vor fi 2 monoblocuri a cite 20 tuburi fiecare :freaza: , oricum voi deschide un topic dedicat :limb:

Link spre comentariu

Tocmai asta e frumusetea : cat mai multe lampi in paralel !Uitati o schema de pe diy audio

Nu cumva este o manie de tip occidentala "cu cat mai multe lampi cu atat mai bine"(the more lights the better), dar rentabilitatea trebuie insa demonstrata cu ceva masuratori a performantelor care sa convinga ca OTL este "beton"; Altfel eu l-as numi "calorifer sonor cu lampi" (cat mai multe si cat mai mari)Pozele alea cu lazile cu lampi chiar mi-au placut. :85
Nu !Inginereste cu cat sunt mai multe in paralel cu atat scade impedanta de iesire si conduce cat mai usor difuzoare de impedanta mica de exemplu !
Link spre comentariu

In schema asta se folosesc cate 3 lampi 6h13c in paralel , in total 6 lampi finale pentru un canal.
Link spre comentariu

In schema asta se folosesc cate 3 lampi 6h13c in paralel , in total 6 lampi finale pentru un canal.
Am inteles ca are o banda larga de redare a frecventelor audio merge chiar si in domeniul ultrasunetelor peste 40Khz, frecvente care nu sunt percepute de urechea umana.De fapt pentru domeniul asta m-ar interesa un astfel de amplif deoarece poate fi de ajutor pentru alungarea diverselor animalute (gen rozatoare)Cateva intrebari: -cam ce putere are ampliful cu 6 lampi 6h13c pe un canal?Se impun ceva conditii de selectare a caracteristicilor lampilor, sau se pot monta lampi 6h13c de care gasesti (bineinteles sa fie functionale! );Impedanta de iesire este de 4ohmi, 8ohmi?THD<0.1? :aplauze
Link spre comentariu

Puterea pe iesire depinde de impendanta difuzoarelor :cry: cu cit aceasta e mai mica si puterea e respectiv mai mica si aici vorbim de modelele cu 3-6 tuburi finale adica de ex: poti avea 25w pe 16 ohm .......12w pe 8 ohm si numai 6w pe 4 ohm ,asta la un OTL cu 3 tuburi 6H13C pe canal.......De acea rezultate optime se optin cind numarul tuburilor finale e mare (10-20 bucati pe canal...)Si mai e o problema :protectia sarcini pe iesire......

Link spre comentariu

Aceeasi figura era si la amplificatorul VENUS-MIRAJ. Pe o copie a acelui amplificator , am pus 2 difuzoare inseriate, dar erau de productie poloneza si erau de 650 ohmi, deci un total de 1300 ohmi, si se auzea mult mai tare si mai bine decat cu un singur difuzor. Si radiourile si televizoarele PHILIPS ce utilizau amplificatoare OTL mai aveau difuzoare inseriate pentru impedanta mai mare, astfel crescand calitatea si puterea.Referitor la OTLurile de mai sus, solutia cu foarte multe tuburi pe un canal pentru reducerea impedantei nu e o treaba noua, s-a experimentat si in radiouri , nu s-a pus in practica deoarece asta ar fi insemnat un radio cu prea multe tuburi, de unde caldura mare, consum mare, greutate mare deoarece transformatorul trebuie sa fie destul de sanatos, fiabilitate redusa mai ales a capacitoarelor de tip vechi, si s-a ajuns la concluzia ca solutia cu transformator este cea mai buna si economica. Bineinteles si transformatoarele difereau la calitate de la un aparat la altul functie de clasa acestuia. Astfel ca la un aparat ieftin ce receptiona doar MA , se punea un traf audio mai modest, iar daca era cu alimentare directa universala, transformatorul trebuia sa ofere si izolarea difuzorului fata de retea, iar la aparatura HI-FI se punea un traf mai mare, cu mai multe infasurari, priza ultraliniara la infasurarea primara, 2 secundare ( una pentru joase, una pentru medii-inalte), sau o infasurare pentru reglarea tonului prin reactie negativa, vezi estonia 3M .Acum fiecare producator avea propriile solutii .Sau o solutie pe care am intalnit-o la un radio german stereofonic din anii 60, avea 4 infasurari secundare, una pentru difuzor de joase, una pentru difuzor medii ,una pentru difuzor inalte si una pentru reactia negativa. Etajul final era in contratimp, iar numarul total de difuzoare era 6. Aparatul era , parca SABA sau NORDMENDE, nu mai stiu. Tin minte doar lampile finale, EL95.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări