Vizitator Alexandr Evgeenevici Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Da... nu cred ca am cartea, cel putin editia asta, nu recunosc coperta. Da' poate gasesc o editie mai veche, cei doi autori imi suna cunoscut.... Merci oricum!Am gasit-o,Este in vol I (cea verde nu albastra),schema utilizata la TV LUX etc (pag107)Schema este insa redesenata probabil dintr-o carte de depanare tv sau care da explicatii despre functionarea etajelor finale AF;Okay... Acum ramane de vazut ce lampi am, eventual echivalez cu rusesti.... Si bineinteles tb. sa gasesc si timpul necesar - cu asta stau cel mai rau. Link spre comentariu
Vizitator Alexandr Evgeenevici Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Sper ca aveti macar un difuzor de calitate nu trompeta din venus-miraj.Difuzorul este recuperat intr-adevar dintr-un TV vechi (il am de prin optzeci si ceva, nu mai tin minte ce TV era). E rotund si (ciudat!) are bobina in interiorul conului acustic, nu in spate, cum se "poarta" de obicei. Sa fie "trompeta" de care zici? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Am gasit difuzorul folosit de mine in acea schema si desi arata aproximativ ca unul de 8ohmi,pe spate scrie 3VA/750ohmiSunt curios cum arata difuzorul dvs? Link spre comentariu
elm Postat Mai 31, 2010 Partajează Postat Mai 31, 2010 Am avut cindva un Snagov cu o "trompeta" de 8 ohmi... :cry: Avea un sunet placut televizorul 'ala, ceva de speriat Link spre comentariu
Vizitator Alexandr Evgeenevici Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Sunt curios cum arata difuzorul dvs?Ai mai jos pozele cu difuzorul cu pricina (750 ohmi / 3VA), cred ca e romanesc dupa sigla.Nu mai stiu din ce TV il am, sunt 25-30 ani de atunci :-( Link spre comentariu
Trabant Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Acest tip de difuzor s-a folosit in primele serii de VENUS-MIRAJ, cele cu difuzorul pe peretele lateral stanga ( cum te uiti la TV , pe peretele stang, nu pe panoul frotal asa cum au avut generatiile ulterioare). Este oricum o copie dupa difuzoarele PHILIPS. Difuzorul seamana la sasiu cu AD3729AM , de fapt pare a fi o copie intocmai a acestui difuzor. Era un difuzor destul de folosit in TV albnegru PHILIPS. Deoarece am avut candva acest TV pe mana, uite-te in el http://www.marcelstvmuseum.com/photoalbum35.html si vei vedea cam acelasi tip de difuzor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Am un difuzor asemanator cu magnetul permanent in spatele membranei,la cei 6VA se aude fain mai ales pe montaje audio cu lampi in configuratie SE bineinteles cu traf de iesire pentru Z=4ohmi Link spre comentariu
Trabant Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Aici se facea referire la DIFUZOARELE DE IMPEDANTA MARE, si am specificat de difuzorul precedent ca este copie dupa PHILIPS. Al tau nu seamana cu cel de mai sus nici sa il pici cu smoala.Solutia cu DIFUZOR DE IMPEDANTA MARE (sau transformatorlosen gegentakt endstufe - a se traduce amplificator in contratimp fara transformator ) a fost o creatie PHILIPS din anii 50 pana prin anii 60 - 70, pentru a elimina TRANSFORMATORUL AUDIO, pentru a oferi mai multa fidelitate. Mai este cunoscut sub denumirea OTL ( OUTPUT-TRANSFORMER-LESS). avantajul era reprezentat de lipsa transformatorului audio, si deci costuri mai reduse. Problema era a mai avea un tub suplimentar care lucra ca un fel de element de balast deoarece direct in anodul unei lampi nu poti conecta un difuzor deoarece lampa are in general o impedanta anodica de 5-7 k, sau chiar mai mult ( sunt tuburi care au impedanta anodica 10K) . De asemenea, difuzorul era de o constructie speciala ( bobina subtire cu multe spire ceea ce ducea la rezistenta mecanica mica) si nu se putea conecta alt tip de difuzor ( desi unele radiouri ale lui PHILIPS erau echipate si cu un mic transformator pentru a putea cupla difuzoare de impedanta mica 4-16 ohm). Multe radiouri PHILIPS foloseau solutia FARA TRANSFORMATOR AUDIO. Am vazut si prin Romania cateva. Alt dezavantaj era RANDAMENTUL REDUS , atat al amplificatorului cat si al difuzorului. Sunetul era insa foarte bun ( la PHILIPS ma refer, dar nu zic ca OPERA, VENUS si MIRAJ si restul seriei nu aveau sunet bun, sunau chiar bine). De regula la iesirea amplificatorului , difuzorul se coonecta cu un capacitor pentru a taia eventuala componenta de curent continuu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Am avut cindva un Snagov cu o "trompeta" de 8 ohmi... :cry: Avea un sunet placut televizorul 'ala, ceva de speriat Aici se facea referire la DIFUZOARELE DE IMPEDANTA MARE, si am specificat de difuzorul precedent ca este copie dupa PHILIPS. Solutia cu DIFUZOR DE IMPEDANTA MARE (sau transformatorlosen gegentakt endstufe - a se traduce amplificator in contratimp fara transformator ) a fost o creatie PHILIPS din anii 50 pana prin anii 60 - 70, pentru a elimina TRANSFORMATORUL AUDIO, pentru a oferi mai multa fidelitate. Mai este cunoscut sub denumirea OTL ( OUTPUT-TRANSFORMER-LESS). avantajul era reprezentat de lipsa transformatorului audio, si deci costuri mai reduse. Problema era a mai avea un tub suplimentar care lucra ca un fel de element de balast deoarece direct in anodul unei lampi nu poti conecta un difuzor deoarece lampa are in general o impedanta anodica de 5-7 k, sau chiar mai mult ( sunt tuburi care au impedanta anodica 10K) . De asemenea, difuzorul era de o constructie speciala ( bobina subtire cu multe spire ceea ce ducea la rezistenta mecanica mica) si nu se putea conecta alt tip de difuzor ( desi unele radiouri ale lui PHILIPS erau echipate si cu un mic transformator pentru a putea cupla difuzoare de impedanta mica 4-16 ohm). .Dar au existat si difuzoare de aceiasi constructie cu impedanta joasa 8-16ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Alexandr Evgeenevici Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Aici se facea referire la DIFUZOARELE DE IMPEDANTA MARE, si am specificat de difuzorul precedent ca este copie dupa PHILIPS. Al tau nu seamana cu cel de mai sus nici sa il pici cu smoala.Solutia cu DIFUZOR DE IMPEDANTA MARE (sau transformatorlosen gegentakt endstufe - a se traduce amplificator in contratimp fara transformator ) a fost o creatie PHILIPS din anii 50 pana prin anii 60 - 70, pentru a elimina TRANSFORMATORUL AUDIO, pentru a oferi mai multa fidelitate. Mai este cunoscut sub denumirea OTL ( OUTPUT-TRANSFORMER-LESS). avantajul era reprezentat de lipsa transformatorului audio, si deci costuri mai reduse. Problema era a mai avea un tub suplimentar care lucra ca un fel de element de balast deoarece direct in anodul unei lampi nu poti conecta un difuzor deoarece lampa are in general o impedanta anodica de 5-7 k, sau chiar mai mult ( sunt tuburi care au impedanta anodica 10K) . De asemenea, difuzorul era de o constructie speciala ( bobina subtire cu multe spire ceea ce ducea la rezistenta mecanica mica) si nu se putea conecta alt tip de difuzor ( desi unele radiouri ale lui PHILIPS erau echipate si cu un mic transformator pentru a putea cupla difuzoare de impedanta mica 4-16 ohm). Multe radiouri PHILIPS foloseau solutia FARA TRANSFORMATOR AUDIO. Am vazut si prin Romania cateva. Alt dezavantaj era RANDAMENTUL REDUS , atat al amplificatorului cat si al difuzorului. Sunetul era insa foarte bun ( la PHILIPS ma refer, dar nu zic ca OPERA, VENUS si MIRAJ si restul seriei nu aveau sunet bun, sunau chiar bine). De regula la iesirea amplificatorului , difuzorul se coonecta cu un capacitor pentru a taia eventuala componenta de curent continuu.La schema cu difuzorul de 750 ohmi apare o rezistenta de 1 Mohm legata la masa difuzorului. Ce rol are? Si mai aveam o intrebare tehnica legata de schema, dar am uitat-o (te intreb cand mi-amintesc). Acum, off-topic, mai ai trabantu'? Am avut si eu unul, vreo 10 ani... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 La schema cu difuzorul de 750 ohmi apare o rezistenta de 1 Mohm legata la masa difuzorului. Ce rol are? Si mai aveam o intrebare tehnica legata de schema, dar am uitat-o (te intreb cand mi-amintesc). Acum, off-topic, mai ai trabantu'? Am avut si eu unul, vreo 10 ani...Rolul rezistorului de 1M este de protectie a tubului final in cazul cand nu are sarcina, dif intrerupt sau scos din circuit, si s-ar prea putea pentru atenuarea efectelor brumului de retea... :daAti gasit lampile?http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pcl86.htmlhttp://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pl84.html Link spre comentariu
Trabant Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Vedeam ca se discuta pe aici si despre alimentare. ALIMENTAREA ACESTUI AMPLIFICATOR O RECOMAND DOAR CU TRANSFORMATOR SEPARATOR DE RETEA !!! Deoarece, difuzorul in acest caz are legatura galvanica cu reteaua. Acum , daca e un amplificator din radio sau tv nu e o problema deoarece in el nu bagi alt semnal, nu amplifica semnal decat de la radio sau TV , plus ca e in carcasa aparatului si nu risti sa atingi nimic decat daca iti bagi nasu pe unde nu trebuie, dar daca il faci sa il folosesti la calculator, ce te faci daca ai nimerit cu faza retelei pe sasiul ( minusul , masa) montajului ? BUUUUM !!!!! Deci obligatoriu transformator.Apoi, acest tip de etaj final are randament destul de redus. Asa ca mai repede te apuci de unul cu transformator audio. Tuburi care se preteaza la OTLuri sunt : EL86, PL84, UL84, 6P18P, ECL/PCL85 si 6F5P, Tuburile de deflexie orizontala si FIT ( EL500 si PL500,6P36S, EL36,PL36, PL81, 6P13S, si care mai sunt). Link spre comentariu
blue Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 OTL-urile cu PL 86 ,PCL 85 etc sint practic inutile ,difuzoare de 700 ohm nu cred ca se vor mai face in viitor , o abordare serioasa a unor amplificatoare de acest tip implica lucrul la impendante sub 16 ohm ori in acest caz se lucreaza cu tuburi "grele" de tipul 6080, 6SA7, PL509, PL519 si trebuie retinut ca pt un canal ar fi nevoie de minim opt tuburi, se incumenteaza cineva ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Sincer sa fiu si eu prefer amplifurile cu traf de retea si de iesire audio (in configuratie PP), dar colegul nostru vrea sa-l faca economic si am inteles si de ce.Dar iar revin si parca azi nu l-as mai recomanda dupa ce pun in balanta riscurile pe care trebuie sa si le asume cine-l construieste. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Hai ca daca pui traf de retea nu e nici un risc... in plus e simplu (tentant) de construit, pentru PC se potriveste la fix. Gandul de a bobina 2 trafuri de iesire cu 3-4 primare si tot atatea secundare ca sa obtii o banda de frecvente onorabila determina pe multi sa renunte... asa scapa de trafuri si "limitarile" lor iar ampliful se poate construi rapid OTL-urile cu PL 86 ,PCL 85 etc sint practic inutile ,difuzoare de 700 ohm nu cred ca se vor mai face in viitor , o abordare serioasa a unor amplificatoare de acest tip implica lucrul la impendante sub 16 ohm ori in acest caz se lucreaza cu tuburi "grele" de tipul 6080, 6SA7, PL509, PL519 si trebuie retinut ca pt un canal ar fi nevoie de minim opt tuburi, se incumenteaza cineva ?Pune o schema de genul, poate se incumeta cineva... dar cu tuburi mai ieftine si usor de procurat cum ar fi PL500, PL504, PL36. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum