Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solicit schema AAF tuburi, fara trafo iesire

Vizitator Alexandr Evgeenevici

Postări Recomandate

Salut! Poate cineva sa ma ajute cu o schema AAF "pe lampi" fara trafo iesire (pt. difuzor 750 ohmi)? Multumesc anticipat!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

8

• Trabant

8

• adigh

5

• +_Florin_+

4

Top autori în acest subiect

Salut! Poate cineva sa ma ajute cu o schema AAF "pe lampi" fara trafo iesire (pt. difuzor 750 ohmi)? Multumesc anticipat!!!

Gasesti in scheme tv (orice schema tv care folosea PCL86 si PL84 in etajul de joasa frecventa).Asta va e convenabila/place ?!: download/file.php?id=23515&mode=view ,daca ai fi cautat ai fi gasit...Bine nu trebuie sa alimentezi din recuperata ca nu ai :rade: probabil ?! (dispare R358 si R219 ,apare un RC filtru din U_anodic ,R cam 100k si C 10 microfarazi ,ma rog creste valoarea C114 sa zic si R358 devine 100k si va merge la +285 ,ai inteles ?).Trioda si pentoda dinspre masa alcatuiesc/provin PCL86.
Link spre comentariu

Salut,

Va propun o schema experimentata de mine cu rezultate excelente, fara trafuri de alimentare IT si de iesire si

foloseste doua tuburi PCL86, PL84 cu un difuzor de la tv Lux, Opera, Diamant etc (750 ohmi)

Pentru alimentarea filamentelor am folosit un transformator cu redresor la 29V filamentele fiind conectate in serie;

Se poate face si in varianta ECL86, EL84, cu tensiunea de filament la 6.3V;

Amplificatorul este alimentat de la reteaua de 220V, iar pentru separarea galvanica cu sursa de semnal va recomand sa utilizati un transformator de intrare cu urmatoarele date constructive:in primar 70sp cu Em 0.5mm, secundar 500 spire CuEm 0.1mm, sectiune 2.5cmp

Atentie si la disipatia termica a rezistentei de mare putere de 6.8 ohmi

Succes :88

Link spre comentariu

http://www.bonavolta.ch/hobby/images/audio/el86.gif si http://www.vintage-radio.com/images/fig ... t-el86.gif

Poti folosi PL84 in loc de EL86 , alimentand filamentele cu 15V. Se poate incerca si cu 6P18P rusesc.

Pentru puteri mai mici poti folosi PCL86 + PL84 din Venus-miraj, Opera H1 si H2. Sau ECL86 si EL86 folosind tot schema lui venus-miraj. Doar alimentarea filamentelor o veti face la 6,3 V.

Sper ca aveti macar un difuzor de calitate nu trompeta din venus-miraj.

OTL in schemele de mai sus se pot face si cu finale de deflexe TV , trebuie calculate si tatonate diverse valori ale componentelor. Si bineinteles , puteri mai mari. Totusi OTLul are si riscurile lui, dar merita incercat.

Link spre comentariu

http://www.bonavolta.ch/hobby/images/audio/el86.gif si http://www.vintage-radio.com/images/fig ... t-el86.gifPoti folosi PL84 in loc de EL86 , alimentand filamentele cu 15V. Se poate incerca si cu 6P18P rusesc.Pentru puteri mai mici poti folosi PCL86 + PL84 din Venus-miraj, Opera H1 si H2. Sau ECL86 si EL86 folosind tot schema lui venus-miraj. Doar alimentarea filamentelor o veti face la 6,3 V. Sper ca aveti macar un difuzor de calitate nu trompeta din venus-miraj.OTL in schemele de mai sus se pot face si cu finale de deflexe TV , trebuie calculate si tatonate diverse valori ale componentelor. Si bineinteles , puteri mai mari. Totusi OTLul are si riscurile lui, dar merita incercat.

Difuzoarele de 750ohmi din tv LUX erau excelente la acea vreme, redau un bas profund amplificat de carcasa imensa...Insa atunci nu prea era muzica la TVR decat pe la Sarbi, Bulgari sau ce se mai prindea, ca la noi doar "Cantarea Romaniei"... :ras:
Link spre comentariu

Boxele home made de care vorbeam mai sus erau echipate cu difuzoare din tv Opera si sunau foarte frumos... problema acestor difuzoare ar fi doar randamentul acustic ceva mai scazut.

Link spre comentariu

...fara trafuri de alimentare IT si de iesire..., iar pentru separarea galvanica cu sursa de semnal va recomand sa utilizati un transformator de intrare cu urmatoarele date constructive:in primar 70sp cu Em 0.5mm , secundar 500 spire CuEm 0.1mm, sectiune 2.5cmp ...

__Ce "sfaturi" se dau ?! :speriat

Fara traf de alimentare tensiune anodica(fara izolatie galvanica , NU se recomanda !),transformatorul pentru separarea galvanica nu poate functiona asa cum este descris decit/numai atunci cind este cuplat la o iesire de difuzor !!! (datorita celor "70sp cu Em 0.5mm " impedata prea mica intrare , nu ati face nici o "brinza"...,preluid toate neajunsurile amplificatorului precedent din care se "culege" semnal...)...

__Solutiile cu alimentare direct din retea(fara izolare galvanica) pentru amplificatoare sint solutii aberante ! ,de functionat ar functiona dar...

Link spre comentariu
[quote name="Cristian74Fara traf de alimentare tensiune anodica(fara izolatie galvanica , NU se recomanda !),transformatorul pentru separarea galvanica nu poate functiona asa cum este descris decit/numai atunci cind este cuplat la o iesire de difuzor !!! (datorita celor "70sp cu Em 0.5mm " impedata prea mica intrare , nu ati face nici o "brinza"...,preluid toate neajunsurile amplificatorului precedent din care se "culege" semnal...)...

__Solutiile cu alimentare direct din retea(fara izolare galvanica) pentru amplificatoare sint solutii aberante ! ,de functionat ar functiona dar...

Sunt de acord cu userul valderama legat de impedanta de intrare, eu am folosit iesirea de 8ohmi de la RR FM impedanta joasa, si a functionat bine;

Se poate folosi o infasurare in primar pentru impedanta ridicata daca necesitatea o cere, dar, pentru evitarea distrugerii sursei de semnal este impetuos necesara o separare galvanica.

Am vazut undeva pe un site ca cineva si-a distrus placa de sunet de la calculator cand si-a cuplat la iesirea audio un amplif cu tuburi alimentat direct din retea... :da

Legat de faptul ca se ajunge la varianta economica de a realiza un amplif fara traf pentru Ua si fara traf de iesire audio cred ca mai sunt de vina si dificultatile care apar pentru un incepator la realizarea lor practica si esecul ce rezida din faptul ca documentatiile vehiculate sunt uneori eronate.

In rest toate cele bune.

Cristian

Link spre comentariu

Daca avem scurt in PCL nu se distruge placa de sunet a calculatorului ci doar se arde rezistorul din bara Ua (ia foc! in cel mai rau caz)Deci cu separarea galvanica nu exista riscul de a cupla faza retelei la iesirea audio a sursei de semnal. icon_hang

Link spre comentariu

Gasesti in scheme tv (orice schema tv care folosea PCL86 si PL84 in etajul de joasa frecventa).Asta va e convenabila/place ?!: download/file.php?id=23515&mode=view ,daca ai fi cautat ai fi gasit...Bine nu trebuie sa alimentezi din recuperata ca nu ai :rade: probabil ?! (dispare R358 si R219 ,apare un RC filtru din U_anodic ,R cam 100k si C 10 microfarazi ,ma rog creste valoarea C114 sa zic si R358 devine 100k si va merge la +285 ,ai inteles ?).Trioda si pentoda dinspre masa alcatuiesc/provin PCL86.
Merci mult! Cand am vazut scema asta scanata mi-am adus aminte ca s-ar putea sa mai am si eu pe undeva o cartulie din aia veche... poti sa-mi spui din ce carte ai luat-o?
Link spre comentariu

Merci mult! Cand am vazut scema asta scanata mi-am adus aminte ca s-ar putea sa mai am si eu pe undeva o cartulie din aia veche... poti sa-mi spui din ce carte ai luat-o?

S-ar prea putea de aici...
Link spre comentariu

Gasesti in scheme tv (orice schema tv care folosea PCL86 si PL84 in etajul de joasa frecventa).

Asta va e convenabila/place ?!: download/file.php?id=23515&mode=view ,daca ai fi cautat ai fi gasit...

Bine nu trebuie sa alimentezi din recuperata ca nu ai :rade: probabil ?! (dispare R358 si R219 ,apare un RC filtru din U_anodic ,R cam 100k si C 10 microfarazi ,ma rog creste valoarea C114 sa zic si R358 devine 100k si va merge la +285 ,ai inteles ?).Trioda si pentoda dinspre masa alcatuiesc/provin PCL86.

S-ar prea putea de aici...

Da... nu cred ca am cartea, cel putin editia asta, nu recunosc coperta. Da' poate gasesc o editie mai veche, cei doi autori imi suna cunoscut.... Merci oricum!

Link spre comentariu

Da... nu cred ca am cartea, cel putin editia asta, nu recunosc coperta. Da' poate gasesc o editie mai veche, cei doi autori imi suna cunoscut.... Merci oricum!

Am gasit-o!Este in vol I (cea verde nu albastra),schema utilizata la TV LUX etc (pag107)Schema este insa redesenata scanata probabil dintr-o carte de depanare tv sau care da explicatii despre functionarea etajelor finale AF;download/file.php?id=23515&mode=view
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări