Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

se invarte motorasul invers la pick-up Akkopg 201 Cmepeo

guttuso

Postări Recomandate

Vizitator viobio

foarte posibil sa aibe nevoie de un NOU aparat de masura :ras: auzi sa bagi bornele in priza :ras: suntul din aparat este ars sau in cel mai fericit caz siguranta de protectie(daca are)cea ami tate faza din ultima saptamina :da :ras:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• guttuso

28

• miron1947

16

• doru3160

15

• mișa

9

Top autori în acest subiect

Hai sa nu ne mai batem joc! Dupa cum am zis, legile fizicii se manifesta...Totul decurge dupa niste reguli stricte care nu pot fi "fentate". Dupa aceste reguli nemiloase se fac si masuratorile. In acest caz concret, masuratoarea care ai incercat sa o faci efectiv nu are nici un sens si nici o relevanta. Efectiv nu ai stiut ce vrei sa masori. Curentul maxim al retelei de alimentare cu energie electrica poti sa-l consideri infinit si nu vei gresii mult.Intotdeauna curentul (amperii) se refera la un anumit consumator si se masoara IN SERIE cu acesta. NICIODATA direct pe sursa de alimentare. Masuratorile au regulile si legile lor. Crede-ma, NU le poti incalca. Daca ai nelamuriri, te rog intreaba, nu am sa imi bat joc.

Link spre comentariu

Intensitatea curentului la retea este enorma, este practic intensitatea curentului debitat de TGD ( trafo general distributie) adica zeci de mii, sute de mii, chiar milioane de amperi ! Limita de consum per locuinta, la bloc cel putin este de cca 35 A ( Lumina = 6 A, Prize =10A, circuit prize cu ramura speciala = 16A sistemul mai nou, garda de siguranta 3 A) sau 20 A ( Lumina = 6A , Priza = 10A, sistemul mai vechi, garda de siguranta 4 A ) circuitele speciale la vremea respectiva neexistand, deoarece masina de spalat era consumatorul cel mai mare, si intr-o casa nu existau extrem de multi consumatori. Era doar un TV, care consuma cca 170W si un radio care consuma cam 100W, frigider, 150W, si in medie un bec de 60-75W per incapere . Asta in anii 60-70 in cel din urma caz. La curte , limita era undeva la 40 A, insa uneori la curte , unii aveau si priza trifazica ( 3x380/220V). De regula cei care aveau hidrofoare de puteri mari aveau trifazice. 220 V este tensiunea intre faza si nul, iar 380V este tensiunea intre faze . Deci daca stai la apartament, ai limita d consum undeva la 20-30 A. La curte , ai limita la cca 40 A. Deci : Limita de consum si intensitatea efectiva a retelei sunt chestii total diferite !!!Ampermetrul il inseriezi, si ai grija pe ce domeniu il pui !!! CA sau CC !! Si ai grija la sigurante si cu contorul, ca daca il arzi ai pus-o !! La fel, sa ai sigurante calibrate la tablou atat la siguranta generala din cofret cat si la tabloul din casa , nu cuie ! Sau eventual automate de calitate nu din piata de la taraba !!! De asta a luat foc maternitatea Giulesti ! Nici nu vreau sa ma gandesc.Ca regula de baza : Intr-un montaj electronic, siguranta fuzibila este mereu protejata de montaj ! Sau : tranzistorul este mereu montat pentru a se arde el, protejand astfel siguranta. Legile lui Murphy . :ras: . Nu imi bat joc ci mai destind atmosfera.

Link spre comentariu

pe un stecher de la televizor scrie asa 250v si 16A (cu aparatul as putea masura pana la 20A)de ce am intrebat daca am pus comutatorul corect? pentru ca nu a fost prima data cand am bagat bornele in priza, am masurat voltajul si chiar amperii, dar de data aceasta au puscat firele si nu imi pot da seama de ce

Link spre comentariu
Vizitator viobio

pe un stecher de la televizor scrie asa 250v si 16A (cu aparatul as putea masura pana la 20A)de ce am intrebat daca am pus comutatorul corect? pentru ca nu a fost prima data cand am bagat bornele in priza, am masurat voltajul si chiar amperii, dar de data aceasta au puscat firele si nu imi pot da seama de ce

au "puscat" pentru ca nu ai stiut cum sa faci masuratorilecind masori tensiunile ,pui bornele in paralel pe firele unde masori tensiuneacind masori intensitatea ,pui bornele aparatului in serie cu consumatorulo intrebare stii ce este o tensiune si o intensitate?
Link spre comentariu

guttuso, doua din una: ori esti nataflet, si atunci mutam topicul la incepatori, cu recomandarea sa inveti legea lui Ohm, ori esti un ciudat care simte nevoia de socializare, dar nu a nimerit aria...Fii atent aici, si nu mai pune intrebari suplimentare, fara sa meditezi la ce ti s-a explicat deja in fel si chip.Daca nu conectezi nimic la priza, ai tensiunea de 220V si curentul are intensitatea zero, circuitul fiind deschis.Daca conectezi un bec cu puterea de 100 W, tensiunea este de 220V, iar curentul absorbit din priza este 0.45A.Daca conectezi un fier de calcat cu puterea de 1 000 W, tensiunea este de 220V, iar curentul absorbit este de 4,5A.Daca conectezi un incalzitor cu puterea totala de 10 000 W, tensiunea este 220V, iar curentul absorbit este 45 A, ducand la incalzirea conductorilor din pereti, mai ales la innadituri si la suruburile de prindere si la arderea sigurantei (calibrata sa se arda la peste 20 A, de exemplu).Cand ai unit bornele prizei cu bornele ampermetrului, montajul este fara nicio logica - ai facut un scurtcircuit si s-au ars firele (foarte subtiri in interiorul tubului de plastic foarte gros...). Scurt circuit inseamna cale directa (= fara consumator intercalat in circuit) pentru curent cu intensitate foarte mare, la o sursa de tensiune constanta, de putere, cum este reteaua din locuinte.Pe stecher scrie 16 A, adica intensitatea maxima a curentului admisibil pentru a nu distruge prin incalzire acel stecher. Vei ajunge la acest curent daca stecherul apartine unui consumator rezistiv cu puterea 220 V x 16 A = 3500 W. Ca la lift: scrie pe usa sarcina maxima 300 kg, sa nu cedeze franele; nu inseamna ca liftul gol, sau cu o persoana are deja incarcarea de 300 Kg.Ne revedem la incepatori!

Link spre comentariu

Haideti sa privim si partea pozitiva a lucrurilor. Bine ca e teafar! Aceasta intamplare cat si explicatiile de rigoare ar trebui sa ii lumineze pe curiosi, incepatori sau pe cei ce n-au destula experienta. Ma intreb... ce l-a determinat sa "masoare" intensitatea si tensiunea mai ales la curentul alternativ?

Link spre comentariu

Curiozitatea o omorat matza!(pisica) :rade: :freaza: Cei ce mai sus au spus ca a avut noroc ...bine au spus!Eu in scoala gen. aveam cursuri seara si faceam furca din sarma de Al de 4mm si le bagam in prize sa nu facem orele! :speriat Tineri ...fara minte! :speriat

Link spre comentariu

Bine că e viu încă, are timp să tragă unele învăţăminte, asta dacă vrea să înveţe, văd că e un capitol sărit cu mare entuziasm de generaţia asta, ei s-au născut gata învăţaţi.

guttuso ai aparat de măsură, ai calculator, ai net, de ce mama dracului, nu cauţi cu Googu cum se măsoară curenţii şi tensiunile? Acum ai avut noroc, altă dată s-ar putea să ai un sfîrşit tragic, gîndeşte-te de 2-3 ori înainte de a face ceva ce nu cunoşti, ia-ţi măsuri de prevedere, întreabă pe alţii mai pricepuţi, sau mai bine renunţi la astfel de prostii. Mîine-poimîine poate vrei să verifici ceva la firele de tramvai sau la reţeaua electrică aeriană de tren. Ţine minte că orice tensiune, continuă sau alternativă peste 60V poate fi mortală. icon_hang

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări