Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre logaritmice cu MOS in subprag

Dark_Soul

Postări Recomandate

Pentru filtru trece-banda poti folosi un FTS urmat de un FTJ. Dar vezi ca ai chiar in articol un exemplu foarte bun, la final in figura 17(are si varainata cu simplificari in circuit), ecuatiile sunt foare clar descrise, nu vad de ce nu-l incerci pe acela.E adevarat ca ecuatiile sunt sintetizate folosind reprezentarea pe stare a sistemelor dinamice liniare, daca nu esti familiar cu ea(cu toate ca ar trebui sa fi) nu ezita sa intrebi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dark_Soul

46

• EmyRulz

24

• Dr.L

1

Salut. Este un FTB intradevar da e de ordin 2, ar trebui sa fac si unul de ordin 1.Nu sunt familiar cu reprezentarea pe stare a sistemelor dinamice liniare, te rog explica-mi.

Link spre comentariu

ce ar trebui scos din FTB ordin 2 ca sa fie de ordin 1, si care e diferenta intre un filtru de ordin unu, si un filtru de ordin superior ca si caracteristica de iesire

Link spre comentariu

Un filtru trece-banda trebuie neparat sa fie de minim ordin 2 pentru a avea cele doua pante de 20 db/decada. Adica are nevoie in functia de transfer de un zerou in origine pentru panta partii trece-sus de +20 db/dec(si amplificare zero la zero hertzi) apoi un pol la frecveta de frangere a caracteristicii trece-sus pentru a stabili amplificarea constanta in banda de trecere si mai departe in frecventa inca un pol pentru a stabili panta descrescatoare de -20 db/dec a partii trece-jos. Deci ai nevoie de minim 2 poli, deci ordin 2. Aici vorbim de ordinul functiei de transfer nu de panta filtrului. Diferenta este in principal panta cu care se face atenuarea. Ea este 20*n db/dec unde n este ordinul filtrului. La trece banda, ordinul total este ordinul partii trece-jos + ordinul partii trece-sus(si de aceea e minim 2, deoarece poti sa ai minim ordinul 1 la trece-jos si idem la trece-sus). Alte diferente sunt riplul in banda de trecere, amortizarea raspunsului(care apare doar daca ai poli complex-conjugati) deci nu se manifesta la filtrele de ordin 1. Chestiunile astea ar cam fi trebuit sa le stii, sau sa te fi documentat inainte sa te apuci de licenta.Legat de reprezentarea pe stare, ce anume specific nu intelegi, ca subiectul este destul de vast si nu pot sa il expun pe forum.

Link spre comentariu

Salut. Am cateva intrebari care s-ar putea sa le primesc la prezentare:1) Condensatorul de integrare are valaorea 1pF. Cum face circuitul diferenta intre capacitatile parazite si cel de integrare.2) Fiecare integrator are constanta de timp. Care e constanta de timp pt FTJ FTS FTB a integ.3) Functiile de transfer a celor 3 filtre + filtru FTJ de ordin 24) Cum am modelat tranzistorii de am ales W/L 10/25) Cum calculez condensatorul de integrare6) De ce tot circuitul e de domeniu log si nu doar compresorul7) Cum am ajuns sa setez curentul pentru Itun la valoarea respectiva, si curentul Iref8) Functia de transfer a compresorului, integratorului si expandoruluiAr fi super tare sa am raspunsul la ele. Multumesc!

Link spre comentariu

Ar trebui sa te documentezi si sa iti raspunzi singur la intrebarile astea, e pacat sa treci prin licenta fara sa intelegi aceste aspecte. O sa iti raspund doar la unele, la restul chiar te rog sa citesti si sa le intelegi!1) Nu face diferenta! 2)Constantele alea le alegi in functie de ce frecvente vrei sa filtrezi!3)Astea le gasesti in orice carte despre filtre sau chair pe net, deci cauta si incearca sa si intelegi de ce sunt asa!4)Eu stiu? tu stii doar singur ti-ai facut simularile!5)De asemenea nu se calculeaza neaparat ci se alege(aici tine mult de procesul tehnologic in care sunt realizati tranzistorii).6)Asta e o chestie de baza pe care chiar te invit sa o citesti(se gaseste documentatie teoretica despre filtre in domeniul logratimic) si mai ales sa o intelegi. Trebuia sa faci asta de la inceput!7)E chiar in calculele pe care ti le-am scris pe aici! Pentru Iref ai chiar in articol!8)Idem, gasesti tot ce trebuie in articol.

Link spre comentariu

care este constanta de timp a integratorului si expresia tensiunii de pe condensator? vreau sa integrez un semnal cu o banda pana in 10khz ... 20khz , e ok caracteristica de iesire a integratorului simulat de mine?

Link spre comentariu

Raspunsul in frecventa nu arata bine deloc, la un integrator este o panda descendenta cu 20 db/dec, la zero hz amplificarea fiind infinita. Raspunsul tau arata a filtru trece-jos, adica o functie de tf cu un pol real negativ. Cum ai facut mai exact simularea? Vezi ca integratoul ala are o functie de transfer curent-tensiue, adica tensiunea este integrala curentului de intrare.

Link spre comentariu

am facut o analiza AC SWEEP de la 1hz la 1giga cu tensiunea de intrare de 1V alternativ si Itun 14nA si a doua simulare e cand modific Itun de la o valoare la alta mai mare, crescator

Link spre comentariu

la curent de intrare te referi la Itun ? daca pun marker de tensiune pe Itun uite ce obtin, da asta e analizat FFT(Fourier). Oricum, mosurile lucreaza sub prag, nu stiu daca amplificarea la 0hz ar putea fi infinita in cazu asta. Poate trebe sa scriu o integrala in simulare...hmm

Link spre comentariu

Vad ca nu prea ai inteles mare lucru din toate astea...Deci, integratorul e un integrator, adica face o integrala, intelegi? Condensatorul face integrarea, si anume integreaza curentul care trece prin el, nu Itun. Valoarea integrata este tensiunea la bornele sale, adica[attachment=0]CodeCogsEqn.gif[/attachment]Trasnferul este inte Icap si Vcap, daca masori alt transfer e normal sa iti dea altceva. Ma rog poti sa masori si intre Vin si Vout(care e Vcap) la integrator si atunci o sa ai o functie de transfer neliniara pentru ca Icap = Is*e^(Vin-Vcap)/Vt si asta cand o integrezi dupa cum se vede nu o sa mai aibe fct de tf a unui integrator liniar.Si poza postata de tine nu arata rasp. in frecventa al unui integrator, posteaza documentul de unde ai luato ca sa vedem ce s-a masurat exact.De asemenea, trebuie sa scoti sursa de curent in paralel cu cond de integrare pt a avea un integrator, deja cu acea sursa acolo ai un element de intarzire de ordinul 1.In simularea ta a FTS iarasi curentul in paralel cu cond din integrator TREBUIE sa fie egal cu Itun, nu se poate altfel si sa mearga! Demonstratia matematica pt asta am posato. In rest nu stiu ce faci tu prin simulari, dar ai rabdare ca o sa le dai pana la urma de cap!

Link spre comentariu

VDe asemenea, trebuie sa scoti sursa de curent in paralel cu cond de integrare pt a avea un integrator, deja cu acea sursa acolo ai un element de intarzire de ordinul 1.In simularea ta a FTS iarasi curentul in paralel cu cond din integrator TREBUIE sa fie egal cu Itun, nu se poate altfel si sa mearga!

Acuma nu mai inteleg, trebe sa am sursa in paralel sau nu :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări