Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre logaritmice cu MOS in subprag

Dark_Soul

Postări Recomandate

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dark_Soul

46

• EmyRulz

24

• Dr.L

1

am descoperit, deci trebe sa fie Iout / Iin in decibeli, atasez simularea. am reusit sa fac FTJ, acuma problema e ce trebe sa schimb ca sa fie FTS si FTB, am inteles ca pentru FTS trebe sa pun inainte de integrator un circuit RC sau chiar doar un C cu valoare mai mare decat condu de iesire de la integrator... pareri?

Link spre comentariu

ok am incercat sa atasez inainte sau dupa integrator un FTS RC ordin 1, dar nu merge, banuiesc ca trebe sa conectez doar condensatorul undeva, pentru ca rezistenta spre masa poate fi unul dintre mos.

Link spre comentariu

am descoperit, deci trebe sa fie Iout / Iin in decibeli

Era evident!Oricum pe schema ta mai sunt cateva chestiuni in neregula(asa mi se pare mie):I3 ar trebui sa fie egal cu ItunComponenta continua a sursei de curent I4 trebuie sa fie mai mare decat cea alternativa.Ca sa implementezi filtrul trece-sus, trebuie sa fii un pic dibaci, nu merge cu grup RC pentru ca esti in domeniul logaritmic. Ideea e sa folosesti aceeleasi blocuri ca pana acum. Deja ai filtrul trece-jos, trebuie sa gasim o modalitatea sa scoatem din el un trece-sus. Functia de transfer pt un FTS cu amplificare unitara este:CodeCogsEqn(2).gif[/attachment]Deci am obtinut functia de transfer pt trece-sus dar cu semn schimbat, asta inseamna cu defazaj 180grade. Asta nu reprezinta o problema, deoarece poti folosi un inversor ori la intrare ori la iesire pt a rezolva aceasta problema. Deci tot ce trebuie facut este sa aduni la iesire curentul de intrare!
Link spre comentariu

Facand o analiza la compresor si expandor, am obtinut urmatoarele grafice, unind curentul de intrare la cel de iesire printr-un condensator obtin caracteristica din poza, si nu stiu daca e bine sa leg printr-un cond, printr-o rezistenta de 1K inloc de cond tot FTJ ramane

Link spre comentariu

merge ! , am pus un cond de 300nF si am obtinut asta:( asa trebuie facut? ) tot ce ramane de facut e sa ridic gainul, sa urce frumos la 0db, si sa realizez un FTB unde teoretic ar trebui sa leg curentul de iesire de la FTJ la curentul de intrare la FTS si vad caracteristica curentului de iesire de la FTS unde ar trebui sa obtin un trece banda

Link spre comentariu

am descoperit, deci trebe sa fie Iout / Iin in decibeli

Era evident!Oricum pe schema ta mai sunt cateva chestiuni in neregula(asa mi se pare mie):I3 ar trebui sa fie egal cu ItunComponenta continua a sursei de curent I4 trebuie sa fie mai mare decat cea alternativa.Ca sa implementezi filtrul trece-sus, trebuie sa fii un pic dibaci, nu merge cu grup RC pentru ca esti in domeniul logaritmic. Ideea e sa folosesti aceeleasi blocuri ca pana acum. Deja ai filtrul trece-jos, trebuie sa gasim o modalitatea sa scoatem din el un trece-sus. Functia de transfer pt un FTS cu amplificare unitara este:CodeCogsEqn(2).gif[/attachment]Deci am obtinut functia de transfer pt trece-sus dar cu semn schimbat, asta inseamna cu defazaj 180grade. Asta nu reprezinta o problema, deoarece poti folosi un inversor ori la intrare ori la iesire pt a rezolva aceasta problema. Deci tot ce trebuie facut este sa aduni la iesire curentul de intrare!
la simulare nu am obtinut caracteristica defazata, asta inseamna ca dispare minusul din fata de la tau
Link spre comentariu
:rade: N-ai cum sa aduni curenti prin cuplaj capacitiv, trebuie sa folosesti oglinzi de curent. Nu e bine ce-ai facut. Uite o idee, mentionez ca la mine in simulare functioneaza:[attachment=0]Untitled.png[/attachment]Intrarea este I2+I6, I6 este componenta continua de 2uA iar I2 este de 0.1uA la vf.iesirea este V6. Circuitul s-a complicat putin(3 oglinzi de curent) dar acum in schema asta atat filtrul trece-sus cat si pe cel trece-jos simultan! Ca sa scoti si iesirea trece-jos, mai pui un mosfet in paralel cu Q13(adica inca o iesire pt oglinda de curent Q12-Q13).
Link spre comentariu

Nu e nicio formula... pur si simplu le-am pus. Ideea e sa scazi din Iout pe Iin si in aceelasi timp sa aplici Iin la intrare. Oglinzile formate din Q14-Q17 si Q15-Q16 nu fac altceva decat sa copieze curentul de intrare I2+I6 si sa il aplice in compresor. Oglinda Q12-Q13 nu face decat sa aduca Iout astfel incat sa il putem scadea din Iout pe Iin.L.E.Mi-am dat seama ca am scris o tampenie mai sus:

Noi o avem deja implementata pe a doua. Daca in loc de Iout punem Iout+Iin in functia de transfer al FTJ obtinem:

Calculul final este corect si schema, dar e evident ca trebuia sa fie Iout-Iin nu Iout+Iin ca sa ne dea functia aia de transfer, am gandit minus si-am scris plus :rade: .
Link spre comentariu

De modificat la integrator nu ai cum sa modifici si sa obtii FTS. Alte modalitati in afara de asta cu siguranta exista, trebuie doar gasite si gandite! Problema e ca, daca vrem sa folosim aceelasi rationament(adica de la zero) ca pt FTJ ne blocam la ecuatia diferentiala a filtrului trece-sus:[attachment=0]CodeCogsEqn.gif[/attachment]Dupa cum se vede avem nevoie de derivata curentului de intrare, deci ai putea sa folosesti filtrul trece-jos dinainte dar sa pui un derivator pe curentul de intrare, dar asta e foarte ne-elegant ca sa zic asa.Nu e nimic specific filtrului trece-sus, noi doar avem la dispozitie niste mijloace prin care trebuie sa obtinem o anumita functie de transfer. Ideea e ca tu ai blocuri simple pentru integrator care integrator pus intro bucla de reactie iti da o functie de tf cu un pol(adica FTJ de ordinul 1). Pt FTS ai nevoie si de un zerou in origine(adica acel derivator) in functia de tf, ceea ce e mai dificil de realizat dupa cum se vede.La ora asta alte idei nu imi vin, oricum, mai intreaba-ti profesorul cu care faci licenta, ar trebui sa te ajute.

Link spre comentariu

Ok, acuma ce trebe modificat ca sa fac un FTB, ca ma apuc duminica sa le fac pe amandoua ca luni sa fiu gata cu tot....sa scot pe foaie licenta si sa o leg... sunt foarte mult presat de timp, azi ma apuc sa invat ca maine trebe sa dau ultimul examen neaparat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări