Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

19,5V, 4,62A ---> 14V, 3A

Vizitator dj99bcb

Postări Recomandate

Vizitator dj99bcb

Asa cum spune si titlul vreau ca dintr-o alimentare de laptop de 19,5V si 4,62A sa alimentez un DVD care are nevoie de 14V si 3AVa rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac.M-ar interesa care e si formula de calcul ca pe viitor sa nu mai pun astfel de intrebari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• stefan_k

5

• yo9hnf

3

• danzup

3

• Relav

2

Top autori în acest subiect

LM338 + vreo 2 rezistente. Formulele de calcul ale rezistentelor le gasesti in datasheet. Va rezista pana pe la 5 amperi.Va trebui sa il pui pe un radiator care sa suporte o disipare de 15W (pentru 3 amperi).

Link spre comentariu
Vizitator dj99bcb

Nu exista niciun mod mai simplu de a face aceasta transformare?Presupun ca nu are importanta prea mare daca amperajul nu se modifica.

Link spre comentariu

Daca DVD-ul ar consuma permanent un curent constant de 3A atunci ai putea folosi doar o rezistenta de putere mai mare pe care sa cada 19,5-14= 5,5 V. Dar eu nu cred ca consuma constant 3 amperi. Asa ca folosirea unui stabilizator va fi necesara, cum ti-a recomandat stefan_k

Link spre comentariu
Vizitator dj99bcb

Acum am citit pe DVD si scrie 14V, 3,5A. Nu e foarte mare diferenta la amperaj. Nu stiu foarte mult dar stiam ca daca amperajul e mai mare e mai bine. Ce valoare ar avea rezistenta pe care as putea sa o pun?Am inteles ca se pot pune 2 rezistente: una in serie si una in paralel, una din ele variabila si asa sa scad pana la 14 V. Nu stiu cum as putea sa calculez aceste rezistente.

Link spre comentariu

Ce scrie pe DVD cred ca este consumul maxim (3,5 A). Dar, ar fi bine daca ai masura cu un instrument de masura cat consuma (cati amperi) DVD-ul (cand il alimentezi cu 14 V) in diferite situatii (St-by, redare, etc.). Eu sunt convins ca el va consuma diferit in functie de ce face. In acest caz folosind o rezistenta inseriata, cand ai consum mic DVD-ul va fi alimentat cu tensiune mare (18-19V) iar cand acesta este mare tensiunea va scadea spre 14 V. Ar mai fi solutia unei rezistente in serie urmata de o dioda Zener (in paralel) de 14V si 5-10A. Dar de unde o asemenea dioda. Asa ca LM338 este cea mai simpla solutie.

Link spre comentariu

Ce scrie pe DVD cred ca este consumul maxim (3,5 A). Dar, ar fi bine daca ai masura cu un instrument de masura cat consuma (cati amperi) DVD-ul (cand il alimentezi cu 14 V) in diferite situatii (St-by, redare, etc.). Eu sunt convins ca el va consuma diferit in functie de ce face. In acest caz folosind o rezistenta inseriata, cand ai consum mic DVD-ul va fi alimentat cu tensiune mare (18-19V) iar cand acesta este mare tensiunea va scadea spre 14 V. Ar mai fi solutia unei rezistente in serie urmata de o dioda Zener (in paralel) de 14V si 5-10A. Dar de unde o asemenea dioda. Asa ca LM338 este cea mai simpla solutie.

Nu e cea mai simpla solutie LM338 !Ci un tranzistor de putere un zenner si un semireglabil in parelel si un rezistor de alimentare zenner !Adica un stabilizator serie banal , cu un tranzistor !Baza electronicii , ala de il inveti prima si prima data cand ajungi la capitolul stabilizatoare !
Link spre comentariu

lm338 e cea mai simpla solutie din punct de vedere constructiv, al numarului de elemente din circuit, al protectiei existente, etc.intern - clar ca e mai complex decat zener+tranzistor de putere, dar extern e mult mai simplu (nu ca varianta cu zener ar fi complicata). si poate avea rezultate mult mai rapide, fara riscul de a bubui din prima cativa tranzistori.domnul a cerut si formulele de calcul, ele se regasesc in datasheet. am crezut ca e chiar interesat sa priceapa una-alta. daca vrea ceva si mai simplu ... succese.

Link spre comentariu

eh, comparatia nu mi se pare corecta - diodele si condensatorul sunt optionale (parca condensatorul e optional spre obligatoriu, dar asta "depinde").adauga niste protectii asemanatoare si pentru varianta cu zener ...in ambele variante se poate renunta la potentiometru, cu conditia calcularii exacte a rezistentelor.

Link spre comentariu

eh, comparatia nu mi se pare corecta - diodele si condensatorul sunt optionale (parca condensatorul e optional spre obligatoriu, dar asta "depinde").adauga niste protectii asemanatoare si pentru varianta cu zener ...in ambele variante se poate renunta la potentiometru, cu conditia calcularii exacte a rezistentelor.

Ba e corecta comparatia !Tranzistorul nu are nevoie de diodele alea !Te asigur ca daca nu pui diodele la LM cu prima ocazie de up down tensiune rapid si fara consum corect zici by by lui LM !!!Condensatorul tot obligatoriu !asa ca ......
Link spre comentariu

inputul e dintr-o sursa stabilizata, deci de unde up-down de tensiune?si ca sa fie corecta comparatia, spune-ne ce se petrece la un scurt pe iesire, in situatia cu un tranzistor.

Link spre comentariu
Vizitator dj99bcb

Am mai facut rost de o sursa de HC. Are 13.5V dar nu stiu amperajul. Cred ca amperajul e destul de mic pentru ca imi aprinde doar LED-ul de stand-by.E mai simplu sa maresc amperajul acestei surse? LM 338 am gasit de 2 tipuri: unul la ~ 20 Ron si una la ~ 10 Ron. Nu am inteles care e diferenta dintre ele.

Link spre comentariu

Mai bine faci rost de o sursa care sa-ti scoata direct 14V, la o cadere de tensiune de 5,5V(19,5-14)/3A inseamna o disipatie pe elementul regulator serie de 16,5W, e absurd...

Link spre comentariu

Am mai facut rost de o sursa de HC. Are 13.5V dar nu stiu amperajul. Cred ca amperajul e destul de mic pentru ca imi aprinde doar LED-ul de stand-by.E mai simplu sa maresc amperajul acestei surse? LM 338 am gasit de 2 tipuri: unul la ~ 20 Ron si una la ~ 10 Ron. Nu am inteles care e diferenta dintre ele.

Cred ca sursa de HC are un traf bobinat cu fi0.6mm, asta inseamna max 1A.Cu 15V sughita aparutl tau? Solutia cea mai ieftina, dupa mine...Iei o bucata de taba de Al sau un radiator mare cat alimentatorul tau, pe care pui 4-5 bucati de 7815 in paralel, fara absolut nicio piesa extra.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări