Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Westra LPM 100/95 FP

mariobe

Postări Recomandate

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1067316.html

am o pereche exact ca aceelea ,din cate am inteles de pe google traduceri(poloneza) au echipat ceva televizoare,am bagat un 20w in ele si se misca destul de bine,cele mici cred ca sunt de medii ,am gasit cateva detalii in pdf-ul de mai jos,ce spuneti? se poate face ceva din ele?

http://www.bluesound24.com/artikel_down ... 5%20FP.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

4

• ahegyes

2

• ionescu liviu

1

• geordy

1

Top autori în acest subiect

Excelent daca ai ceva parametri, oricum, nu poti sti cum va iesi pana nu faci/incerci niste incinte pentru ele. Daca nu esti sigur cam ce incinta ar trebui, ai putea sa incerci una inchisa mai maricica in care ii maresti/scazi volumul interior ocupand spatiul cu ceva (mai exact ce anume nu stiu, nu imi vine vreo solutie - poate o sticla de apa/suc inchisa si lipita de o laterala ca sa nu sara de colo colo in interior).

Link spre comentariu

difuzorul de bas(sau ful range cum am inteles pe pagina poloneza ) are un diametru exterior de 17 cmcelalalt e sifgur de medii dar sigur ar trebui si inalte si tot ceva de acelasi calibru dar cum nu stiu sa fac filtre nu cred ca ma bag la pleznelima gandeam ca poate s-a jucat careva cu difuzoarele astea

Link spre comentariu

Un difuzor de medii are si el o oarece vibratie vizibila, deci destul de puternica. Difuzorul mic, de care zici tu ca e de medii, nu prea pare a fi de medii, ci de inalte. Pune-l la un amplificator si probabil nu vei il vei vedea vibrand, deci nu prea e de medii, chiar si auzibil iti poti da seama daca e de medii sau nu. Atentie ca difuzoarele de inalte sunt sensibile la bass, au nevoie de filtre altfel se ard. Este probabil un sistem audio clasic, pe 2 cai, la care mediile sunt cumva impartite intre woofer si inalte, si cu asta basta.Este o idee destul de buna, daca ai posibilitati (material) sa faci o incinta mare si sa pui cate o sticla de apa in ea sa vezi cum se aude. Astfel vei sti cat sa scazi, pui o sticla de 0,5 L, scazi 0,5 L, si asa mai departe, pana iti place cum se aude, apoi faci incinte audio cu voulmul rezultat.Ca idee, probabil cu cat vei face incinta mai mare cu atat vei avea ami mult bas si mai putin medii, si cu cat o micsorezi - invers, Deci trebuie un comporimis, banuiesc ca acestea vor fi efectele. Ai nevoie de filtre pe 2 cai.

Link spre comentariu

legat de difuzorul cel mic, e drept ca in momentul in care vezi un Fs de aproape 1000hz esti tentat sa spui ca e dif de inalte(si eu asa am crezut in prima faza), dar daca stam si analizam respunsul in frecventa observam un break-up destul de accentuat dupa 10khz, precum si un mic filtru recomandat, care e filtru de medii cu banda de trecere 1000hz-4500hz.legat de difuzorul mai mare, cel de bas sau mid-bas, nu trebuie facuta nicio cutie de test, pur si simplu se masoara parametrii t\s dupa care se modeleaza incinta cea mai potrivita.pentru a face o incina completa eu cred ca e nevoie si de un dif de inalte, ceea ce ne duce la o incinta pe trei cai. nu stiu daca merita osteneala sa se recurga la o solutie de genul asta. Daca diful de mid-bas are cat de cat potential eu l-as imperechea cu un dif de inalte mai bunicel si as face o incinta pe 2 cai care e mult mai simplu de realizat din toate punctele de vedere.

Link spre comentariu

adevarul ca se aude destul de multa medie din el,ar fi de preferat solutia pe doua caitrebuie bineinteles masurat iar eu nu am scule necesare pt asa ceva(ramane sa te stresez pe tine sa mi le masori dar mie nu-mi sta in fire sa profit de cineva iar tu m-ai ajutat de prea multe ori pana acum)

Link spre comentariu

sunt de aceeasi parere cu adi,difurile de joase,dupa care se fac dimensiunile cutiei, fiind mai vechi si stiindu-le destinatia,trebuie neaparat masurate,pt ca sunt sanse mari sa nu faca ce crezi si apoi cu acei cativa parametrii sa modelezi o cutie,daca va fi cazul,poate brpoti folosi aici unibox sau bb6,sau chiar si winisd ,dar nu cel beta,pt ca nu tine cont de viteza aerului prin aerisitori ( :limb: )(sa nu treaca de 7-8% din vit. sunetului in aer),materialul fono(care se dispune pe pereti pt un bas mai pregant/cald sau peste tot pt o medie mai preganata si bas mai amortizat),excursia conului ,gd(era o regula 'batraneasca',care spunea ca nu trebuie sa fie cu mult mai mare de 400/frecv unde ai varful la gd mai mare),dintre cele mai importantePt. masurarea param iti trebuie un ohmetru ceva cu care sa masori Re cat mai precis,precum si R de referintaApoi dintre cele mai simple ar fi LIMP din ARTA(daca nu gasesti serial,cere) ,au mai facut niste colegi referire la alte programele,dar dau acelasi rezultat,si la prima vedere ramai putin socat daca nu esti 'calculatorist' si nu-ti da prin cap sa citesti help-ul macarDaca ai o placa de sunet care poate scoate cel putin 2v rms p-p nu trebuie amp,masori param. la semnal micApoi altul moka ar fi speaker workshop,desi putin mai complex,se bazeaza e acelasi principiu.Cu el poti face si restul de masuratori si simulari etcDin helpul SW :"An impedance jig is made from one loop cable, a resistor, and some connectors. Specifically*)The mono cable runs from the left channel output to one connector and to ground.*)One end of the resistor is connected to the left channel output.*)The stereo cable has both grounds connected to the left out ground (and connector), the left input is connected to the left out signal and the right input is connected to the other end of the resistor."Faci o mica calibrare la line-in-uri sa nu cumva sa aibe diferente mari de sensibiliatate intre ele,vezi in help,se conteaza ambele la generator etc...Folosesti niste cabluri cat mai scurte,ecranate chiar mai bine,pui diful cumva intre 2 scaunele ceva,vezi tu,sa fie departat de obstacole(macar un 50-60cm),atentie daca are aerisire prin magnet,prin piesa polara..., trebuie sa nu fie galagie,sa nu-l misti/atingi si pui cam 2 ,cred ca ajunge,monede dalea de 50 bani,6.1g/buc cu o bucatica mica de scoci cu 2 fete .Tot ansamblul asta se face in cel mult 15-20min dc ai cablurile,un pistol de lipt ,rezistenta si 2 jackuri stereo.Inca 10-15 min pt citit partea din help la sectiunea corespunzatoare si nu mai ai treaba niciodata cu TSP.Atentie cand masori diametrul efectiv al conului,pt ca desi prin helpuri scrie ca se ia cu 1/3 din suspensie (rila),producatorii dau Sd cu 1/2 in majoritatea cazurilor.La fel si cand shiftezi(muti,scazi fs,trebuie pt rezultate cat mai prezicise intre 30-50%),vezi helpDupa ce incropesti cutia,tot prin masurarea impedantei va trebui sa verifici acordul incitei daca pui material fono,si de obicei se cam pune,pt ca simulatoarele nu prea pot calcula exact acest lucru,sau poti acorda de la inceput putin mai sus,nu se stie precis,un 4-6hz plecare, daca pui fono minim 30-40%.Este bine sa nu acorzi sub Fs dif pt ca ii scazi ,chiar drastic daca o subacordezi bine,puterea suportata.La br un maxim de 10% din Fs ar merge daca nu asculti tare sau dai eq,depinde si de cat de tari sunt sunt supensiile difuluiDifurile trebuie puse pe fata a.i distanta intre ele pe verticala(intre centrele lor,ale conului sau domului) sa nu fie mai mare decat marimea lungimii de unda la frecv de crossover(poti vedea in bb6 de ex la tools wavelenght calculator, pt 2,5k de ex este cam 14cm,mai mica nu are nimic daca iese),pe orizontala trebuie puse a.i sa nu fie distante egale fata de muchiile fetei ca sa mai pacalesti difractia,dar nu prea arata bine basul pus asa,incerci macar tw.Pe adancime este mai dificil,ajunge macar astea 2.Acolo trebuie aliniate centrele de emisie ca sa emita din acelasi loc din spatiu etc,mai greu ,se inclina fata sau se contruieste cutia special...Cine are de comentat spun de acum ca tot ce am scris este in graba si nu sunt reguli generale iar daca apar greseli trebuie luate ca atare...Apoi poti da o fuga la adi sa te ajute :limb: ,daca o sa mai fie cazul si nu sunt ok pt ca vrei difurile. Nu stiu cum faci cu xmax,pt ca este f important,alaturi de Pe,qts,Re,Fs si vas,multe le scoti din masuratorile de impedanta de mai susSi cu filtrele este iar o poveste la fel de lunga si poate complexa pt cei care au chiulit de la orele de fizica din liceu,nu se pot da recomdari asa din burta ca trebuie ord 2,sau ca trebuie la 300 si 3k...si atenuare nustiu cat ca asa pare ca trebuie...Difurile interectioneaza cu filtrele si cutia si apar niste sumari si defazaje,astfel ca in fctie de frecv de taiere media poate avea sau nu nevoie de vreun fel de atenuare,ord 2 sau 1,sau 3,butterwoth,LR etc etc .Sunt multe de spus,astfel ca decat sa traforam cutii sinistre cu difuri slabe si fara date clare despre ele,mai bine niste bookshelfuri sh de fabrica,pt ca oricum cu 2-300Ron nu se poate face ceva care sa depaseasca calitativRestul indicatiillor sunt munca in zadar si pleneala,chiar daca va suna ceva intr-un final,sansele sunt mici sa fie si bine si nu cel mult mediocruBafta!ps:am scris aceste indicatii pt ca si eu sunt satul de cererile interminabile de cutii pt fel de fel de ascutitori (mario nu fac referire directa la tine,desi s-a nimerit chiar pe topicul tau :jytuiyu ) care mai de care mai slabe,avand la dispozitie niste date puse din burta pe o eticheta,si care nu ajuta absolut la nimic in proiectarea incintei,de orice fel.Poate se mai reduce din aceste topicuri plictisitoare...

Link spre comentariu

Nu mai e nimic de comentat la cele scrise de CBI.@mariobe - daca doresti eu te pot ajuta fara nicio problema cu masuratul parametrilor T\S, ramane doar sa stabilim pe privat o intalnire. Momentan sunt cam prins in diverse probleme, dar sper ca saptamana viitoare sa pot sa te ajut.

Link spre comentariu

k,mersi multne intalnim in una din zile si daca crezi ca va merita vom face cevanu e musaiCBI pfff eu credeam ca vorbesc mult si scriu la fel dar tu tocmai mi-ai dat o lectieextraordinara lectie chiar,ar trebui cateva topicuri cu texte asemanatoare teoriei de mai susastfel incat vizitatorii sa fie indrumati acolo de fiecare data cand pun o intrebare prosteascaproblema e ca multora nu le place sa citeasca asa mult si ar trebui un expert in limbaj de chatcare sa traduca in cuvinte scurte gen k=ca , npc=nu ai pt ce (mai multe nu stau ca nu chatuiesc din clasa 6-a :)))))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări