Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

S-au schimbat datinile la letcon?

Vizitator csdexter

Postări Recomandate

Vizitator csdexter

Este trei noaptea si tot nu am reusit sa fac nimic.Cu dioda se incinge cat sa faca sacazul maleabil -- nici vorba sa topeasca cositorul. Cu variatorul se incinge, la fel, doar putin. Ca sa topeasca cositorul, trebuie sa dai variatorul la maxim -- adica ca si cum n-ar fi in circuit.Ideea cu datul prin sacaz si apoi tinutul pe cositor pana se topeste si invartit prin el pana prinde nu merge: varful si "balta" de cositor se comporta ca apa cu uleiul. :cry: Ideea cu "letconurile astea noi au un varf `special`, pe care nu mai adera cositorul si care e folosit doar pentru a incinge locul lipirii. Cand s-a incins, atingi cu cositorul si ala se topeste exact pe locul lipiturii" este un basm. Presupunand prin absurd ca ar fi adevarata pentru placaje imprimante, eu am la acest proiect cablaj conventional (pe romaneste: piese in aer) asa ca am nevoie de un instrument de lipit la care sa adere cositorul "ca pe vremuri".Propunerea cu pistol de lipit (in loc de letcon) nu e buna deoarece e locul relativ mic si nu am cum intra cu barosul in cauza (si "Radio Progres", si "Einhell" tot tipodimensiunea "baros" sunt) acolo.Mai ramane ideea cu varful de cupru (ajung maine la Bricostore si-mi iau un metru de conductor de panou, cel mai gros de-l gasesc) si, probabil, sinuciderea :(Of!Radu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorinpavel

4

• yo9hnf

3

• bogdan_

2

• stefan_k

2

Top autori în acest subiect

Folosesc un letcon de genul asta - cu varf "special" (varful lui standard, tratat), iar cositorul 60-40 adera bine-merci la varf. O varianta mai ieftina (aproape la jumatate pretul) ar fi letconurile pentru statii SL10 (tot pe acelasi site). SL10 si SL20 folosesc acelasi tip de varf. Statia pentru ele e facuta dupa schema de pe aria diy.

Si pe varfurile noi adera cositorul frumos, cat timp varful nu e chiar ultima pocnitoare chinezeasca (si SL10/20 tot din china vin, dar par ceva mai calitative), si probabil cat timp varful nu a fost supraincalzit pentru a se duce/oxida stratul respectiv din varf.

Link spre comentariu

Eu am cumparat prin '94 un "creion" de lipit manufacturat in Romania. A mers vreo 4 ani cu acelasi varfdin Cu + ce naiba au mai pus aia fara probleme pana ce varful s-a tocit. L-am abandonat pentru ca nuam gasit alt varf. A stat cu orele intregi in priza, nu m-a preocupat niciodata supraincalzirea lui.Aveam un magnet de difuzor mare si peste el o placa metalica mai solida. In pauza de lipitletconul era lipit de placa si ceda surplusul de caldura. Acum folosesc pistol de lipit romanesc.

Link spre comentariu
Vizitator csdexter

Am reusit sa inlocuiesc varful cu 3 bucati de fir de Cu de "6" (ghilimele pentru ca 6mm era diametrul conductorului inclusiv izolatia, miezul de Cu nu are mai mult de 3,5mm) facute snop, bagate in locul varfului si stranse cu surubul de fixare.Surprinzator, "cuprul de cablu de cofret" a fost mult mai docil, manifestandu-se exact ca varful letconului meu de pe timpuri. Are cositor pe el acuma si merge ok -- mai trebuie sa-l fasonez nitel la capat ca sa aiba o forma mai ergonomica -- dar esentialul e ca imi pot folosi letconul si imi pot termina proiectul.La leafa urmatoare, statie de lipit scrie pe mine.Multumesc inca o data pentru raspunsuri,Radu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Reanimez discutia, poate foloseste cuiva:Personal, am inceput cu pistol (de-ala de Radioprogres, "baros"); desi am folosit si diverse letcoane si "ciocane" de lipit, eu m-am "impacat" cel mai bine cu pistolul (acesta are cateva particularitati pe care nu le veti gasi la nici un letcon cu rezistenta: se poate folosi "rece" - cand nu se apasa tragaciul, ansa se raceste repede; se poate modula puterea - brut, limitarea puterii maxime din grosimea sarmei, fin, prin aplicarea de impulsuri din tragaci, chestie mult mai greoaie sau chiar imposibila la letcon)De asemeni, obiectia ca "nu intra" in montaje "inguste" nu mi se pare valabila.Iar la letcoanele "moderne", pe de o parte din motive de economie, pe de alta parte din motive de durabilitate, varful nu se mai face din cupru: se utilizeaza fier, in diverse aliaje, "garnisit" cu tot felul de acoperiri. Clasicul cupru sufera un proces de dizolvare in aliajul de lipit, ceea ce-l "mananca" relativ repede; fierul (eventual aliat) nu se cositoreste durabil (se acopera cu oxizi care impiedica si transferul caldurii), iar acoperirea ar trebui sa reziste la fenomenul de dizolvare, chestie care se intampla numai la varfuri produse de marci "de calitate", la preturi corespunzatoare si care constituie secrete tehnologice bine pastrate!(cu destui ani in urma, in perioada stagiului in fabrica, am primit cateva statii de lipire experimentate de ICPE, la care o singura acoperire mi-a dat oarecare satisfactie - cineva a desfacut varful acela si nu l-a strans bine, si din cauza lipsei de transfer termic rezistenta a incalzit pana la deformare mansonul de aluminiu peste rezistenta. Desi i-am repetat de multe ori omului de la ICPE ca varful ala era cel mai bun, nu l-am mai revazut....Succes!

Link spre comentariu

-Folosesc o statie de lipit manufacturata dupa o schema de pe forum. MERGE PERFECT !!!-Temperatura varfului o pot modifica excelent (nu dupa "numarul" de grade ci dupa cum simt ca necesita situatia).-Nu renunt la pistolul de lipit pentru ca NU SE POATE COMPARA CU O STATIE de lipit !!! E vorba de puterea utila : letconul este pentru fineturi, pistolul este mai "din topor" . -Va cam inselati cu privire la varfurile letconurilor . Nu stiu din ce material sunt facute, nu ma intereseaza, dar stiu ca sunt FOARTE BUNE. ...si vorbesc de letconuri pentru statie, de minim 20 lei. Cele de 2 lei din obor sunt intradevar ordinare.

Link spre comentariu
Vizitator csdexter

Hmm, am notat. Cred ca mai era un zero in coada: cele "din Obor" sunt ~20 de RON si banuiesc ca cele de statie (de calitate) sunt ~200RON. Pentru ca altfel, la 194RON am gasit statie termostatata si cu afisaj digital in Tei ;-)@Dexter

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări