Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

S-au schimbat datinile la letcon?

Vizitator csdexter

Postări Recomandate

Vizitator csdexter

Buna ziua oameni buni.Incep prin a preciza ca am (1) citit regulile, (2) cautat dupa problema mea si n-am gasit nimic pertinent si (3) ca nu am gasit alta sectiune mai buna pentru acest mesaj ("tehnica sudurii" e cea mai apropiata si acolo nu e vorba de "sudura cu cositor" :P ).Am folosit acum multa vreme, pe cand aveam timp zilnic de asa ceva, un letcon de ElectroMures, din acela cu rezistenta plata (care se impaturea peste baza varfului, care era plata ca o lama de cutit) si cu varful de ... cupru (cred: ghicesc dupa culoarea care o avea). A functionat ani de zile, am lipit cu el si piese mici, si piese mari, si chiar si trese metalice sau sina de pe marginea placii (care o ridigiza in televizoarele mai vechi). N-a avut niciodata nevoie de pila, de smirghel sau de diverse paste, creme, masti faciale sau altfel de tratament special. Bagai in priza, asteptai sa se incinga (cand atingeai cositorul de el si se topea, era gata) si apoi te puneai pe lipit. Varful-varfului a fost mereu stralucitor-argintiu, a prins mereu cositorul pe el (chiar si dupa ce am taiat o data plastic cu el :d ) si tot ceea ce curatam din cand in cand, cand imi aduceam aminte, era o funingine/zgura neagra, uleioasa, de la sacaz.Au trecut anii si a venit momentul sa stau din nou la masa noaptea :) si sa bricolez ceva. M-am dus si mi-am luat un letcon simplu, din acesta "nou" (care are rezistenta cilindrica iar varful e ca un creion subtire si intra inauntrul ei, fiind priponit cu un surub). Aspectul initial al varfului era argintiu pe toata lungimea. L-am pus in priza, s-a incalzit si am constatat ca a prins cositorul la varful ala care parea de metal comun (adica fara diverse acoperiri si tratamente) fara efort. Fericit, ma apuc de lucrat. Ei bine, varful a tinut fix trei lipituri dupa care s-a facut negru-mat tot si n-a mai iesit din starea asta niciodata. Nici cu sacaz, nici cu buretele de celuloza, cu nimic. Evident, cositorul nu mai prinde pe el si evident, nu pot folosit lectonul de loc.Am cumparat azi un varf de schimb (in ideea ca fie (1) ala cu care vine e de 'unica folosinta' -- eu sunt de moda veche: iau ceva, vreau sa ma tina o viata, dar am auzit ca azi lucrurile sunt "consumabile" :( ; fie (2) am facut eu vreo tampenie sau am avut ghinion). Varful al doilea avea aspect de aluminiu extrudat (adica era argintiu mat, nu lucios) si avea varful dat cu o chestie albastra.L-am pus in letcon, l-am bagat in priza. Chestia albastra s-a dovedit a fi un fel de sacaz pentru ca s-a topit si apoi evaporat si a lasat in locul ei o suprafata argintie lucioasa pe care a prins cositorul imediat. Fericit, ma re-apuc de lipit ... si dureaza iar trei lipituri dupa care se face si acesta ca primul.Concluzie: cum se foloseste un letcon in 2010 SAU unde gasesc un varf integral din cupru (ca cel "de pe vremuri") cu tipodimensiunea celui pentru letcon de 40W de astazi?Puteti sa radeti cat poftiti, puteti sa ma si injurati -- nu ma supar, numai spune-ti-mi cum sa-l fac sa mearga. Chiar am nevoie sa lucrez si e destul de frustrant sa constati ca esti legat de maini si ca ce ai facut ani la rand acum cativa ani, azi pur si simplu nu mai merge :(Sau (ultima solutie), unde gasesc un letcon de ElectroMures? :DMultumesc anticipat pentru timpul acordat si osteneala cauzata,Radu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorinpavel

4

• yo9hnf

3

• bogdan_

2

• stefan_k

2

Top autori în acest subiect

Din cate stiu eu (posibil sa ma insel) se folosea o bara de cupru cadmiat (adica cupru bagat in baie de cadmiu). Deci sa nu te miri ca un varf la o statie de lipit weller costa 10 euro.Acum,cu micii chinezi....

Link spre comentariu

problema este urmatoarea, ca si la mine:

cuprul se "mananca" de la cositor, si de aceea s-a introdus un soi de metalizare a varfurilor, crom cred

deoarece tensiunea ajunge si la 240 V la priza, si letcoanele au rezistentele pe 220V de obicei, va dati seama ca se sepraincalzesc, si acel strat protector se distruge, cositorul aderand greu(asta daca varful e dn cupru, daca e din aliaj plangeti langa el)

de exemplu la mine la un letcon de 60 W, in intuneric varful este rosu, stratul protector a zburat de mult

de aceea folosesc letcon de 12 V la 30 W cu sursa reglabila, ala de 60 W il folosesc la lipituri grosolane

o solutie pt dumneavoastra ar fi acest simplu montaj, care costa 3-4 lei(piesele)

http://home.scarlet.be/johnstaybank/dim ... e_220v.htm

cu care puteti varia usor tensiune de pe rezistenta letconului, ajustand tensiunea atat ca sa se topeasca fludorul

va sfatuiesc sa cautati o bucata de cupru, si sa puneti in loc de varf, astea din comert sunt de toata jena

Link spre comentariu

Se poate alimenta printrun variator de tensiune (din cel care se foloseste la iluminat in casa) si il reglezi sa stea letconul la "alb". Am un prieten care are un weller si sa ars partea de comanda si a adaptat chestia asta si merge brici.DAR E VARF WELLER

Link spre comentariu
Vizitator csdexter

Pe letcon zice ca merge la (citez de pe eticheta) "220-240V" (eu stiam ca electronica e o stiinta exacta, dar uite ca tehnologia a progresat si in 2010 avem electroca(z)nice care merg la tensiuni "aproximative" :P ); in acest moment eu am 220V de la priza (stiu, surprinzator de exact pentru Bucuresti).

Sa zicem ca e adevarata varianta cu "prea fierbinte". Avand in vedere ca varful e destul de lung iar surubul de fixare e la extremitatea corpului rezistentei, are sens sa iau inca un varf nou (costa 2RON) si sa-l fixez mult mai in afara (ducand astfel temperatura din varf mai jos)? Sau nu exista scapare si singura solutie tehnologic viabila e statia de lipit?

Nu e bai, am gasit statii termostatate la preturi decente -- tare mi-as dori insa sa nu repet povestea cu varful si la statie :(

Sau, daca nu si nu, am vazut astazi si niste letconuri "de moda veche" (aveau chiar si manerul de lemn :) iar varful avea tot aspect de cupru), dar cel mai mic era de 60W -- daca nu izbandesc, am sa-l iau pe ala de 60W si ii fasonez varful sa fie subtire. Alte idei nu mai am la ora asta. Propuneri din public?

Varianta cu variatorul ca sa-i tin varful strict sub 300C suna interesant, chiar sunt curios daca ma scapa de belele. Daca sigur nu mai am problema asta cu o statie, atunci trec pe statie si e ok (pe termen lung, adica -- nu ma deranjeaza investitia, vreau doar sa-mi pot face treaba).

Multumesc,

Radu

Link spre comentariu

csdexter,Si eu am un letcon din ala romanesc. E inca functional desi ruginit rau printr-o cutie. L-am folosit mult, a fost primul meu letcon(inainte foloseam pistol), cumparat cand am terminat clasa a 4a. Cea mai buna solutie nescumpa este sa iti faci o statie de lipit cum este cea prezentata pe forum, viewtopic.php?f=14&t=9630Eu am facut o asemenea statie acum vreo 6 ani, desi initial am avut alt tip de letcon, de vreo 4-5 ani folosesc unul de tip SL20C (vezi sus la tme). De cand am inlociut letconul nu am schimbat niciodata vreun varf din motive de uzura(am ruput varful unuia pentru smd, atat). Folosesc aceleasi doua varfuri de atunci, unul normal si unul mic pentru smd. Pretul nu este mare pentru un varf, dar costa cat un letcon ieftin(10 lei).

Link spre comentariu

a, si ce varianta foloseam eu pentru letocnurile ieftine care se ardeau dupa o folosire: inseriata o dioda pe alimentare. Surprinzator mergeau foarte bine apoi si tineau destul de mult. Ai putea folosi asta ca solutia cea mai simpla.

Link spre comentariu

Mai exista o varianta. Pe traseul de 220v montezi o dioda si atunci reduci puterea la 1/2 (functioneaza doar cand conduce dioda) si un comutator care sa puna dioda in scurt si atunci functioneaza la capacitatea lui.Succes.Apropos, vezi ca am trecut si noi (Romania) la tensiunea de 240VScuze bogdan, am postat dupa tine

Link spre comentariu
Vizitator csdexter

Foarte buna ideea cu dioda -- am notat si cred ca ii casapesc cablul maine seara pentru asta. Interesant (acum mi-am adus aminte, cand ati zis de "scurt si fara scurt") e ca frate-miu are un letcon cu forma de pistol (adica are rezistenta, nu transformator, dar carcasa e facuta ca un pistol) care se incinge cat trebuie cu tragaciul liber si ceva mai mult (de incepe si iese fum din carcasa :d ) cu tragaciul apasat -- probabil ca e FIX schema data de voi :)Stiu ca ar trebui sa nu mai am de multa vreme (ani, nu?) "doar" 220V la priza, dar uite ca in seara asta cand am masurat, atatia erau.Sortand ideile:1) Dioda2) Montat varful cat mai in afara3) Inlocuit varful cu conductor de panou electric (ceva de vreo 4mm ar fi numai bun :d )4) Variator5) StatieMultumesc tare mult, m-ati salvat de la o noapte de nesomn :-)Radu

Link spre comentariu

Eu zic, ca cea mai eleganta solutie ar fi cu variator de tensiune.Iti selectezi exact cum vrei sa stea varful.Si cumpara un letcon cat de cat cunoscut (ca firma).Succes

Link spre comentariu

Si eu sunt de parere sa va faceti o statie de lipit dupa schema CLASICA de acum...Inca mai am un letcon chinezesc de230V primit cadou de un Craciun de la prietena mea, care la un moment dat, cand lipeam cu el si practic il aveam langa ochi, a facut PLICI - din cauza caldurii s-a topit izolatia dintre firele de 230V si s-au pus in scurt.....m-am speriat ca dracu....

Link spre comentariu

Faza cu montat varful in afara poate sa functioneze - cel putin la mine a functionat; bagam varful inauntru cand aveam de (dez)lipit chestii "mari", si il scoteam cat mai inafara pentru chestii mai fine. Totusi nu am reusit sa distrug nici un varf dupa 3 lipituri, desi letconul era de vreo 40W.Iar cu statia ... e mult mai elegant, fara o investitie foarte mare. Schema de aici de pe forum functioneaza perfect (de pe aria de diy).

Link spre comentariu
Vizitator comfel

eu de cativa ani am confectionat o cutie in care am pus un variator tensiune si o priza ST dupa variator ,in acest fel cand am nevoie bag (introduc ) letconul in priza si lucrez iau cand iau o pauza de o tigara micsorez tens (din masuratori tens ajunge aprox 100v),am uitat sa specific ,,variat are 800w , am folosit acest montaj si in alte cazuri ,,,

am avut si cateva statii de lipit dar cand iti era lumea mai draga faceau ;plici ';cum spune yo9hnf si are dreptate ,decupla si siguranta de pe retea

se pot folosi aceste variatoare

http://www.practicmagazin.ro/cautprodus ... ce--3.html

Link spre comentariu

Cine vă tot minte că avem 240V la prize? Ultimele prostii ziceau ceva de 230V, din an în an creşte tensiunea pe hîrtie ca nivelul de trai. Nu mai credeţi orice, chestia cu 230/400V în loc de 220/380V a apărut cînd s-a copiat din normative străine de către secretarele nepricepute din ministerul industriei acum cîţiva ani, că trtebuiau repede adoptate nişte norme, ne certa UE. Pe de altă parte, e adevărat că s-au importat echipamente rebutate pe 230/400V şi refuzate de Congo, că la noi merge orice. :sparge:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări