Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redare secvente audio

Bird

Postări Recomandate

Va salut ! Am facut un display cu leduri care printre altele imi afiseaza si timpul . As dori sa-l pun sa-mi spuna orele , poate si jumatatile de ora ( ca o pendula ) . Cum sa procedez ? Pe ce sa inregistrez secventele audio si cu ce sa le redau ? Ar merge tot cu PIC ? Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bird

16

• puiu

12

• Eugen_B

3

• sofian

2

Top autori în acest subiect

Secventele audio le poti pune intr-o memorie de capacitate marepentru redat poti folosi un singur pin cu metoda PWM,sau un port de 8 bit cu metoda R2R

Link spre comentariu

Secventele audio le poti pune intr-o memorie de capacitate marepentru redat poti folosi un singur pin cu metoda PWM,sau un port de 8 bit cu metoda R2R

Poti , te rog , sa-mi dai mai multe detalii ?
Link spre comentariu

1. Cum vrei sa-ti spuna orele? In sensul pe cati pini doresti informatia si cum anume?

Pun niste conditii in program , astfel cand variavila de ex. este egala cu 2 sa-mi citeasca din memorie si sa-mi redea audio :" e ora doua ". acum , fie folosesc din PIC-ul asta un singur pin cu care sa atac alt PIC cu care am sa fac un montaj separat impreuna cu alte componente ( asta pentru ca nu prea mai am liberi alti pini ), sau ....sa vad alta solutie .. Numai ca : ...sa inregistrez wav secventele stiu , sa le transform in MP3 , de asemenea ...nu prea stiu cum sa scriu in memorie aceste secvente mp3 (si in ce tip de memorie ar incapea - pe bus I2C ?) nu am "sapat " in domeniul asta . Multumesc
Link spre comentariu

1. Cred ca este timpul sa ne spui ce fel de PIC folosesti.2. Inteleg ca afisajul este pe 7 segmente multiplexate sau nu?3. Ai dori sa ai o iesire pe care sa se spuna ora.4. Cum doresti sa fie partea audio: orele spuse sau mesajele sa le poti inregistra?5. Problema dimensionarii memoriei este in functie de cum vrei sa faci partea de audio si cate secunde doresti sa aloci pentru fiecare ora?

Link spre comentariu

1. Cred ca este timpul sa ne spui ce fel de PIC folosesti.2. Inteleg ca afisajul este pe 7 segmente multiplexate sau nu?3. Ai dori sa ai o iesire pe care sa se spuna ora.4. Cum doresti sa fie partea audio: orele spuse sau mesajele sa le poti inregistra?5. Problema dimensionarii memoriei este in functie de cum vrei sa faci partea de audio si cate secunde doresti sa aloci pentru fiecare ora?

PIC-ul este 16F876A ; afisajul aste un panou cu leduri ; ..as dori sa pot auzi spuse orele la fix si eventual jumatatea ; cum ? ....asta nu stiu ...si incerc sa-mi fac o idee din sfaturile pe care le primesc si o sa aplic solutia pe care o s-o inteleg mai bine si o sa-mi fie si mai usor de implementat . Multumesc pentru timpul acordat .
Link spre comentariu

1. PIC este pe 28 de pini, deci are 22 I/O, de unde rezulta ca ai afisajul mixat 4x8 (presupun).2. Nu ai spus nimic de cum vrei sa faci partea audio. Se pare ca 12 pini sunt utilizati pentru afisare, 2-3 pini pentru initializare, 1 sau 8 pini pentru partea audio, minim 2 pini pentru citirea memoriei.3. Memoria nu se poate lua in discutie decat dupa ce spui cat de lung vrei sa fie mesajul si sa calculezi memoria asociata acestora.

Link spre comentariu

1. PIC este pe 28 de pini, deci are 22 I/O, de unde rezulta ca ai afisajul mixat 4x8 (presupun).

Eiii , nu-i chiar asa . Am mai multe intrari -temperaturi , presiune ATM , umiditate , un RTC , o memorie 24FC512 , si .....mai am , cred , un pin liber

2. Nu ai spus nimic de cum vrei sa faci partea audio. ..........................

am spus .......NU STIU , astept sfaturi

3. Memoria nu se poate lua in discutie decat dupa ce spui cat de lung vrei sa fie mesajul si sa calculezi memoria asociata acestora.

Vor fi 12 mesaje scurte gen " e ora....." si unul "e si jumatate "

Link spre comentariu

1. Eu iti sugerez sa faci un calcul al intreruperilor pentru ca ai sa vezi ca nu pre ai timp, avan in vedere ca microcontrolerul tau lucreaza la maxim 20MHz si are intreruperile selectate prin soft.2. Cred ca ar trebui sa te orientezi pe un dsPIC30Fxxxx care este pentru date pe 16 biti, care merge pana la la 40MHz si are intreruperile selectabile prin hard.3. Pentru a utiliza mai putina memorie pentru partea de stocare a informatiei cred ca trebuie sa imparti textul in mai multe bucati si sa scoti partea comuna; de exemplu: 'este ora' sau 'si jumate'. 4. Familia de microcontrolere care ti-am indicat-o are si periferie audio de exemplu: dsPIC30F6014.5. Consider ca trebuie sa faci un calcul foarte exact al pinilor si al perifericelor care doresti sa le utilizezi. Poti de asemenea sa faci cu acelasi PIC si inregistrarea sonora a mesajelor. Poate o fi fre+un PIC care are si periferia pentru partea audio si RTCC implementat asa ca sa nu mai pierzi timp si cu calcularea 'orei'.

Link spre comentariu

1. Eu iti sugerez .............................

Eu ma gandesc sa folosesc pinul pe care-l am liber pentru "a da un 1 " la fiecare ora , pe care sa-l folosesc in intrarea / programul unui alt PIC , incrementandu-l si comandand citirea unei anumite adrese de memorie si "vorbirea " direct din PIC sau din alt device .??? ( sa fac o placa separata pe care sa o atasez montajului existent ).O merge asa ? Nu prea ma indur sa refac totul .......mai ales ca nu stiu / nu am decat ...."MicroCode StudioPlus" iar versiunea pe care o am "nu stie "decat pana la 18FXXX.
Link spre comentariu

1. Merge ce spui, adica sa faci pe altul sa spuna cat e ora, dar comunicatia dintre cele doua PIC trebuie sa fie mai evaluata, in sensul ca trebuie sa ii spui la cel de al doilea PIC exact ce sa spuna, deci trebuie sa transmiti mai multe informatii. Cred ca iti trebuie o iesire seriala. Vezi ca exista conectarea a doua PIC unul MASTER si unul SLAVE.

2. Am vazut intr-o postare anterioara ca ai RTC facut de tine. Ca o curiozitate ce precizie ai la RTC si la ce frecventa lucreaza?

3. Eu iti spuneam ca trebuie un alt PIC in ideea ca sa faci tot montajul cu un singur PIC.

Mai jos gasesti niste parametri pentru dsPIC30 in functie de librarie vrei sa folosesti:

Parameter Library G.711 G.726A Speex

Device Speed 1 MIPS 13 MIPS 20 MIPS

Flash Memory Required 3.5 KB 6 KB 30 KB

RAM Required 3.5 KB 4 KB 7 KB

Memory needed to store

1 sec of encoded speech 8 KB 2, 3, 4 or 5 KB 1 KB

Link spre comentariu

........................2. Am vazut intr-o postare anterioara ca ai RTC facut de tine. Ca o curiozitate ce precizie ai la RTC si la ce frecventa lucreaza?................

RTC-ul este cumparat ..DS1307 cu un cristal pentru ceas de 32,XXXXX. Eu citesc datele de pe el , le scriu in anumite locatii intr-o memorie ,( intercalate cu un text pre inregistrat , dupa care citesc si afisez tot ce e pe ea . Ca precizie ....dupa mai multe luni de functionare am vazut o intarziere de cateva minute .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări