Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led de 9V

Vizitator pycostef

Postări Recomandate

Vizitator pycostef

Buna ziua si bun gasit tuturor...sunt incepator in ale electronicii si as avea si eu o intrebare la voi: vreau sa fac o instalatie compusa dintr-un led la un capat un fir si o mufa la celalalt capat, iar ledul respectiv sa il alimentez de la o baterie de 9V...intrebarea mea este dc se poate asa ceva si dc da, ce led trb sa cumpar, adica cum sa cer la magazin...mufa banuiesc ca trb sa o cumpar in functie de locul unde intra ????...va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

1

• Marian

1

• cristian_draghiescu

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pycostef

Deci sa inteleg ca fara rezistenta nu merge ? Dc trb neaparat rezistenta unde trb sa o lipesc sau cum ? Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

rez spn pt ca trb lmt crt pn led.ai inteles ceva ?

:ras: Bine punctat, din pacate se pare ca autorul temei nu a inteles...@pycostef Inainte de toate incearca sa scrii corect si complet, fara limbajul prescurtarilor folosit pe retelele de socializare, aici este un forum public si cat se poate de serios si trebuie tratat ca atare.Apoi trebuie sa intelegi ca ledul este practic o dioda, este drept ca putin diferita fata de diodele normale, si ca sa conduca ii trebuie un anumit curent ( nu tensiune ), acesta este in jur de 20mA, acum stiind asta vei intelege de ce daca aplici direct cei 9V pe led acesta va ceda, curentul livrat de baterie fiind prea mare, de aceea iti trebuie o rezistenta care sa limiteze acest curent, si cum afli valoarea ei? pai ai deja tensiunea care alimenteaza ledul, stii si ce curent doresti asa ca mai depinde doar de ce led folosesti deoarece ledurile de culori diferite au caderi diferite de tensiune, dar sa zicem ca aceasta cadere pe led a fi de 2V pentru un led alb, atunci afli valoarea rezistentei calculand: R=( Ualim-Uled )/I=(9-2)/0,02=7/0,02=350 Ohm, deci atat trebuie sa aiba rezistenta serie cu alimentarea pentru a limita corect curentul, valorile standardizate ale rezistentei bune de folosit ar fi 330; 390; 470 Ohm in functie de cat de tare doresti ca ledul sa lumineze.PS: Nu trebuie nici o mufa speciala, merge orice ai la indemana.
Link spre comentariu
Vizitator pycostef

Multumesc frumos de informatii si scuze pentru prescurtari :jytuiyu , deh obisnuinta...am luat leduri si rezistor de 390 ohmi si merge brici...o sa folosesc mufa jack mono si am rezolvat problema...dc nu sunt prea insistent care este diferenta intre o mufa mono si cea stereo?...inca o data mii de multumiri

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări