Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar fotovoltaic defect!?

Vizitator YO3ISS

Postări Recomandate

Vizitator YO3ISS

Buna ziua,Am luat imprumut de la cineva un panou fotovoltaic de tip amorf 12v, 10W.L-am legat direct la un acumulator 12v, 7Ah, printr-o dioda schottky model: In5822 si un ampermetru de panou ..Iar la baterie am legat direct un consumator.Problema este urmatoarea: panoul produce energie dar dupa un timp se opreste.Am constatat acest lucru pe ampermetru.. Cand conectez panoul am 200 de mAh indicatie pe ampermetru si dupa cateva minute am 0 (zero) mAh.Initial am crezut ca este instrumentul defect sau de proasta calitate, deoarece este produs in china si pe care l-am achizitionat de nou cu 15 lei.Am luat tot imprumut un alt instrument de panou, marca AEM, am terstat si am ajuns in acelasi loc..Am scos din circuit ampermetrul si am constatat ca se intampla acelasi lucru. Am masurat tensiunea pe acumulator, cand functioneaza am o tensiune mai mare decat atunci cand nu este conectat.Acelasi lucru se intampla si fara dioda si fara consumator..Daca declupez panoul si il las sa se "odihneasca" cateva minute si il conectez functioneaza ca la inceput.Daca il declupez si fac scurt pe panou si il conectez iar functioneaza.Care sa fie problema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

3

• harman37arun

2

• LostCell

1

Nu are o protectie elctronica si daca nui place sarcina sa faca o oprire temporizata a panoului solar...daca ar fi defecte celulele nu ar mai functiona deloc!!

Link spre comentariu
Vizitator YO3ISS

Daca aia era o intrebare.. Raspunsul este: Panoul nu are nici o electronica. Are doar 2 borne..Daca panoul nu este defect atunci care sa fie cauza?

Link spre comentariu

Ce model este sa vedem poate gasim ceva pe net?sincer ma indoiesc ca undeva nu ar fi o parte electronica mai ales dupa cum se comporta...dupa decuplare si scurt circuit functioneaza...din cate stiu toate panourile solare au protectie la scurt si supra sarcina!

Link spre comentariu

Cred ca ai acumulatorul uzat (rezistenta interna mare).Cu panoul solar conectat tensiunea pe acumulator creste prea repede si cand ajunge la acelasi nivel cu cea debitata de panou atunci e normal sa nu mai ai curent mare de incarcare. Mai departe e suficient un curent foarte mic pentru a tine acumulatorul la aceeasi trensiune cu panoul solar, curent pe care nu-l sesizezi pe miliampermetru. Cand deconectezi panoul atunci acumulatorul se autodescarca si la urmatoarea conectare iar apare un curent mare de incarcare.Schimba-i acumulatorul cu unul bun si cred ca nu o sa mai faca. Eventual masoara capacitatea acumulatorului cu un bec auto de 5W ca sarcina si un voltmetru pe borne (fara panou solar). Cronometrezi in cat timp scade tensiunea la 10-11V si calculezi ce capacitate are acumulatorul. Ar trebui sa tina macar 10-15 ore.

Link spre comentariu

Cel mai probabil ai o lipitura rece / traseu corodat. In momentul in care se incalzeste panoul se departeaza cele 2 capete, intrerupand circuitul. Proba o poti face folosind un tub fluorescent ca sursa de lumina. Daca nu se manifesta, in timpul la care se manifesta expus la soare, asta este problema. Foloseste o lupa si urmareste traseul firelor de conexiune. Este posibil sa fie compromisa etanseitatea laterala si a intrat apa in panou corodand trasee. Vezi daca ai posibilitatea sa desfaci panoul fara sa fie distrus, pentru a ajunge la contacte.

Link spre comentariu
Vizitator YO3ISS

Salut. Imi cer scuze ca raspund asa de tarziu dar timpul nu mi-a permis sa fac testul cu bateria mai repede.@harman37arun: Panoul l-am prins de un dulap pe care il am in balcon. In momentul de fata imi este destul de greu sa-l dau jos asa ca prefer sa nu o fac.Te rog sa ma crezi pe cuvand cand spun ca nu are electronica. Cele 2 contacte sunt in colturi diferite si trebuie sa bagi conductorul prin gaura si sa strangi de deasupra cu surubul.@RoGeorge: Am reusit sa incarc ieri acumulatorul si astazi sa-i fac proba cu un bec de 5W (consum de 350mAh). Rezultatul este urmatorul: ora 12.39 - 12.58V si ora 20.09 - 11.95V pana acum au trecut 7,5 ore si consumul actual este de 330mAh.Sigur mai tine inca pe atat.@The Stressmaker: panoul are o rama dintr-un profil de aluminiu si este lipit cu un silicon. O sa dau panoul jos si o sa ma uit sa vad daca as putea ajunge la contactele de sub surub.Totusi un tul fluorescent poate sa dea atata luminica incat sa produca panoul 200 mAh?? Ai idee cum as putea desface panoul fara sa-l distrug!?Daca tot il dau jos o sa-l trag si in poza.Anddy

Link spre comentariu

Cand am spus sa folosesti sursa fluorescenta, m-am referit la o sursa care sa nu incalzeasca panoul, pentru a te putea asigura ca este sau nu legata de incalzire problema. Daca spui ca are suruburi pentru conexiune, acele locuri ar fi primele candidate la verificare. Este posibil ca acolo sa fie lipitura rece sau oxidata. Combina cu sarcina / fara sarcina (bec) la iesire pentru a vedea efectul. Ultimul lucru pe care sa-l incerci este demontarea panoului, in momenul in care alte metode nu functioneaza. Daca spui ca are rama de aluminiu, daca rama este dreapta si siliconul este intre rama si panou, se poate incerca taierea siliconului cu un cutter. Daca te-ai hotarat sa-l desfaci, asta fiind o ultima solutie, posteaza cateva poze, probabil se vor gasi solutii care sa nu afecteze panoul.

Link spre comentariu
Vizitator YO3ISS

Salut.

Am dat astazi panoul jos si l-am tras in poza.

@The Stressmaker. Da am inteles exact la ce te-ai referit. Doar ca nu ai inteles tu intrebarea mea..

Cu ce tub fluorescent sa luminez panoul, ca acesta sa-mi produca mie 200mA?!

Ieri am legat becul la panou si a functionat fara nici o problema timp de 2 ore.

Dupa acest test am legat panoul la baterie si timp de vre-o 2-3 ore (cat a batut soarele in el) a functionat perfect.

Dar azi dimineata cand m-am trezit am vazut consum 0 (zero) deci panoul nu mai facea nimic.. :(

fata

Posted Image

spate

Posted Image

colt fata

Posted Image

colt spate - borna de legatura ( in gaurica de jos se baga conductorul si se strange cu surubul de deasupra.

Posted Image

Dupa cum se vede la contactele de pe panou nu am cum sa ajung fara sa desfac panoul.. :(

Inca o nelamurire:

Cel de la care am luat panoul mi-a spus ca produce 10W. Dimensiunile lui sunt: 45x30 cm.

Dar ieri cand am legat becul de 5W direct la panou aveam o tensiune de 7V si un consum de 300mAh. Deci o putere de ~2.1W. Ce sa inteleg de aici!?

Panoul nu este de 10W sau sa fi patit ceva!? Intradevar soarele nu care perpendicular pe panou, dar totusi sa produca doar 20%??

Anddy

Link spre comentariu

Panoul pare sa fie de 10 W dupa dimensiuni (la iluminare perpendiculara pe panou) si, daca ma iau dupa siliconul din colturi, probabil este vorba de coroziune a traseelor in acea zona. Conteaza si cati ani are panoul de la fabricatie si expunere in exterior. Este greu de desfacut din cauza fragilitatii sticlei panoului dar,lucrand cu atentie, folosint o lama de cutter lipita de sticla, sa se taie siliconul la nivelul sticlei. Asteapta si alte pareri, poate se gasesc rezolvari mai eficiente de la cineva care a rezolvat asemenea probleme.

Link spre comentariu

Cel mai probabil ai o lipitura rece / traseu corodat. In momentul in care se incalzeste panoul se departeaza cele 2 capete, intrerupand circuitul. Proba o poti face folosind un tub fluorescent ca sursa de lumina. Daca nu se manifesta, in timpul la care se manifesta expus la soare, asta este problema. Foloseste o lupa si urmareste traseul firelor de conexiune. Este posibil sa fie compromisa etanseitatea laterala si a intrat apa in panou corodand trasee. Vezi daca ai posibilitatea sa desfaci panoul fara sa fie distrus, pentru a ajunge la contacte.

Dupa toate probele de pana acum cred ca The Stressmaker are dreptate. Ai trasee oxidate si/sau pene de contact pe undeva.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări