Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NUMARATOR PENTRU MENGHINA

dj_dexter1975

Postări Recomandate

Salutare tuturor...pentru inceput voi incerca sa va explic ce anume vreau sa construiesc,si de ce anume am nevoie de un numarator ,poate cineva imi da o idee mai buna in acest proiect.La realizarea cablajelor ,gaurile pt.componente le fac manual,si doresc sa construiesc un ''banc'' ca un fel de menghina (in care se prinde cablajul) si care se poate deplasa pe axa X si Y...la partea mecanica nu e problema,m-am gandit sa folosesc doua motorase pentru cele doua miscari pe axa X si Y.Pentru a putea monitoriza deplasarea bancii (valorile fiind in mm) pe cele doua axe,am nevoie de un numarator electronic ,DAR,acest numarator sa fie cumva si cu functia revers,adica sa nu-mi numere doar intrun sens,daca deplasez bancul pe o axa inainte sau inapoi,cifra afisata in mm sa creasca sau sa descreasca in functie de locatia ''bancii''...bine-nteles acest numarator va fi in doua exelplare pentru cele doua axe..ok,sper ca ati inteles ceva,tot ce ma intereseaza ,daca stie cineva vreo schema pentru un astfel de numarator cu revers(crescator-descrescator) va multumesc astept indicatiile voastre..numai bine :smt103:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_dexter1975

4

• script22

2

• d2134

1

• lorik199

1

Top autori în acest subiect

Intradevar,folosind un encoder ar fi o solutie dar totusi prea costisitor pentru un ''made in home''..si pe deasupra e nevoie si de un calculator la care se poate adapta ,soft ..etc...Daca as intelege exact functionarea unui mous de PC ,poate ar fi o solutie mai ieftina..apropo de mous(si aici vorbesc doar despre cele vechi cu bila,avand doua obturatoare pentru axa X,Y)stie cineva daca acesta furnizeaza impulsuri diferite care sunt decodate de soft(windows) ?neavand un osciloscop nu pot vizualiza aceste semnale,si ma intrebam daca totusi cineva cu mai multa experienta imi poate oferi ceva indicatii :nas: intre timp mai cercetez si revin cu detalii :freaza: ...numai bine si sanatate :smt103:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

si pana la cat vrei sa numeri ?Cel mai simplu poti face un montaj cu 2 sau 3 numaratoare BCD cascadatePentru numarator poti folosi 74HC192 74LS192BCD decoder & driver CD 4511 74HC248 cu catod comunin atasament ai un posibil exempluciteste datasheet pentru mai multe detalii

Link spre comentariu

Am gasit aceasta schema cu MMC40192 cu afisare din 4 cifre.Pana aici e ok,dar problema este ca aceste ''contoare'' electronice numara intr-un sens sau invers doar in functie de comanda primita UP sau DOWN,iar eu as vrea sa detecteze singur acest lucru,adica numaratoarea sa creasca sau sa scada in functie de sensul rotatiei a unui ax de exemplu

Link spre comentariu

poti determina optic la o miscare de translatie cu 3 fotodiode si 3 led-uri:

gaurile le faci asa:

0  |0   |0  |0   |0   00 |00  |00 |00  |00 000|000|000|000|000
rezolutia la alea de jos trebuie sa fie de 1mm, in felul acesta iti dai seama si de sens si de contor.

ar mai fi un sistem de lamele dar ar face galagie si ar putea da erori considerabile

LE: gaurile nu sunt aliniate din cauza fontului am pus bare de aliniere

Link spre comentariu

Mousul ramane doar o chestiune de inspiratie,deoarece scrolul ,clikkul si toate miscarile de translatie (pe axa X si Y) sunt transformate in impulsuri cu diferite forme ,ceea ce face greu de decodat.Cel mai simplu mi se pare 3 fotodiode - un led - si un obturator care sa determine 000| 001| 011| 110| 101| ....si se reia de la capat...aceste coduri binare (ca si la luminile dinamice ghirlanda) le pot transforma dar totusi imi trebuie ceva care sa stie ce cod binar urmeaza,sau sa faca diferenta atunci cand de ex. dupa 010 daca urmeaza 110 sau 011 inseamna schimbarea sensului. Ceva asemanator se intampla si la ''potentiometrul'' aparatelor audio (cd playere de masina ) care la fel e un buton rotativ cu 3 pini...sunt sigur ca e ff simplu dar nu stiu cum sa caut un asemenea circuit cu aceasta aplicatie legat de detectare a sensului :jytuiyu voi incerca sa desenez 3 blocuri de bistabil pentru cele 3 fotodiode sa vad care ar fi ordinea de ''rasturnare a starii'' a bistabilului si cum s-ar putea determina ''sensul'' de obturare a fotodiodelor :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări