Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloascop din TV

Postări Recomandate

Aceasta este dispunerea electrozilor unui tub cinescop, asa cum se reprezinta intr-o schema. Unele tuburi cinescop mai au inca un electrod de accelerare intre grila de focalizare si anod, care este conectat intern tot la potentialul anodului - FIT, servind la accelerarea electronilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

14

• remus68

14

• baza

1

Top autori în acest subiect

eu intrebam pentru ca in catalog am urmatorul simbol

Posted Image

care este foarte diferit fata de al dumneavoastra

astept o mica lamurire(oricum acum sunt intr-o mica dilema ca nu gasesc traful de FIT, dar il am garantat pe undeva, trebuie sa fac putina ordine in atelier ca sa-l gasesc, dar intre timp o sa construiesc montajul, ca nu-i foarte mult de bobinat acolo)

Link spre comentariu

Intr-o schema, succesiunea in care sint desenati electrozii unui tub (oricare ar fi el: trioda, pentoda, hexoda, s.a.m.d) este aceeasi. In desenul tau :

k - catod

g - grila de comanda (cilindru Wehnelt)

a1 - grila ecran

a2,a4 - electrod accelerare, legat intern la potentialul anodului - FIT

a3 - grila focalizare

Unele tuburi cinescop mai au inca un electrod de accelerare intre grila de focalizare si anod, care este conectat intern tot la potentialul anodului - FIT, servind la accelerarea electronilor.

Acest al doilea electrod de accelerare este a4, conectat intern la potentialul anodului.
Link spre comentariu

multumesc de explicatii - am fost derutat ca ati numit anodul(cum rezulta din desenul meu, ca denumire) grila (si in mai multe feluri)azi am reusit doar sa adun piesele pt schema, maine cand intru in forta cu , curatenia in atelier(ca-i dezastru pe acolo) caut traful de FIT, ca sa-l bobinez si sa finalizez micul meu proiect weekend-ul astaimi cer scuze daca va stresez, dar acum e prima data cand intru intr-un televizor incercand sa construiesc ceva cu el,(si varsta inaintata, adica fo' 16 primaveri) pana acum ele(televizoarele) au fost doar donatoare de piese si cireasa de pe tort, bubuitura cand spargeam cinescopul :sparge: multumesc de rabdarea acordata si sper sa reusesc ceva, nici scoala aceasta nu imi prea lasa mult timp liber, prin weekend-uri ce mai apuc sa fac ceva

Link spre comentariu

Punctul marcheaza capatul de unde se incepe bobinarea infasurarilor. Toate infasurarile se fac in acelasi sens. Intre straturi am pus hirtie din condensatoare electrolitice IPRS de 2x100uF/350V (le tineam pe cele uscate, atunci cind le inlocuiam, pentru a le lua hirtia izolatoare) iar intre infasurari am folosit carton electrotehnic de 0,25mm.

Link spre comentariu

Ce bine ca am obisnuit sa scriu toate testarile care le-am facut la diferitele montaje experimentate! La teste, pe alimentarea de 12V (12,6V mai exact) am avut un consum de 430mA cu secundarul transformatorului in gol. In sarccina a ajuns undeva in jur de 800mA. Am incercat si o varianta cu o infasurare de recuperare, identica la numar de spire cu infasurarea de colector, bobinata in sens invers, cu scopul de a reduce consumul, dar nu am obtinut rezultate bune si am renuntat la idee. Filamentul l-am alimentat cu 6,3Vca dupa o priza scoasa din secundarul transformatorului de retea. Convertizorul l-am alimentat printr-un temporizator care comanda un releu, pentru a permite tubului sa se incalzeasca inainte de a aplica tensiunea anodica.BD-ul e fara radiator, dar BUR-ul l-am prins pe o bucata de tabla din aluminiu de 8x10cm, cu grosimea de 1,5mm.

Link spre comentariu

astazi am bobinat traful si am facut partea de oscilator, dar n-am reusit nici in ruptul capului sa-l fac sa oscilezecred ca mai bine un astabil as pune acolo

Link spre comentariu

Montajul e la limita simplitatii si functioneaza 100%. Schema este devenita clasica, realizata intr-o multitudine de variante pentru diverse aplicatii.

http://tacashi.tripod.com/elctrncs/inve ... verter.htm

http://www.talkingelectronics.com/proje ... erter.html

http://www.aaroncake.net/circuits/40wflamp.asp

Verifica conectarea corecta a capetelor infasurarilor in circuit. Rezistenta se regleaza in functie de beta tranzistoare iar prin tatonarea valorii condensatorului alegi frecventa de lucru, respectiv consumul in gol al oscilatorului.

Cind ai asamblat transformatorul ai verificat ca sa nu fie schimbata pozitia miezului?

Link spre comentariu

condensatorul l-am pus fix de 10nF, iar in loc de rezistenta de 15 K am pus un potentiometru de 50 K(asta l-am avut la-ndemana)

infasurarea de feedback am invartit-o si rebobinat-o de nu stiu cate ori

in ce sens ca fie schimbata pozitia miezului?

o sa incerca schema asta,c-am mai testat-o si a mers

http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm

Link spre comentariu

Miezurile de ferita se marcheaza la demontare (daca nu au fost marcate de producatorul transformatorului) si se remonteaza cu capetele de la "U" in aceeasi pozitie. Miezurile sint perechi, nu se utilizeaza doua jumatati de la transformatoare diferite.

Link spre comentariu

In constructiile mele am folosit numai miezuri romanesti si rusesti de tv-an - toate sint marcate cu vopsea la cite un capat care este corespondentul perechii sale.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator allyn

eu am facut dintr-un monitor de "14" inch un audioscop ,decuplasem baleiajul de pe linii si aplicam semnal de amplificare pe baza puterii de amplificare si impulsurile sunetului facea tot felul de linii curbe si frante,dar chestia nasoala ca se ardea finalul linii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări