Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect scanner laser pt CNC

Vizitator iselro

Postări Recomandate

Vizitator iselro

Va salut,Personal m-am apucat mai de mult de un proiect foarte interesant si pana in acest moment am obtinut si niste rezultate frumoase smile.gifPe scurt este vorba de un sistem de scanare cu laser 3D pentru masini CNC. M-am hotarat ca, daca exista persoane interesate de acest proiect,pentru utilizare dar mai ales pentru dezvoltare, sa pun sursele la dispozitie iar proiectul sa fie licentiat sub GPL (General Public Licence).Scurta descriereHardware:- CNC functional cu comanda step/dir- nivela laser (sau alt generator pentru o linie laser rosie sau verde) - se gaseste una in Bricostore cu vreo 25 Ron dar nu e prea bine focalizata raza, eu am cumparat una dintr-un supermarket din ungaria, era la promotie cu 10 euro si imi pare rau ca nu am luat 10 buc macar sad.gif (exista si solutii de construire cu laserpointer si oglinda rotativa sau laserpointer si prisme (solutie adoptata la modelul din bricostore si cel pe care il am eu)- webcam cu rezolutie mare (eu am un logitech cu 2 megapixeli hardware)- eventual lentile adaptate (primele teste le-am facut cu logitech-ul cu lentila proprie dar am inlocuit-o ulterior cu o lentila de camera de supraveghere ca sa pot focaliza mai aproape de obiect (rezolutie mai mare).- sistem de fixare pe axa Z (eu am facut din 2 resturi de profil)Software:- proiectul e facut sub Linux in C, IDE Qt (Gratis pentru licentiere GPL)- utilizez doar biblioteci si software GPL- DE CE LINUX?1. pentru ca e Open Source2. pentru ca ai acces direct la portul paralel (in Windows-uri versiuni noi (XP, Vista, 7) e aproape imposibil dar nu imposibil (vezi Mach3) sa comanzi biti separati pe paralel)3. pentru ca poate fi instalat in paralel cu EMC2 (linuxcnc.org)pentru cei ce au programat doar sub windows, nu va speriati, e acelasi lucru.atasez 3 poze: 1 interfata actuala2 piesa scanata3 rezultate scanareconditii de scanare: 1 singura trecere, pasi 0.5 mm pe Y, camera cu lentila originala focalizare de la circa 250 mm, timp scanare: circa 20 min, puncte obtinute: 440.000 - imaginati-va cat insemna palparea mecanica cu palpator in zile eu estimez 4-5 zile.[attachment=2]scanata.JPG[/attachment][attachment=1]rezultat.jpg[/attachment][attachment=0]Screenshot.jpg[/attachment]

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• calin

1

Top autori în acest subiect

servusam vazut destul de tarziu proiectul tau si cinstit sa spun suna bine!adevarul este ca m-am cam saturat sa prelucrez imaginidureaza destul de mult desii lucrez cu artcam 8rugamintea mea la tine este daca poti sa-mi dai detalii mai amanuntite despre acest proiectmomentan lucrez cu un cnc chinezesc 2500/1300, dar care se comporta surprinzator de bine!in speranta ca ma poti ajuta iti doresc o zi placutacu stimaCalin0720/243444

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări