Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kit Hobby CNC, exista interes?

Vizitator iselro

Postări Recomandate

Vizitator iselro

Salutare tuturor,

sunt nou pe forum si recunosc ca am dat accept fara sa citesc toate regulile, probabil ca reclama este interzisa ca pe orice alt forum. Sper ca "sefii" sa nu se supere pentru propunerea urmatoare:

Vrem sa oferim un kit CNC complet ca fiecare sa-si poata confectiona singur un CNC. (Complet inseamna tot ce tine de mecanica si electronica mai putin chestiile extrem de uzuale cum ar fi suruburi M6 sau cabluri, din motive logisitce si de costuri pt ca multi mai au suruburi si fire in debara).

As avea doua trei propuneri si ma bucur sa aflu de la voi care dintre ele va incanta cel mai mult pentru ca (tot din motive de costuri) nu vor fi disponibile in final la vanzare decat 1 sau maxim 2 dintre variante.

1. varianta:

Curse:

X: 300 (maxim)

Y: 400 (eventual si mai lunga)

Z: 90(maxim) mm

Mecanica:

Batiu:

Masa cu canale T cu latime de 375 mm, lungime in functie de lungimea finala a axei Y

portal din aluminiu turnat gravitational si frezat plan-paralel si perpendicular pe centre noi de prelucrare cu CNC, masurat ulterior pe masina CNC de masurat in

coordonate

picioare din profil PS50 cu inaltime de 150 mm

profile laterale PP150

talpi reglabile pentru picioare

axa Y:

2 Ghidaje pe Y tip ISEL LFS-8-2

2 carucioare cu bile pe Y

Surub cu bile D16 mm, pas 5 mm pe Y

rulmenti la ambele capete ale surubului (cu carcasa)

bloc de fixare motor pe Y din aluminiu (gata gauri) pt fixare motor si rulment surub

piulita cu bile pt surub 16/5 (se fixeaza pe portalul din aluminiu turnat)

cuplaj elastic pt motor

axa X:

2 ghidaje cilindrice cu gauri pt fixare (D 12 mm) se monteaza direct pe portalul turnat si planat CNC utilizand-ul ca sprijin

4 role concentrice cu camasa profilata pt ghidaje

surub trapezoidal D 12 mm - Hi-End, prelucrat la capatul cu motorul

bucsa de alunecare pt surub din material plastic (eventual rulment)

piulita pt surub trapez

placa aluminiu pt fixare X si Z

placa aluminiu pt fixare motor

cuplaj elastic pt motor

axa Z

placa aluminiu axa Z

2 ghidaje ca la X

4 role ca la X

surub, piulita, bucsa ca la X

placa aluminiu fixare motor

piesa fixare motor frezare tip Kress, Bosch, Isel

Electronica

motoare pas cu pas (furnizor isel, produse in germania pt isel de catre nanotec) - 3 x 1.35 Nm

drivere pt mpp de la Hi-End

sursa in comutatie de la Hi-End

motor frezare Kress 500W

Software

gratuit EMC2 (linuxcnc.org)

contra cost suplimentar Mach3 tot prin Hi-End

Plan detaliat pentru montaj pentru intreaga masina

Planuri pentru gaurire.

Din motive economice (costuri minime) cred ca gaurirea profilelor (unde este necesar) poate sa o faca clientul, cu asta isi aduce si o contributie la partea mecanica in afara de asamblare cu suruburi. (Portalul turnat vine gaurit de noi pt ca oricum il prelucram pe CN iar cele cateva gauri suplimentare nu ridica mult costul de productie). Profilele o sa fie toate debitate la dimensiunea corecta dar negaurite.

noi am calculat toate componentele si am ajuns la un pret de circa 1500 euro total (inclusiv cu o reducere de 25% pt set hobby la tot ce inseamna isel si preturi promotionale ale d-lui Vasile de la Hi-End pt serii mari). pentru varianta asta avem si un prototip functional testat care se comporta frumos, precizie de repozitionare in jur de 0.05 mm.

Acum varianta 2: curse 750 x 550 x 75 mm (curse oficiale, neoficial, in axele liniare utilizate pe X si Z se pot deplasa limitatorii de cursa inca 20-40 mm)

Mecanica:

Batiu:

Masa se va realiza din placaj stratificat de fag, filmat si tratat pt rezistenta la umiditate (masa cu canale T ar ridica f. mult costul mecanicii)

portal din aluminiu realizat din profile RE30

picioare din profil PS50 cu inaltime de 150 mm

profile laterale PP150

talpi reglabile pentru picioare

axa Y:

2 Ghidaje pe Y tip ISEL LFS-8-2

4 carucioare cu bile pe Y

Surub cu bile D16 mm, pas 5 mm pe Y

rulmenti la ambele capete ale surubului (cu carcasa)

bloc de fixare motor pe Y din aluminiu (gata gauri) pt fixare motor si rulment surub

piulita cu bile pt surub 16/5

cuplaj elastic pt motor

axa X:

axa isel tip LES 12-150 cu ghidaje liniare D12 mm, placa cu 4 carucioare cu bile si fixare piulita, cu surub cu bile 16/5 (diametru/pas)

axa este necapsulata (din motive de costuri, cine vrea poate sa isi confectioneze ulterior o tabla si niste garnituri de cauciuc)

cuplaj elastic

axa Z

axa isel tip LF, capsulata (vezi axa Z de la seria Flatcom) cu ghidaje liniare si 4 carucioare cu bile, surub cu bile 16/5, capsulata

pt ca. 300 euro in plus exista si cu cursa de 160 mm

cuplaj elastic

piesa fixare motor frezare tip Kress, Bosch, Isel

Electronica

motoare pas cu pas (furnizor isel, produse in germania pt isel de catre nanotec) - 3 x 1.35 Nm

drivere pt mpp de la Hi-End

sursa in comutatie de la Hi-End

motor frezare Kress 500W

Software

gratuit EMC2 (linuxcnc.org)

contra cost suplimentar Mach3 tot prin Hi-End

Plan detaliat pentru montaj pentru intreaga masina

Planuri pentru gaurire.

Din motive economice (costuri minime) cred ca gaurirea profilelor (unde este necesar) poate sa o faca clientul, cu asta isi aduce si o contributie la partea mecanica in afara de asamblare cu suruburi. (Portalul turnat vine gaurit de noi pt ca oricum il prelucram pe CN iar cele cateva gauri suplimentare nu ridica mult costul de productie). Profilele o sa fie toate debitate la dimensiunea corecta dar negaurite.

Cost total calculat pt masina in jur de 2.750 Euro

la ambele variante, clientul nu trebuie sa confectioneze nicio piesa suplimentara, totul se livreaza cu masina . eu estimez timp de executie la nivel hobby 2-3 zile (1 zile gaurire, 1-2 zile montaj si conectat controller, instalat software etc).

varianta 3:

varianta 2 dar cu cursa pe Y de 1000 mm, pret ca. 3000 euro

pentru preturi informative componente individuale http://shop.isel.ro

pentru date tehnice componente: http://www.isel.ro

ASTEPT CU MARE INTERES REACTIILE VOASTRE SI PROPUNERI DE MODIFICARI/IMBUNATATIRI A CONFIGURATIILOR

la preturi nu cred ca putem lucra prea mult, deja s-au dat foarte mult in jos.

va salut,

alex

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• katran

6

• pirvuti

4

• bbogdanmircea

4

• mihaighe

3

Top autori în acest subiect

o idee laudabila si cred ca va functiona intr-o oarecare masura.eu cred ca ideea de cnc hobby functioneaza atunci cand iti bati tu capul si reusesti sa termini un proiect de acest gen.ca sa cumpar primul kit la 1500 euro inseamna o suma mare pentru mine si poate ptr multi tinand cont ca vorbim destpre un hobby. nu spun ca nu merita , sunt convins de raport pret calitate dar prefer sa cumpar pe rand componente , sa fac un schimb ,sa astept ocazii sau pur si simplu sa am banii necesari.doar o idee....pentru un pret mai ieftin puteti inlocui sistemul de ghidaj actual cu axe rectificate iar miscarea sa se fac prin surub trapez.asa cred ca ar fi un produs mai acceptabil pentru eventualii hobbysti.personal imi place cand apar persoane ca dumneavoastra care ofera solutii la probleme delung dezbatute.o initiativa buna si va doresc succes

Link spre comentariu
Vizitator iselro

Salutare tuturor, am analizat si ne-am decis, kit-ul va fi cel propus la varianta 1, din pacate multe variante de reducere a pretului nu sunt, "ce iei pe mere dai pe pere"1. varianta:Curse:X: 300 mmY: 400 mm Z: 90 mmMecanica:Batiu:Masa cu canale T cu latime de 375 mmportal din aluminiu turnat gravitational si frezat plan-paralel si perpendicular pe centre noi de prelucrare cu CNC, masurat ulterior pe masina CNC de masurat incoordonatepicioare din profil PS50 cu inaltime de 150 mmprofile laterale PP150talpi reglabile pentru picioareaxa Y:2 Ghidaje pe Y tip ISEL LFS-8-22 carucioare cu bile pe YSurub cu bile D16 mm, pas 5 mm pe Yrulmenti la ambele capete ale surubului (cu carcasa)bloc de fixare motor pe Y din aluminiu (gata gauri) pt fixare motor si rulment surubpiulita cu bile pt surub 16/5 (se fixeaza pe portalul din aluminiu turnat)cuplaj elastic pt motoraxa X:2 ghidaje cilindrice cu gauri pt fixare (D 12 mm) se monteaza direct pe portalul turnat si planat CNC utilizand-ul ca sprijin4 role concentrice cu camasa profilata pt ghidajesurub trapezoidal D 12 mm - Hi-End, prelucrat la capatul cu motorulbucsa de alunecare pt surub din material plastic (eventual rulment)piulita pt surub trapezplaca aluminiu pt fixare X si Zplaca aluminiu pt fixare motorcuplaj elastic pt motoraxa Zplaca aluminiu axa Z2 ghidaje ca la X4 role ca la Xsurub, piulita, bucsa ca la Xplaca aluminiu fixare motorpiesa fixare motor frezare tip Kress, Bosch, IselElectronicamotoare pas cu pas (furnizor isel, produse in germania pt isel de catre nanotec) - 3 x 1.35 Nmdrivere pt mpp de la Hi-Endsursa in comutatie de la Hi-Endmotor frezare Kress 500WSoftwaregratuit EMC2 (linuxcnc.org)contra cost suplimentar Mach3 tot prin Hi-EndPlan detaliat pentru montaj pentru intreaga masinaPlanuri pentru gaurire.Momentan lucram la instructiunile de montaj, cu poze si explicatii si la desenele de executie pentru gaurire. Din pacate in urma calculelor exacte nu putem reduce pretul sub 1500 euro + TVA fara a modifica masiv componenta masinii, lucru care nu este de dorit deoarecee se pierde mult din precizie si stabilitate iar la nimicurile gen capace de plastic pt profile, talpi reglabile, etc daca se renunta se castiga pana in 80-90 euro. Se va analiza varianta ca pe viitor sa se utilizeze pt Z un profil de aluminiu in locul placii de aluminiu, trebuie sa testam sa vedem cat de stabila este masina cu varianta aceasta constructivadata estimativa pt. finalizarea proiectelor: 15.07 - mecanica e completa dar din pacate eu sunt imobilizat in casa cu piciorul rupt :(va salut, si spor la construit

Link spre comentariu
Vizitator iselro

1. in legatura cu mutatul subiectului, daca dvs. considerati, va rog, cu toate ca este vb de cnc pt hobby si cautam o solutie cat mai buna pentru cei pasionati, sau mai bine am renunta complet si ii lasam pe fiecare sa se descurce cum poate, sa apara cat mai multe cutii de pfl :).2. despre publicitate, nu facem publicitate nimanui, am spus doar componenta sistemului, daca vroiam, faceam un sitem isel integral dar dupa cum vedeti am cautat solutii cat mai bune si ieftine pentru voi, hobby-istii (nu zic ca eu nu am acelasi hobby, dar momentan am investit personal cam multicel si mi-am construit deja 3 CNC-uri cu servo care imi sunt suficiente, acum dupa cum vedeti in sectiunea software, ma delectez cu alte proiecte legate tot de acest subiect, CNC). Menanica (mai putin suruburile trapez) vedeti ca e isel, pt ca putem sa acordam conform politicii firmei un discount destul de consistent pt hobby iar electronica si suruburile trapez + piulite sunt de la hi-end pentru ca sunt mai ieftine si suficient de bune calitativ. Sistemul asa cum este propus de noi nu poate fi achizitionat pe componente separate (de ex. portalul turnat nu se vinde separat) iar varianta propusa este suficient de stabila si simplu de realizat. in plus, executam toate prelucrarile mecanice de precizie (rectificari, frezari, gauriri placi CNC) care pt un hobby-ist sunt uneori greu de realizat si necesita mult timp si umblatura dupa frezor, stungar, etc. Astfel, va trebuie doar o bormasina pt gaurit profilele cu 2 burghie si un set de chei imbus pentru a asambla tot sistemul. Cine vrea sa faca calculul, e liber sa o faca, sa vada unde iese, preturile sunt aproape toate online iar pt ce nu e online, va rog pm.

Link spre comentariu

Deci, clar, reclama !!!Fara suparare.O sa se supere Dm Vasile, dar pentru hobbysti e cu saritul calului.Cel putin mie asa mi se pare.Parerile sunt impartite.Nu o luati in nume de rau.Stima.Controller pentru 4 axe am cumparat si eu de la Hi-end, pret raport calitate/10-10, mi-am putut permite pentru ca a fost 103 euro sau cam asa ceva , dar sa cumperi materiale ca sa faci o masina hobby de 1500 euro mi se pare peste posibilitatile unui hobbyst, asa cum spunea si un coleg mai sus.Toate cele bune.

Link spre comentariu
Vizitator iselro

ok, 1. rog un administrator sa il stearga complet subiectul pt ca eu nu stiu cum.2. cand vine omul la voi cu o propunere voi o vedeti ca reclama asa ca va rog construiti pe genunchi din pal si suruburi metrice si ce prostii mai folositi acolo si va mirati apoi ca nu merge. eu am crezut ca va fi o propunere interesanta iar ca sa va convingeti, noi nu castigam nimic la afacere (puteti calcula si voi cat costa fiecare componenta in parte plus cata munca trebuie pt realizare). avand in vedere reactiile voastre este posibil sa se renunte complet la discountul pt hobby.

Link spre comentariu

Domnule Floca , aici aveti dreptate ... O masina de buna calitate costa ( spun asta din proprie experienta , stiu bine cat costa si cat de greu se obtin componentele de calitate ) . Dar ... la nivel de hobby , sumele de peste 1000 Eur sunt prohibitive...De aceeasi problema ma lovesc si eu , cand incerc sa conving un potential client ... Eu personal , nu-mi fac probleme prea mari de costuri ( castig destul de bine si pot sa-mi permit ) , de aia am si bagat zeci de mii in materiale , scule , masini ... Dar , repet , la nivel de hobby , in Romania , sunt relativ putini cei care pot sa cheltuie peste 1000 pentru o masina CNC ... Asta e tara in care traim si trebuie sa ne adaptam ... Asa ca nu merita sa va suparati ... Mai bine gasiti solutii ... Sper ca nu v-am suparat si mai tare , si sa ne mai auzim pe aici pe forum ... Pe mine chiar ma intereseaza niste chestii de la firma dvs. , o sa va trimit un P.M. in cateva zile... gabriel .

Link spre comentariu

Nu toata lumea e de aceasi parere.......in sensul ca eu personal sunt f interesat, vreau detalii mai multe :aplauze (cind ma gindesc ca numai luna asta am cheltuit peste 250 euro pentru diverse prelucrari pe CNC-ul altora...... :sparge: )m-ar interesa o varianta robusta care sa "mearga " in plexiglas/lemn /aluminiu dar si alama/fier cursa utila 400/500 si H-60 desigur in jurul a 1500 euro si garantie 2 ani ........accesoriile le cumpar eu separat :freaza:

Link spre comentariu

La 1500 nu cred ca reusesti sa faci o masina care sa prelucreze ceva mai dur decat aluminiu ... si la banii astia vorbim doar de materiale ( mecanica ) ... Mai trebuie motor de frezare , tooling , controler ... sistem de fixare a materialului pe masa ( vacuum , clampe , menghina ) ... Se aduna , sa stii ... Oricum , succes !!

Link spre comentariu
Vizitator iselro

pai crede-ma ca am cautat solutii si asta ar fi cea mai ieftina varianta completa si calitativa, noi solutii proaste nu vindem si nu le recomandam, exista pe net si masini hobby facute din pfl cu lant de bicicleta, masini facute din tevi de apa etc. prin urmare fiecare e liber sa aleaga, daca noi am propus o solutie buna si la cel mai ieftin pret posibil. si crede-ma cei impatimiti, care vor sa aiba un cnc serios platesc si mult mai mult (am avut clienti, persoane fizice care au cumparat masini CNC Isel din clasa profi cu servo etc pt hobby (pret >10.000 euro), am tinut legatura cu ei si chiar hobby fac, nu le-au luat sa le revanda sau ceva..)observatie: in pret intra TOT ce aveti nevoie pt un CNC functional dupa cum scrie si mai sus, mecanica completa, motoare pas cu pas de 1.35 Nm, controllerul de la Hi-End, surse, etc. Pachetul va include si manual cu instructiuni de asamblare, un CD cu EMC2 si un manual in lb. romana pt EMC2 incl. functii de programare manuala etc. (cine vrea poate utiliza Mach3, Kcam sau altele dar daca sunt cu licenta e pe bani), profilele gata debitate, toate piesele mecanice necesare (placi pentru axele X si Z, piesele pt. fixarea motoarelor, toate complet uzinate CNC), ca se se scada din costuri si astfel sa mentinem pretul cat mai mic am spus ca nu se vor gauri profilele, asta inseamna: 6 x 4 gauri pentru profilul de picioare, 4 filete si cam atat. Profilul de masa il v-om gauri noi pe CN pt ca este important paralelismul ghidajelor de pe Y. Portalul este turnat dintr-o bucata si uzinat CNC in 4 axe (fete drepte si perpendiculare, gauri pt carucioare/ghidaje, etc). Este posibil (95%) ca impreuna cu masinile sa fie furnizata si o licenta CAM de 2.5 axe (ideala pt. gravuri, debitari, decupari, buzunare, etc), aici trebuie sa ne mai intelegem putin la conditiile comerciale cu furnizorul softului ca sa incadram licenta de hobby la pretul licentei pt invatamant, atunci ne permitem sa o introducem in pret sau pt cei care nu o vor ca. 35 euro reducere. Masina va putea prelucra toate tipurile de materiale plastice si rasini, lemn de toate tipurile, aluminiu (cu racire si freze bune), cupru (cu racire si freze bune), alama (cu racire si freze bune), otel - doar gravura. Pentru cei care cunosc, masina este o versiune imbunatatita a fostei serii CNC Pure pe care Isel nu o mai produce oficial. Se utilizeaza aceasi masa cu canale T, acelasi portal turnat, ghidaje pe X si Y mai bune (inainte erau ghidaje din profil cu bucsi de bronz), aceleasi mpp, controllerul, suruburile trapez, motorul de frezare Kress de 500W si protcablul de la Hi-End nu de la isel. Ca si idee de pret, CNC Pure costa la isel 2500 euro+TVA fara motorul de frezare.ce ma supara este faptul ca se insinueaza ca fac reclama, prin urmare, eu personal nu mai calc pe forumul asta dupa ce se inchide acest subiect. dupa cum se vede si in descrierile sistemelor, s-au adoptat solutii care integreaza o serie de componente care nu sunt isel, tocmai pt ca le-am testat si sunt bune si au pret mai bun decat isel (pentru cei care spun ca isel e scump, aflati ca e la fel de scump ca in germania fiind una dintre singurele tari din UE cu preturi identice cu Isel Germania iar pt hobby a existat si discount, pachete hobby etc inca din 2007). CNC este si hobby-ul meu personal si recunosc ca sunt unul dintre persoanele care a investit mult in aceasta pasiune si am testat multe variante (intre timp am 3 routere dintre care 2 de dimensiuni mari personale - si personal am utilizat doar componente isel, suruburi cu bile si servomotoare, pentru controllere servo am o sursa speciala (tata) si le iau la un pret exceptional, valoarea lor pe piata fiind de peste 5000 euro pt 3 axe si prin urmare clar inaccesibile pt. hobby)

Domnule Floca , aici aveti dreptate ... O masina de buna calitate costa ( spun asta din proprie experienta , stiu bine cat costa si cat de greu se obtin componentele de calitate ) . Dar ... la nivel de hobby , sumele de peste 1000 Eur sunt prohibitive...De aceeasi problema ma lovesc si eu , cand incerc sa conving un potential client ... Eu personal , nu-mi fac probleme prea mari de costuri ( castig destul de bine si pot sa-mi permit ) , de aia am si bagat zeci de mii in materiale , scule , masini ... Dar , repet , la nivel de hobby , in Romania , sunt relativ putini cei care pot sa cheltuie peste 1000 pentru o masina CNC ... Asta e tara in care traim si trebuie sa ne adaptam ... Asa ca nu merita sa va suparati ... Mai bine gasiti solutii ... Sper ca nu v-am suparat si mai tare , si sa ne mai auzim pe aici pe forum ... Pe mine chiar ma intereseaza niste chestii de la firma dvs. , o sa va trimit un P.M. in cateva zile... gabriel .

Link spre comentariu

Revin iar .......din pacate nu vad nici un exemplu concret :cry: pai uite cum as vrea (visa) sa fie:

Posted Image

sau macar asa...:

Posted Image

si cu piese robuste:

Posted Image

si motoare de 2,5-3A

exclus PFL,aglomerate, Placaj..... :sparge: si alte materiale.pt mobila de bucatarie.....care tin 2-3 luni :rade:

Vorba cea azi hobby poate maine afacere :freaza: ........

Link spre comentariu

Vrei exemple concrete ... ? arunca un ochi la topicul " CNC constructie noua " de pe acest forum , sau pe RHC , la robotica , topicurile de constructie pornite de katran ...( sunt vreo 2 sau 3 ) ... si spune-mi ce parere ai ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări