Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu tuburi NOS 6p3s-E in configuratie PP

Vizitator

Postări Recomandate

Mi-am propus sa realizez un amplificator PP Cu tuburi NOS 6p3s-E in varianta stereo, cu VU-metre cu ochii magici EM 80 sau EM 84.

(Multumesc d-lui Vasile pentru DONATIE!)

:aplauze :aplauze :aplauze

Proiectul virtual este deja realizat, iar in momentul de fata experimentez schema de mai jos.

Am realizat un montaj paianjen pt a incerca daca schema functioneaza, insa la probe, puterea rezultata este cam de 25% din ce s-ar putea obtine conform specificatiilor tehnice din documentatie.

Banuiala mea este legata de traful de iesire care am impresia ca este supra dimensionat ("lenes") raport spire primar /secundar

Datele transformatorului realizat de mine sunt:

Primar 2x1750 spire Cu EM 0.18mm in 4 infasurari in serie

Secundar 124spire priza la sp 80 CuEM 1mm

Sectiunea traf 9cmp;

Auditia este faina fara brum, dar lipsita de putere.

Se impune o explicatie legata de traf pt a putea merge mai departe...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

7

• Depanatoru

4

• lorik199

3

• RockDok

3

Top autori în acest subiect

Mi-am propus sa realizez unui amplificator PP Cu tuburi NOS 6p3s-EProiectul virtual este deja realizat, iar in momentul de fata experimentez schema de mai jos.Am realizat un montaj paianjen pt a incerca daca schema functioneaza, insa la probe, puterea rezultata este cam de 25% din ce s-ar putea obtine conform specificatiilor tehnice din documentatie.Banuiala mea este legata de traful de iesire care am impresia ca este supra dimensionat ("lenes") raport spire primar /secundarDatele transformatorului realizat de mine sunt primar 2x1750 spire Cu EM 0.18mm in 4 infasurariSecundar 124spire priza la sp 80 CuEM 1mmSectiunea traf 9cmp;Auditia este faina fara brum, dar lipsita de putere.Se impune o explicatie legata de traf pt a putea merge mai departe...

Ce curent ai prin lampile finale ?Care e excursia tensiunii de atac ala lampilor defazoare la iesire ?(...9cmp e prea putin dar nu asta e problema .....)Pune un condensator electrolitic in paralel pe rezistenta de katod al primei lampi si zi cat creste puterea ( de circa 220uF /35V ).Ce nivel are semnalul la intrarea in amplificator ?
Link spre comentariu

250ohmi e prea mult in katodul finalelor la 250V !!!

Incearca cu 110 ...120 ohmi la tensiunea de 250V pt B+ !

Un sfat legat de redarea frecventelor joase : de asemenea 22nf e pre putin in grila finalelor : macar 47nF ( dar mai bine 0,1uF/450V) !

Link spre comentariu

Amplificatorul este atacat cu semnal de pe iesirea casti a unui receptor FM (ajunge si la supramodulare) deci eu zic ca este suficient Etajul final PP l-am alimentat cu diverse tensiuni de la 270V pana la aproximativ 310V puterea este tot mica ceva de ordinul 3...4W (putin mai slabut decat un SE cu ECL82).Faza cu condensator electrolitic in paralel pe rezistenta de katod ramane de experimentat, ce valoare intre 10-100mF?Deci sa inteleg ca traful este OK? :scarpin

Link spre comentariu

Un sfat legat de redarea frecventelor joase : de asemenea 22nf e pre putin in grila finalelor : macar 47nF ( dar mai bine 0,1uF/450V) !

Mai, mai schema este dintr-o carte de aici de pe site si nu-mi vine sa cred ca trebuie modificata ca valori aproximativ TOTAL :sparge:

Nu ai o schema mai buna?

:ras:

Link spre comentariu

Mai, mai schema este dintr-o carte de aici de pe site si nu-mi vine sa cred ca trebuie modificata ca valori aproximativ TOTAL :sparge:

Mai, nu ma intereseaza cartile altora deocamdata !

Tu ia si fa asa cum spun eu !

Ok ?

http://i26.tinypic.com/33u90sm.jpg

( dar din schema stergi 2 lampi finale )

sau threadul meu de acum 2 ani :

viewtopic.php?f=28&t=29648&hilit=6p3s+pp+danzup&start=105

Link spre comentariu

Mai, nu ma intereseaza cartile altora deocamdata !

Tu ia si fa asa cum spun eu !

Ok ?

http://i26.tinypic.com/33u90sm.jpg

( dar din schema stergi 2 lampi finale )

sau threadul meu de acum 2 ani :

viewtopic.php?f=28&t=29648&hilit=6p3s+pp+danzup&start=105

Merci! Asa o sa fac, stiu ca aveti experienta si chiar ce mi-ati spus banuiam si eu legat de schema.

Totusi nu m-am apucat sa o realizez asa "orbeste" pe placute etc.

Se dau multe documentatii pe internet dar in momentul cand le realizezi iei tzeapa. :bataie

Link spre comentariu

:dans:

Am realizat un prototip cu valorile indicate de danzup, s-a ameliorat ceva in sensul ca am frecvente joase mai puternice... dar per total cred ca se poate scoate mai multa putere din acest final PP, am de gand sa reproiectez traful de iesire, care va schimba datele problemei, eventual am sa incerc si alta schema.

:freaza:

Link spre comentariu

traful ala de alimentare e mult prea slab pt asa ceva, am unul identic si e bobinat cu sarma subtire, cu unul asemanator am alimentat un SE cu EL84 stereo si numai el stie cum mergea, la ce tenperatura si tensiune

Link spre comentariu

traful ala de alimentare e mult prea slab pt asa ceva, am unul identic si e bobinat cu sarma subtire, cu unul asemanator am alimentat un SE cu EL84 stereo si numai el stie cum mergea, la ce tenperatura si tensiune

De fapt toate trafurile pe care le-a folosit colegul in respectivul test sunt cam vai de ele !Se stie ca orice amplificator cu lampi nu e mai bun decat traful lui !
Link spre comentariu

... dar per total cred ca se poate scoate mai multa putere din acest final PP, am de gand sa reproiectez traful de iesire, care va schimba datele problemei, eventual am sa incerc si alta schema...

Felicitări pentru ambiţia/voinţa de care daţi dovadă,dar la această imagine download/file.php?id=46127&mode=view mai trebuie lucrat(cu siguranţă).
Link spre comentariu

... dar per total cred ca se poate scoate mai multa putere din acest final PP, am de gand sa reproiectez traful de iesire, care va schimba datele problemei, eventual am sa incerc si alta schema...

Felicitări pentru ambiţia/voinţa de care daţi dovadă,dar la această imagine http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view mai trebuie lucrat(cu siguranţă).
Merci pentru aprecieri, dar si pentru critica, asa se fac pasii in electronica.Cateva precizari care nu se pot citi din poze:Traful de alimentare... este doar pentru Uf 6,3V.Alimentarea finalului PP direct din retea+ redresare cu o punte! (310V); se vede o usoara descarcare albastra pe tuburile finale cu rezistenta pe catod la valoarea indicata de danzup; Traful de iesire = experiment, am nevoie si de alte opinii. Cel de-al III lea traf este pt filtrul PI pentru tensiunea anodica este OK realizat industrial.In rest nu are nici un pic de brum se aude "gantz" insa nu suficient pt pretentile mele.Pana acum am primit sugesti de optimizare pe schema dar nimic despre traful de iesire?! :aplauze :aplauze :aplauze
Link spre comentariu

Merci pentru aprecieri, dar si pentru critica, asa se fac pasii in electronica.Cateva precizari care nu se pot citi din poze:Traful de alimentare... este doar pentru Uf 6,3V.Alimentarea finalului PP direct din retea+ redresare cu o punte! (310V); se vede o usoara descarcare albastra pe tuburile finale cu rezistenta pe catod la valoarea indicata de danzup; Traful de iesire = experiment, am nevoie si de alte opinii. Cel de-al III lea traf este pt filtrul PI pentru tensiunea anodica este OK realizat industrial.In rest nu are nici un pic de brum se aude "gantz" insa nu suficient pt pretentile mele.Pana acum am primit sugesti de optimizare pe schema dar nimic despre traful de iesire?! :aplauze :aplauze :aplauze

Toate 6p3s nos au o tenta usoara de albastru .Vezi ca s-a discutat aici pe forum la tuburi despre trafuri serioasa , trebuie sa cauti , nu imi amintesc in ce thread .
Link spre comentariu

Traful de alimentare... este doar pentru Uf 6,3V.Alimentarea finalului PP direct din retea+ redresare cu o punte! (310V); se vede o usoara descarcare albastra pe tuburile finale cu rezistenta pe catod la valoarea indicata de danzup

Oare de ce nu ma mira descarcarea albastra la o tensiune catod - G2 de peste 300V pentru 6P3C-E ? si mare atentie la redresarea directa de la retea !!!!! :speriat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări