Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator de mica putere

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ma intereseaza ceva care sa se auda clar, cald, cat mai apropiat de lampi ...

Un amplif pe lampi! Daca este asa iti recomand amplifuri pe tranzistoare. Sunt mai robuste in primul rand chiar daca mai greu de realizat decat cele cu integrat. La 20-30 de lei un integrat de 15W rezultatele vor fi mediocre.
Cu mult timp in urma cand faceam amplificatoare cu TDA2003/2005 pentru casetofoane auto ... am incercat si un amplificator de LA4000 si ceva (nu mai stiu exact). Diferenta de calitate a fost de la cer la pamant la vremea respectiva. Cum am pierdut legatura cu noutatile, chiar nu mai exista ceva cu ic care sa se auda BINE? O sa imi fac si un amplificator cu lampi, dar vreau si o alternativa cu ic.
Link spre comentariu

Nu prea.In ziua de azi chiar si circuitele cu renume candva sunt chinezarii de tot r.....l. Au reusit sa distruga pana si STK-urile pe care eu chiar le apreciam. Uita-te si aici pe la pagina 11 parca este poza unui STK original si o facatura chinezeasca http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=13&t=4177&start=105.

Oricum chiar si cu tranzistoare poti avea surprize daca sunt facaturi. Dar asa cel putin ai posibilitatea sa mai reglezi sa mai schimbi pana obtii ceva mai de calitate. Cu integrat daca l-ai nimerit bun ok daca nu asta e.Asa ramane.

Link spre comentariu

Apoi puterea specificata in datasheet este obtinuta cu distorsiuni semnificative. Si sunetul nu este atat de clar cum si-ar dori o persoana cu urechea mai pretentioasa.

Total de acord!!!
Sunt partial de acord...........nu este cel mai bun integrat de putere de pe glob , dar il foloseste cu mare succes Bose , JBL PRO in incintele active din seria EON sau chiar in aplicatii de studio M Audio Studiophile BX8A ( cautati pretul !?! pe orice forum de profil , romanesc sau strain ) si oricum suna mult diferit fata de LM3886 , dupa parerea mea este mai bun TDA7294 , in special pe inalte , la bas este tatic LMul...... Daca ati auzit de aceste nume , inseamna ca cunoasteti cat sunt de serioase in domeniul calitatii redarii sunetului.........Daca stii sa il folosesti , se pot obtine performante bune . TDA 7294 nu este de neglijat , are destule resurse...........nu cred ca aveti motive serioase sa clasificati ca fiind mai putin performant fata de alte integrate de putere , muzicienii va vor contrazice lejer !
Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

Cauta patru bucati tda2040 recuperate din tv grundig ori telefunken foloseste configuratia in punte, cate doua pe fiecare canal cu reactie si prepolarizare cu divizor de rezistente de 100k(eu am folosit cu rezultate mai bune rezistente de 1/10w de 91k) si alimentare cu +36v si masa, fara nici un condensator de cuplaj la iesire si o sa te pisi pe toate lm-urile ,stk-urile si tda-urile(mai putin tda 1514a daca gasesti recuperate).Recomandam tda 1514a de la inceput, dar sunt cam greu de gasit si pretentioase asupra alimentarii.Poti folosi recuperat un kit de philips mach line (gr3a) cu tda1514 simplu ca se gasesc mai des pe la centre de reparatii, dar sunt de o calitate un pic mai slaba.E adevarat ca nimeni nu foloseste configuratia asta ci toti folosesc varianta cu alimentare plus minus si reactie 22k la montajul in punte, dar mergi pe mana mea si o sa ma pomenesti.28v/us maxim pentru montajul in punte zic eu ca e suficient.Conteaza ce-i drept calitatea condensatorilor de decuplare si cuplare(eu folosesc tot recuperati 3.3uf-4,7uf Tosin sau Frako-verde deschis si rosu-galben (nichicon se gasesc mai greu)recuperate din aceleasi montaje din care scot de obicei tda-urile,220nf mkt(preferabil ero1813) sau ceva mai bun daca gasiti, iar filtrajul eu l-am pus de 15000uf/50v sprague si un traf de 160w la un amplificator stereo de 2X30w/8ohmi.Mai pui si un eq cu lm833 medii joase si inalte si crede-ma ca n-o sa vrei putere mai mare.Numai boxe de calitate sa ai.Tda-urile merg alimentate pana la 40v, dar eu m-am jucat mereu intre 36- 38v si nu imi pare rau pt ca de 7 ani am facut vreo cateva si mai functioneaza si acum desi baietasii le mai folosesc si pe 4ohmi.Am deja trei Delii si un sanyo cu stk-uri de la mama lor modificate astfel si absolut toti proprietarii au ramas blocati dupa ce au auzit noua configuratie careia i-am defrisat total partea originala de putere.

Link spre comentariu

Atentie:tda 2030 nu asigura fidelitatea lui tda2040, iar tda 2050 nu este suficient de fiabil!Poti lua tda2040 si de la aswo cu 5 lei bucata.Se comporta destul de bine.

Link spre comentariu

Citeva precizari referitor la 7294 si 3886:

In primul rind, majoritatea celor care construiesc amplificatoare cu aceste integrate sunt incepatori care abordeaza aceste proiecte datorita simplitatii lor. Executia si concluziile sunt tot de incepator - spun asta ca o observatie si nicidecum nu doresc sa jignesc pe cineva. Principalele probleme pe care le-am observat in asemenea proiecte sunt in special legate de sursa de alimentare. Am observat surse subdimensionate atit ca putere cit si ca tensiune. De exemplu un 7294 alimentat la +-12V sau la +-15V suna aproape identic cu un 2030. Pentru a beneficia de avantajele unui integrat puternic trebuie o tensiune mult mai mare. De asemenea filtrajul insuficient si traful prea mic duce la variatii mari ale tensiunii de alimentare si brum puternic pe virfurile de curent. O alta problema e faptul ca se folosesc in filtraj doar electrolitici, de cele mai multe ori prosti. Nu trebuie uitat ca semnalul audio prin condensatorii de filtraj se inchide. Pentru a obtine calitatea maxima sunt necesari condensatori de cel putin 10000uF in paralel cu cond de 1uF cu polipropilena. De asemenea am vazut cablaje si conexiuni care m-au ingrozit. Nu au cum sa sune bine. De multe ori nici amplificarea nu e corect aleasa, ce sa mai vorbim de mici compensari...Sunt doar citeva din problemele observate de mine.

Intr-adevar, un amplificator cu 7294 nu e o solutie pentru HiEnd, dar pentru scopuri generale e OK. Cind cineva afirma ca suna rau, ar trebui sa explice si conditiile in care suna rau. Oare "suna rau" integratul sau "suna rau" executia si celelalte componente?

Cu acest post am vrut doar sa atrag atentia asupra unor greseli, si asupra faptului ca aceste integrate trebuie plasate la locul lor pe scara calitatii, nu trebuie nici ridicate in slavi dar nici minimizate. In cele mai multe situatii, un amplificator cu 7294 corect implementat e cel mai performant element din lantul audio al unui incepator care asculta muzica de pe o placa de sunet medie si are boxe cu performante discutabile sau ma rog, medii.

Link spre comentariu

Eram si eu un mare fan al lui 7294.In 2003 am facut primul amplificator cu tda7294 si trebuie sa fiu de acord cu misa in ce priveste atentia pe care trebuie sa o dam alimentarii si realizarii cablajului.Problema e ca doi ani mai tarziu am mai facut un amplificator cu 7294 achizitionate de la acelasi magazin si care au luat foc dupa cinci minute de functionare...Cum am dat 40 de lei de pomana,n-am mai riscat ulterior.7293-ul,fratele mai mic al lui 7294 e folosit cu un succes relativ bun chiar in amplificatoare de chitara gen Marshall, ceea ce spune mult.As dori sa ridic si eu in atentia constructorilor incepatori o solutie rapida de constructie folosita candva si abandonata, dar care, dupa mine asigura rezultate deosebite:pozitionarea si lipirea pieselor pasive(condensatori, rezistente) si diodelor dupa caz intre picioarele integratelor cat mai scurt cu putinta, astfel incat sa nu mai fie nevoie de o rigidizare ulterioara.Legarea alimentarii se face prin fire torsadate la condensatorii de filtraj si constructia e un pic la limita pt ca trebuie indoiti pinii integratelor astfel incat sa nu atinga radiatorul nici ei nici piesele.E adevarat ca la un accident tot montajul trebuie refacut, dar dispar astfel cateva cauze de zgomote, distorsiuni si oscilatii.De asemenea asigurarea unei temperaturi constante a radiatorului prin racire fortata cu un cooler alimentat separat (ca sa nu-i suparam pe cei care vad noi surse de intermodulatii)si ecranat prin simpla pozitionare pe partea opusa radiatorului-eu folosesc coolere de 12v ori 24v micute, alimentate la vreo 8-9v sau 15-18v ca sa nu faca zgomot prea mare.

Link spre comentariu

interesant...oare de ce, atunci cand au aparut pe piata, prin reviste figurau ca scot doar 60w si se alimenteaza la maxim plus-minus 38v?eu am vorbit din memorie si stiu ca pe atunci se facea mare tam-tam de posibilitatea lui 7293 de a fi conectate intr-o structura master-slave care poate depasi puterea lui 7294...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări