Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

un traf cu rezonanta peste 30000hz ce putere poate avea?


Vizitator warlockall

Postări Recomandate

Vizitator warlockall

vreu sa stiu daca este posibil sa se obtina puteri mari din trafuri de fregventa peste audio si daca este posibil sa obtin pe secundar o tensiune stabila directa fara filtre si redresari(stiu ca sunt doua intrebari diferite dar daca se poate,eu am cautat nitel pe net dar nu am gasit cum pot calcula un traf feric)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Hmm nu prea au sens intrebarile tale... La ce folosesti traful? Ce material magnetic folosesti?Nu stiu ce intelegi tu prin tensiune stabila fara filtre si redresari, treaba e ca transformatorul lucreaza doar cu tensiune alternativa, deci daca vrei tensiune stabila(adica continua si stabilizata) iti trebuie neaprart redresare, filtrare si reactie pentru stabilizare.

Link spre comentariu

Este posibil sa se obtina puteri mari, cu oscilator peste frecventa audio, utilizand sursa in comutatie. Documentatie in acest sens gasiti suficienta pe internet (nu cautati "nitel"). Nu se pot obtine tensiuni continue fara redresare.

Link spre comentariu
Vizitator warlockall

Hmm nu prea au sens intrebarile tale... La ce folosesti traful? Ce material magnetic folosesti?Nu stiu ce intelegi tu prin tensiune stabila fara filtre si redresari, treaba e ca transformatorul lucreaza doar cu tensiune alternativa, deci daca vrei tensiune stabila(adica continua si stabilizata) iti trebuie neaprart redresare, filtrare si reactie pentru stabilizare.

imi pare rau:momentan nu pot sa il folosesc la nimic dar pe un viitor apropiat...vreau sa stiu cum se calculeaza un traf pe ferita(am inteles ca pe fero oricum nu se poate la fregvente peste20khz)dar formulele de baza in care sa nu fie nimic fix nici fregventa nici nimic si sa pot sa-l calculez eu de la zero cu tot cu fregventa de rezonanta....pe net am cautat dar pe ferita nu gasesc decat exemple constructive cea ce eu nu vreau,calculele detaliate nu,iar pentru a doua varianta:aveam eu o idee pe care am incercato pe in simulator(are defecte bineinteles dar macar este gratis)si spre surprinderea mea a mers din prima,ce vreau sa spun:daca se poate obtine o tensiune electromotoare aproape fixa pe secundar daca in primar folosesc o schema de fregventa variabila (cu reactie)in comutatie care eu ma gandesc ca ar functiona cam asa:la primul impuls pe primar(primarul este conectat la tensiune)se obtine o tensiune crescanda pe sec si in momentul atingeri tensiuni dorite pe primar se opreste alimentarea sau chiar se alim invers,tensiunea in acest moment va scadea dar scazand sub o valoare definita schema din primar reactioneaza in consecinta si recupleaza primarul la tensiune(in simulare am obtinut tensiunea dorita in sec dar cel mai probabil distrugeam finali din prim prin suprasarcina dar dupa ce am facut trafu mai mic am obtinut valori mai bune dar cu habar nu am ce putere poate debita trafu cu care am ramas....)in completare :in mare trafu este alimentat in alternativ in comutatie dar cu fregventa variabila in functie de sarcina si mai mare decat rezonanta trafului
Link spre comentariu
Vizitator warlockall

Si nu prea se poate obtine o sursa in comutatie de putere decenta fara documentatie la greu, si osciloscop. Am incercat eu doar cu documentatia si calculele... n'a iesit.

da dar de unde ca eu nu am gasit documentatie la greu??si sa cumpar de unde ca este si mai greu?
Link spre comentariu

Documentatie se gaseste garla, trebuie doar sa o cauti si mai ales sa o citesti si sa o intelegi corect-nu cum vrei tu! La ultima parte se cam impotmoleste majoriatatea....Legat de ceea ce ai scris mai sus, sa-mi fie cu iertare, dar nu am priceput nimic din ceea ce vrei sa faci. Oricum n-ai cum sa obtii o tensiune fixa pe un transformator pentru ca saturezi miezul, simulatorul nu iti spune asta desigur daca ai folosit un model de transformator ideal. In plus notiunea de frecventa de rezonanta a unui transformator e cam ambigua(si aiurea) si oricum nu se foloseste la calcularea lui(eventual se folosete in convertoarele rezonante dar atunci e rezonanta unui condensator cu inductanta de scapari a trafului deci altceva).Un transformator pe ferita se calculeaza ca orice alt transformator, functioneaza pe acelasi principiu(inductie electromagnetica) doar constrangerile asupra diverselor marimi difera. Deci legile generale sunt cele ale electromagnetismuli mai exact legea lui Faraday si legea lui Ampere(fara completarea data de Maxwell) in aproximarea magneto-cvasistatica. Am mai expus prin threadul de transformatoare modul general de calcul pornind de la legile astea. De asemenea trebuie sa fii sigur ca e transformator, la Flyback de exemplu acela nu este un transformator!

Link spre comentariu

in mare trafu este alimentat in alternativ in comutatie dar cu fregventa variabila in functie de sarcina si mai mare decat rezonanta trafului

Depinde ce tip de sursa in comutatie, sunt surse care variaza frecventa in functie de sarcina si anume sursele rezonante (LC sau LLC) care folosesc un grup LC sau LLC ca rezonator.Acestea sunt superioare surselor conventionale in comutatie si aici amintesc de termeni precum ZVS sau ZCS.Insa daca esti incepator in domeniul smps-urilor, nu te sfatuiesc sa-ti bagi nasul in surse rezonante
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări