Ranger007 Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 As dori sa stiu daca incarcarea unui acumulator(Ni-mh 1,25 v in cazul acesta) se poate face secvential, adica daca folosesc o sursa ce nu produce curent in continuu, ci .... variabil, acumulatorul se poate incarca asa cum trebuie. Am construit un generator eolian, ce produce curent continuu, (max=6v) dar cum vantul nu bate tot timpul, n-o sa am curent stabil. Dar daca va bate constant cam cate vreo 20 de minute, ce sanse ar avea sa se incarce? si daca nu ce sa fac? Link spre comentariu
Ranger007 Postat Mai 19, 2010 Autor Partajează Postat Mai 19, 2010 poate cineva sa ma ajute? as vrea sa rezolv problema incarcarii , poate are vre-o schema cineva. Link spre comentariu
junior Postat Mai 19, 2010 Partajează Postat Mai 19, 2010 Da ,se poate incarca secvential insa pentru a nu deteriora prematur acumulatorul este necesar ca incarcarea sa nu depaseasca 1C ( unde C reprezinta capacitatea acumulatorului ) . Deci ca exemplu , un acc. de NiMh 1.2V 2700mA se poate incarca in cel putin 60min+10min =70min la un curent de circa 2700mA . (Cele 10min suplimentare provin de la faptul ca randamentul operatiunii de incarcare nu este de 100% ). Daca incarcarea decurge numai 20min la un curent de 2700mA atunci acumulatorul (presupunand ca este complet gol ) nu se va incarca complet , dar el poate fi folosit bine mersi si asa . Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 8, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2010 Am incarcat si a mers. l-am lasat peste noapte si s-a incarcat bine.Elicea se invarte brici iar singura problema importanta am rezolvat-o: cum sa fac sa nu se descarce bateria cand generatorul nu mai baga curent. Am folosit un tranzistor ...bc546 npn si merge.Scoate cam 3 v cc .Pot incerca sa incarc doi acumulatori de 1,2 V deodata, in serie? Link spre comentariu
djlove Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Da, poti incarca 2 in serie. Nu uita sa constuiesti un limitator de curent, astfel vei distruge acumulatori destul de repede.Cat despre descarcarea acumulatorilor atunci cand nu se invarte eoliana, este foarte simplu: inseriaza o dioda. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2010 Nu-i nevoie de dioda, am folosit ntranzistor cu succes.Si el formeaza 2 diode oricm, nu? Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 Posteaza schema cum ai utilizat tranzistorul ala pe post de doua diode. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2010 pai eu nu l-am folosit chiar pe post de doua diode, ci altfel.Motorasul genereaza deja curent continuu, datorita vre-unui circit, ca mai are ceva prin el(e un motoras de casetofon de 9 V)si eu l-am conectat asa cum se vede in figura. E bine? L-a incarcat aproape complet , primul acumulator, dar n-a fost prea mult vant. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2010 Sper ca e bine, nu-i asa?Mai trebau ceva condensatoare ca filtre sau nu mai e nevoie?Ca polaritatea sper ca e buna. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 Ce ai facut acolo? Conecteaza-le ca in desenul de mai jos. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 11, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2010 Deci nu era bine? de ce?O sa fac asa cum ai aratat in desen. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 15, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2010 eu cred ca era bine si la mine. tot asa era polaritatea, iar jonctiunea B-C functioneaza ca dioda din circuitul tau. Plus ca e mai interesant asa,nu? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 22, 2010 Partajează Postat Iulie 22, 2010 Mai trebuie sa pui o rezistenta in baza si sa faci un limitator de curent cu lm137;curentul sa masoara in amperi,iar tensiunea in volti.Masoara si ce curent ai(in amperi),tensiunea e de 6 V. Tensiunea finala,la incarcarea NiMH e de 1,44V/element(cu incarcatorul cuplat),bine ar fi sa pui pe langa LM si un comparator care sa opreasca incarcarea la 1,44. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 27, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2010 Sunt bune sfaturile dar n-ar strica deloc si o schema... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 27, 2010 Partajează Postat Iulie 27, 2010 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... LM137.html la pag4 ai current regulator-ala e. C1 poate lipsi ,numerotarea pinilor la LM137 ii gasesti la pag1 si R se calculeaza dupa formula data sub schema;unde scrie (-) legi + de la motoras,iar unde e (+) legi anodul unei diode 1N4001. Catodul diodei il legi la plusul accu si minusul accu la minusul motorasului. R stabileste curentul care trebuie sa fie 10%,tensiunea nu mai trebuie luata in calcul decat sa ai min. 4,5V +Ubat(1,44V)+Udioda(0.6V). De 4.5 V are nevoie 137 ca sa functioneze corect,dar sant IC similare cu 137 care au nevoi de mai putin. Incearca cu 137 (e 1leu) si daca nu esti multumit de el ,caut si o sch cu 2 tranzistori,e mai complicata si nu te astepa ca asta cu tranzistori sa mearga cu orice. Cu 137 merge de fiecare data. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum