Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rework, reball, chipuri video laptop

Vizitator steve taylor

Postări Recomandate

nu se pot folosi elemente curbate, că focalizează radiaţia IR.

încearcă la www.elkume.at, au pagină şi în engleză, de acolo mi-am comandat top-heaterul, trimit şi în RO.

Să înţeleg că dacă mă întorc acasă şi mă apuc de lucru, o să am (sau o să-ţi fac) concurenţă? :84

sau e suficientă treabă pt. toţi?

Link spre comentariu
Vizitator QUANTUM

sallut, sincer... nu imi e teama de concurenta, dar oricum eu zic ca ai fi binevenit, clujul are nevoie de electronisti ca si tine pentru ca de carpaci e plin (scuzati-mi expresia). deci stai linistit este mult loc...

Link spre comentariu
Vizitator adrian001

Salut! Am si eu o probleama cu un Acer 5738G. Mi-a cazut si s-a lovit destul de tare moment in care s-a spart ecranul. Am inlocuit ecranul dar imaginea afisata nu e corecta adica culorile sunt distorsionate (in loc de negru e verde ...) si imagina are o mica vibratie. Imediat m-a dus cu gandul la faptul ca s-au rupt unele lipituri dintre chip-ul GPU si palca de baza, pentru ca, cu ecran extern laptopul merge bine si imaginea este corect afisata. Am dus laptopul la service si au constatat exact ce le-am sups si eu. Problema este ca ei sustin ca trebuie sa inlocuiesc placa de baza pentru ca daca fac reball (nu reflow) la chip acesta operatiune nu va fi de lunga durata si nu imi pot acorda garantie. Au dreptate sau nu dispun ei de echipamentul nececesar ? Placa video este un ATI HD4570. Si mai am o intrebare chiar asa slabe sun aliajele de lipire fara Pb cu privire la rezistenta mecanica ? Se pot inlocui bilutele cu unule care contin si Pb sau contravine legilor U.E. ?PS: Am mai scris problema si pe alt forum dar vad ca aici sunt mai multi cunoscatori in domeniul asta :) ...

Link spre comentariu

Daca iti merge pe monitor extern GPU'ul e ok. Ai ceva belea in circuitul care comanda ecranul. In orice caz tot cu schimbare de placa de baza se rezolva. ATi nu prea pica, cel putin nu din cauza dezlipirii GPU. Bilele se pot inlocui cu unele cu plumb ca doar nu te verifica nimeni. La service'uri serioase asa se si face.

Link spre comentariu
Vizitator adrian001

Pai si cum se putea strica decat partea de comanda a a ecranului. Intrefata cu ecranul laptopului nu e de tip digital (DVI), adica ciruitul de control (cel care trimite informatia) nu se afla in GPU ? Crezi ca nu se putea crapa o lipitura (doua) de la socul mecanic suferit. Temperatura GPU-ului in momentul caderii era destul de ok aproximativ 44 de grade celsius.

Link spre comentariu

mai probabil e că s-au fisurat trasee pe placă sub cipul grafic, între iesirea pt. display şi conectorul de la cablul LVDS, sau conectorul ori cablul de la display au întreruperi. Am avut mai multe cazuri în care după şocuri de astea laptopul nu a mai funcţionat, iar după ce scoteam câte un cip afară vedeam că multe pad-uri rămâneau pe el, traseele fiind crăpate de la şoc, mai ales pe la colţuri. Dacă sunt puţine şi ai mână fină, se poate încerca refacerea, cu sârmă de Cu din liţă de dezlipit. Altfel ai nevoie de altă placă.

Link spre comentariu
Vizitator adrian001

Cablu de la monitor nu e sigur, pentru ca e testat personal de mine (ecranul LCD nou + cablu pus intr-un laptop identic si mergea luna). Iar la conectorul LVDS nu e intrerupt pentru ca e testat de cei de la service. Singura varianta e ori cu lipituri crapate ori trasee intrerupe sub chip. Si ma gandesc ca sunt putine daca imaginea mai e afisata dar numai culorile sunt distorsionate si o mica oscilatie cred ca e un canal de la o culoare de baza din spectru RGB si eventual unul de la sincornizare :). Cei de la service nu zic ca nu l-ar putea repara, spun ca lucrarea nu tine ... Sa incerc si la altii ? pentru ca decat sa iau alta placa de baza mai bine iau alt laptop si pe asta il folosesc ca HTPC conectat la un ecran extern mare.

Link spre comentariu

dacă te uiţi cu scopul şi lipseşte doar un singur semnal la LVDS, poţi încerca decuplarea acelui pin la masă cu un condensator SMD de 100nF. Depinde şi de display, unele acceptă şmecheria, altele nu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adrian001

Salut! Am si eu o probleama cu un Acer 5738G. Mi-a cazut si s-a lovit destul de tare moment in care s-a spart ecranul. Am inlocuit ecranul dar imaginea afisata nu e corecta adica culorile sunt distorsionate ... Am dus laptopul la service si au constatat exact ce le-am sups si eu. Problema este ca ei sustin ca trebuie sa inlocuiesc placa de baza pentru ca daca fac reball (nu reflow) la chip acesta operatiune nu va fi de lunga durata si nu imi pot acorda garantie. Au dreptate sau nu dispun ei de echipamentul nececesar ? Placa video este un ATI HD4570.

Hai sa revin cu un feedback. Pana la urma am rezolvat problema cu laptop-ul. Cei de la service zic ca au inlocuit chip-ul grafic, chiar l-am intrebat pe tipul de la tehnic care a lucrat la laptop daca chiar a inlocuit chip-ul sau doar a facut reball la vechiul chip si el zice ca a inlocuit chip-ul cu altul dintr-un laptop identic. Initial nu l-am crezut dar m-am uitat la data BIOS-ului de pe placa video si este din 06.08.2009 asta in coditiile in care lapopul este fabricat in saptamana 34 din 2009 potrivit seriei de pe spatele laptop-ului, eu l-am cumparat la inceputul lui noiembrie 2009, asa ca e posibil sa il fi schimbat. Oricum importat este ca acum merge bine dar a costat destul de mult sa il repar, mai exact 450 RON ecran + 350 chip grafic = 800 RON ...
Link spre comentariu

n-are nicio legătură data BIOS-ului cu schimbatul integratului. BIOS-ul video e păstrat într-o memorie NVM separată pe placa grafică sau în flash-ul principal dela MB. Şi mi se pare o tâmpenie dacă avea la dispoziţie o placă dintr-un laptop identic să nu schimbe direct toată placa, şi să îşi piardă vremea cu dat jos şi relipit cipul grafic. Trebuia să ceri piesa veche dacă tot ai plătit-o, stăteai mai liniştit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări