Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rework, reball, chipuri video laptop

Vizitator steve taylor

Postări Recomandate

si eu sunt deocamdata la inceput cu BGA urile, am avut cateva reusite si multe dezamagiriam achi ir pro, site cu incalzire directa, pasta flux alpha om338cel mai mult am patit sa m i se exfolieze vopseaua de protectie de pe cablaj si nu stiu de ce, placi proaste, profil gresit, temp prea mare, incalzesc prea repede sau prea mult, nu stiu, si treaba asta se intampla la dezlipire, nu la curatirem am gandit sa nu fie ciudata pasta flux, cine mai lucreaza cu asa ceva sa mi spuna o parere va rogcum procedez de obiceicurat placa de impuritati, o pun pe suport cam la 3-4 cm de bottom heater, nu o prind in suruburi, ii dau un preheat pana la 130-140 grade (bottom heater la 200-205 grade in functie de situatie), apoi dau drumul la profil, in functie de situatie la 188 grade sau 220 max 225 grade in vreo 5-6 minuteam uitat sa va spun ca pasta o pun la inceput si de obicei pun fara mila, nu exagerat da pun sa ajunga peste totnu am avut probleme de cablaj exfoliat niciodata inca, placa m i sa curbat o singura data dar am probleme cu vopseaua aianu stiu cum sa o mai iau si cum sa procedezeu ma gandesc la pasta sa nu fie prea "tare" !!!???

Link spre comentariu

la dezlipire poti folosi si flux gen la kil, aseara am injurat pe cineva din cluj cine a stricat 2 placi de dv6000 (aveam nevoie urgent de o placa reparabila si am cautat pe site-uri unde se vand si baiatul a avut 2 placi care aveau initial probleme de video, dar in "service" au rezolvat placile definitiv, i-am si zis sa memoreze numarul meu pe viitor daca nu vrea sa mai aiba surprize de genul asta).Si ca sa revin la subiect in general daca ai probleme la dezlipire, ori nu ai temperaturi constante, ori senzorul de temperatura indica prostii, ori incerci prea repede sa dezlipesti chipul. Ai vreo statistica cu placi/chipuri care reusesti sa faci si cele care nu reusesti?porscheg - este greu alegerea aparatului, sunt filme si chiar recomandari pentru t862 ca unii au reusit cu scula aia de gsm, initial am crezuto si eu, dupa aia am vazut statie de reball doar cu un preheater si o statie de aer cald, dupa aia am vrut un achi 6500, si pana la urma am cumparat un scotle ir6000 varianta mai noua, si e ok deocamdata, mi-a fost frica la chipuri de dimensiuni mai mari dar chiar cand am vazut ca face fata am cumparato. Si da rabdare trebuie, chiar multa rabdare trebuie sa ai mai ales cu chipuri ati, sau cand ai bile mici mici.

Link spre comentariu

inca nu cred ca pot face o statistica, dar am avut succes cu nvidia in generalprima data daca banuiesc video, fac reflow si daca merge fac reball, asta in functie de cum se comporta aparatulma gandesc ca pasta o de vina pt lacul ala, o sa incerc si cu alt flux, am ceva RMmultumesc

Link spre comentariu

E foarte valabilă ideea împerecherii utilajului cu meşterul, eu am avut un coleg care strica plăcile cu ERSA, cu Jovy însă nu avea probleme, deşi ERSA este "foolproof".T862 se poate folosi numai la un set restrâns de plăci, pt. cipuri mici cum sunt cele ATI.Cioargă: nu cunosc fluxul ăla, dar ar trebui să încerci cu alt flux, deşi nu pot să-mi închipui că un flux de rework atacă soldermask-ul, oricare ar fi el s-ar retrage de pe piaţă urgent. Eu la curăţare folosesc o cremă care se numeşte ZJ-18, o găseşti la chinezi. Pt. reball sau reflow e proastă, însă la curăţare e perfectă, e aşa de vâscoasă că nu curge pe placa fierbinte şi formează o peliculă peste care ciocanul de lipit trece fără să zgârie placa sau cipul.

Link spre comentariu

ii o pasta alba cu ceva buburuze prin ea, am inteles ca i cava activator, ii f toxica si daca inspiri fumul ii cam nasol, pt lipit ii extraordinara, aduna cositorul si lasa curata lipiturao sa incerc sa lipesc numai cu ea si sa dezlipesc cu RM

Link spre comentariu

@cioarga - defapt ce doresti? Sa stii daca acel flux este bun? Din moment ce nu ti s-a dat niciun raspuns, inseamna ca niciun user care ti-a citit postarea nu a lucrat cu acel flux. Sau incerci sa convingi pe cineva sa cumpere acel flux si sa vada daca la situatia ta este fluxul de vina?

:nas:

In urma cu cateva pagini s-au detaliat mai multe proceduri. De ce intrebati lucruri care s-au dezbatut deja de mai multe ori? Intrebati chestii noi. Daca readuceti in discutie subiecte discutate si rasdiscutate, nu va mai baga nimeni in seama nici pentru alte probleme.

Link spre comentariu

revin cu detalii, am dus ssondele termometrele si controlerele la fabrica, oameni mi le-au verificat erau intradevar decalibrate, am gasit una cu eroare de 1C pe care o folosesc ca si referinta mi-am facut setarile pentru preheather pentru a ajunge la un 65C, dupa care am facut un reflow la un chipset AMD si in linii mari nu si-a modificat valorile; placa nu am avut cum sa o testez deoarece avea alt defect.asa ca idee nici unul din termometre si controlere nu sunt suficient de precise, in jurul temperaturii de 100C au o eroare cam de 1C la 240C eroarea este de 1.2-1.3C

Link spre comentariu

1% eroare la termocuplu este o abatere excelentă. Procesul acceptă o fereastră de 5-10C fără să se modifice esenţial calitatea operaţiilor.

Link spre comentariu

din cate mai stiu si eu daca are peste 4-5 ohmi poate a scapat, dar asta nu i o regula, poate avea alt defect, de la cip la cipverifica sa fie curati condensatoriipoate s a mai vb, cer scuze, am citit aproape top top icul (nu chiar tot), ce parere aveti de term asta cu sonda K

post-11369-139829637037_thumb.jpg

Link spre comentariu

aparatu foarte bun, termocupla bunicica, nu detin modelul asta, dar am lucrat in 2 locuri cu el, eu preventiv cam la 3 saptamani arunc toate bateriile, la nivel de corporatie se cheama mentenanta preventiva ;)

Link spre comentariu

o intrebare pe care o adresez in special lui Mihai Cozac dar si altora care au o experienta mai indelungata: mi-am cumparat tot felul de sonde de toate natiile de la ce-a mai ieftina pana la sonde foarte scumpe si de vre-o 4 zile le testez sunt puse la gramada pe plita ingropate in pasta siliconica iar in jurul lor am pus picaturi de cositor prelevate de pe tot felul de chipuri, printre care am pus si o bobita de cositor cu plumb, toate in baie de flux am dat drumul la plita si in intervalul 175-180C am inceput sa apas pe ele cu un bat de frigarui; banuiesc ca sunt 2 feluri de cositor "ecologic" e posibil ca unul din ele sa contina si plumb? cred ca e o diferenta de vre-o 5 grade, nu mai stiu exact ce de pe ce chip am dat jos

Link spre comentariu

Eu n-am înţeles mare lucru, care e întrebarea, dacă aliajul RoHS conţine şi Pb? Nu are voie să conţină, şi oricum nu se topeşte la 180C, ci la peste 215C. Dacă s-a topit la 180C ori nu e RoHS ori nu îţi măsoară bine aparatul.Aliajele RoHS sunt şi ele de diferite feluri, în funcţie de cantitatea de Ag şi Cu din aliaj punctul de topire se situează între 217 şi 228C, deci nu e neapărat sigur că dacă duci top heaterul la 225C se lipeşte corect cipul, mai ales dacă e nou (nou de fabrică, nu de la chinez).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări