Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rework, reball, chipuri video laptop

Vizitator steve taylor

Postări Recomandate

Oare sa fii tu norocosul care a nimerit o termocupla care arata bine??? La statia mea IR6000 abaterea depaseste 40 grade iar abaterea nu este liniara. Pana la 100 C arata bine. Peste 100 C incepe sa arate eronat. ajungand ca la 230 C real sa imi arate aprox 180 pe statie. Ai masurat in intervalul 30 - 250 grade C ? si la fiecare interval de 10 C sa pui pe pauza ca sa se stabilizeze temperatura ? Masoara asa si mai spune-ne concluzii.

Link spre comentariu

Eu am de vreo 2 ani o masina ACHi IR-PRO, cu control manual. Am inceput sa lucrez cu ea pe o gramada de placi "de test", atat desktop cat si laptop.Temperaturile indicate sunt neliniare, insa am facut o echivalare, in functie de temperaturile critice; punctele de topire leaded si lead-free.Nici temperaturile astea nu sunt "fixe", intrucat sonda indica valoarea puctului de contact; deasupra chipului, sau langa el, pe placa, depinde de amplasament. Un truc care ajuta mult se poate vedea in foto (preluata de pe un forum spaniol). Se indoaie termocupla intre 3 si 5 mm de la varf si in felul asta indicatiile sunt mai bune.Eu intotdeauna "incerc" chipul cu o penseta, facandu-l sa "danseze" foarte purin, pe verticala pt a nu se deplasa de pe bile.Pt lead-free extragerea se poate face la 235-245 grade indicate pe masina mea; bineinteles ca nu este valoarea reala. Dar cum spuneam, temperatura bilelelor este oricum alta...Pt leaded indicatiile sunt mai apropiate de realitate; pe la 190 se poate extrage deja, chair daca prefer sa merg pana la 200.O mare influenta o are si temperatura atinsa pe partea inferioara a placii. Eu am ridicat sonda de la preheater incat intra in contact cu placa. In felul asta nu trebuie sa setez pe masina 300-350 grade (preheater) ca sa obtin 180-230 grade "adevarate". Este mai usor de urmarit astfel si controlat variatia temperaturii pe partea inferioara a placii.

post-22375-139829437925_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator laptopstein

Din punctul meu de vedere, nici o statie care costa sub 10.000 ron nu citeste temperatura atat de bine incat sa poata fi luata drept etalon. Am gasit ceva senzori combinati cu niste cititoare care pot fi luate oarecum drept etalon, dar merg pe 30V. Adica trebuie sa ai mare grija unde si cum ii pui ca te poti trezi cu placa popcorn de la senzori.

Link spre comentariu
Vizitator laptopstein

Voi ce folositi la indepartarea topiturii de PE sau PP din jurul cip-urilor?

O solutie acida speciala care inmoaie rasina aia. Grija, ca daca pui prea multa nu e bine.
Link spre comentariu

Metoda verificata de mine ,dupa o sugestie de aici :flux Kingbo ,placa la 130-150 grade maxim ,cu un betisor de lemn (de genul celor folosite la frigarui!) se indeparteaza acea rasina.cu rabdare si putin exercitiu veti obtine rezultate excelente.atentie nu folositi pensete sau alte obiecte ascutite metalice daca tineti la placa !!!

Link spre comentariu

Metoda verificata de mine ,dupa o sugestie de aici :flux Kingbo ,placa la 130-150 grade maxim ,cu un betisor de lemn (de genul celor folosite la frigarui!) se indeparteaza acea rasina.cu rabdare si putin exercitiu veti obtine rezultate excelente.atentie nu folositi pensete sau alte obiecte ascutite metalice daca tineti la placa !!!

Link spre comentariu

Salutare, din si pentru hobby, incerc sa fac reballing cu o statie de aer cald cu afisaj "Gordak", cateva duze de diferite dimensiuni, 2 termometre cu sonda "K", una pentru jos si cealalta pentru sus. Si un preaheeter "home made", facut dintr-un radiator cu quart, la care am improvizat un potentiometru de reglaj de la un aspirator. Cam asta e tot arsenalul.Inca sunt la faza dezlipirii chip-urilor, si ma confrunt cu probleme:- La unele placi padurile de pe placa de baza raman bombate, se agata tresa in ele. Am patit la o placa jumatate din paduri era ok, iar celelalte bombate.- Problema cea mai frustranta pentru mine este ca am incercat sa dezlipesc chip-ul grafic de la un HP 7615s si nu am reusit ! Imi venea sa iau dalta si sa-l dau jos.Am preincalzit 2 min la 100 °C Teperatura sub placa am ajun cu ea 200°C - 210°C :smt103: Iar deasupra m-am tot dus si m-am tot dus in sus cu temperatura si tot degeaba.Cu ce gresesc?

Link spre comentariu
Vizitator laptopstein

Salutare, din si pentru hobby, incerc sa fac reballing cu o statie de aer cald cu afisaj "Gordak", cateva duze de diferite dimensiuni, 2 termometre cu sonda "K", una pentru jos si cealalta pentru sus. Si un preaheeter "home made", facut dintr-un radiator cu quart, la care am improvizat un potentiometru de reglaj de la un aspirator. Cam asta e tot arsenalul.Inca sunt la faza dezlipirii chip-urilor, si ma confrunt cu probleme:- La unele placi padurile de pe placa de baza raman bombate, se agata tresa in ele. Am patit la o placa jumatate din paduri era ok, iar celelalte bombate.- Problema cea mai frustranta pentru mine este ca am incercat sa dezlipesc chip-ul grafic de la un HP 7615s si nu am reusit ! Imi venea sa iau dalta si sa-l dau jos.Am preincalzit 2 min la 100 °C Teperatura sub placa am ajun cu ea 200°C - 210°C :smt103: Iar deasupra m-am tot dus si m-am tot dus in sus cu temperatura si tot degeaba.Cu ce gresesc?

Pai ai inceput gresit si termini gresit... ce as mai putea zice? Depinde ce vrei sa faci cu acel hobby. Daca e ca alergatul pe pista, adica fara nici o finalitate, doar consumarea de calorii, da-i inainte. Daca nu, ia-ti o statie, cat de ieftina.
Link spre comentariu

Da, mi-ar placea sa am un Honton HT-R390, prea mare investitia pentru un hobby. Iar cele ieftine, am inteles ca, curba termica trebuie sa o faci manual, cam ceea ce incerc eu sa fac. Ma gandesc ca, cu disciplina si cateva sfaturi, poate reusesc.

Link spre comentariu
Vizitator laptopstein

Da, mi-ar placea sa am un Honton HT-R390, prea mare investitia pentru un hobby. Iar cele ieftine, am inteles ca, curba termica trebuie sa o faci manual, cam ceea ce incerc eu sa fac. Ma gandesc ca, cu disciplina si cateva sfaturi, poate reusesc.

Sunt o groaza care repara cu achi ir6000 sau cu puhui t862. Nu sunt stati profi, dar daca tu vrei pt hobby e un mod de a incepe. Cat te costa timpul ca sa iti faci o jucarie home made??? Mai putin decat o statie de-aia ieftina? Doar atat valoreaza timpul tau? Sa nu crezi ca sunt carcotas, e doar punctul meu de vedere.La un preheat de 210 grade, deja iti picau jos piesele de pe placa, e clar ca in primul rand senzorii sunt praf.
Link spre comentariu

Si eu imi construiesc o statie de reball dar cu dark infrared.Depinde ce elemente de incalzire folosestiCe flux folosesti de nu ai reusit sa dai jos cipul la temperaturile alea?

Link spre comentariu

NU stiu. Am incercat sa ma tin de un anumit grafic: temperatura - timp, 2 minute preincalzire si apoi in alte 4 minute sa ajung la 240 grade. Vazand ca nu se misca am crescut temperatura, am ajuns la aproximativ 300 grade, am dat sa-l misc, era teapan si am renuntat. Am folosit flux 223. Acum chipul din culoarea verde, a ajuns un verde maroniu, sub chip culoarea e la fel un verde maroniu, semne clare ca l-am copt bine.Cred ca am avut o abordare gresita , am sa mai incec sa dezlipezc si southbridge. Probabil cu o abordare propusa de voi.Succes la prototipul pe care-l faci.

Link spre comentariu

Incearca asa :120 grade preincalzire 5 minute minim150 Grade 40 secunde180 grade 40 secunde115 grade 40 secunde125 grade 40 secunde135 grade 40 secunde145 grade 40 secunde165 grade 40 secunde 185 grade 40 secundede la 135 grade incearca sa misti cipul usor si daca se misca da-l repede jos Sub placa incearca sa ai un 200 grade constant (pe partea de jos a placii.Temperaturile de mai sus sa le ai pe o termocupla plasata chiar linga procesor.Astept rezultatul !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări