Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rework, reball, chipuri video laptop

Vizitator steve taylor

Postări Recomandate

Sa nu pierzi din vedere ca vei plati tva-ul 24% si comisionul vamal vreo 120 lei. Nu pot sa-ti fac vreo recomandare. In final, tu vei face alegerea. Trebuie sa cauti filmari si review-uri multe ca sa-ti faci o parere. Trebuie sa identifici avantajele si dezavantajele fiecarei statii si sa faci alegerea in functie de ele.

Link spre comentariu

HR460 e mult peste IR PRO SC V4, e mult mai usor de utilizat, touchscreen, 3 zone (sus/jos aer cald, preheat pe IR) e foarte stabil. Vorbesc din experienta, detin si eu un HR460 de 3 ani si ceva si nu am avut niciodata probleme.

Link spre comentariu
Vizitator acidus

Salut.

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Am studiat filmulete, documentatii, specificatii si de asta am ramas la cele doua variante.

Ambele aparate sunt ok din cate am vazut, Unul dintre motivele (nu este un motiv foarte bazat, neaparat) pentru care as opta pentru V4 este ca se poate lucra pe un PCB mai mare. Banuiesc ca unul dintre factorii decisivi din cate stiu eu, ar trebui sa fie stabilitatea temperaturii, sa nu fie variatii mari. Din review-urile de pe net nu am vazut/auzit/citit plangeri la adresa niciunuia dintre aceste aparate. 

Legat de touch screen, cred ca este mai usor de lucrat/programat insa nu stiu daca justifica diferenta de pret de la 1080 usd cat este V4 la 1400 usd cat este Hr460. Adica, atata timp masina asigura o temperatura constanta de lucru, merge cum trebuie, nefiind eu persoana care plateste acest aparat (- voi fi cel care va lucra pe el) insa trebuie sa vin cu un argument fundamentat de ce asta si nu aia... de diferenta de bani as cumpara accesorii gen site, bile, etc. 

Apropo de TVA, asta mi-a scapat :) stiam ceva de acest aspect insa am mai comandat din China 2-3 chestii si nu am platit TVA cu toate ca aceste repere au fost aduse pe persoana juridica. 

Oricum, una peste alta, multumesc mult pentru timpul acordat. Vom lua o decizie saptamana asta si cea viitoare plasez comanda.

Multumesc.

Stima.

Link spre comentariu

IR PRO SC V4 are acelasi top heater ca si IR6000 cu care lucrez eu. Nu e cel mai reusit top heater. Eu a trebuit sa-i bag un regulator de putere ca sa-i micsorez puterea deoarece era prea agresiv. Am lucrat acceptabil si inainte de a-i pune regulatorul dar orice rebilare era precum dansul pe sarma deasupra Marelui Canion. Hr460 are alt fel de top heater si are un bottom care incalzeste sub chipset. Asta ar putea sa fie un avantaj foarte mare. sborkuti zice ca lucreaza foarte bine cu aceasta statie. Poate il convingi sa dea detalii despre modul de lucru, cum functioneaza top heater-ul si altele.

Touchscreen-ul e un moft dar daca vine la pachet, asta e.

In afara de statie vei mai avea nevoie de site pentru rebilare si bile de toate dimensiunile. Cand m-am apucat eu, erau doar 3 dimensiuni. Intre timp au mai aparut vreo 4 dimensiuni.

@sborkuti - ce site folosesti ?

Eu am cam renuntat la rebilari. Clientilor li se pare scump 80 euro. Asta e, la firma ai cheltuieli. Daca faceam acasa, poate faceam mai ieftin.

L.E. @acidus - reteaua electrica va suporta consumul statiei ? Ca doar nu o sa alimentezi printr-un prelungitor de 15 lei.

Editat de pinky
Link spre comentariu
Vizitator acidus

Da, despre ir6000 nu am auzit lucruri foarte bune.  Nu am stiut ca V4 are acelasi heater.

Legat de prelungitorul de 15 lei, m-ai nimerit pentru ca acum sunt ingropat in socoteli,  caut site, suport site, bile etc etc...daca aparea masina sigur o conectam intr-un triplu pentru ca nu m-ar fi dus capul ca poate nu duce linia ....da, mersi pentru sfat.

Ma streseaza "chinezoaica" ca daca platesc saptamana asta imi da o cutie de bile :)

Da, multumesc! 

Stima.

Link spre comentariu

Cel mai bine cumperi de la Scotle direct, eu am vorbit direct cu Jack Chen, parca era ceva director sau propietarul firmei Scotle, [email protected]. Discuta cu el ca sa obtii cel mai bun pret.

Dintre statiile de buget redus HR460 e cel mai ok la raport pret/calitate, e departe de adevar dar e la limita bunului simt, restul de sub HR460 eu consider ca nu au tangenta cu ce inseamna statie bga.

Suprafata de preheat este mare si puternica (2700W) + duza de aer cald pentru bottom (1200W), duza aer cald top (800W), toate cele trei zone sunt controlate separat cu profil pentru fiecare zona separat.

Touchscreen-ul nu este un moft, e foarte util si rapid fata de metoda gasita de ex. pe IR PRO SC V4, poti sa faci o analogie intre un telefon cu touch si ecran mare si un telefon cu 2-3 butone si un ecran mic pe care incape un singur rand de text, pe care dintre cele doua variante poti vedea si accesa toate setarile telefonului mai sugestiv si usor?

Pentru chip-urile uzuale folosesc site de 90 mm care nu sunt direct heat si mai am un set de cateva sute cu direct heat in caz ca am nevoie, sa nu trebuieasca sa astept cateva saptamani pentru comanda. Ideal ar fi sa le cumperi pe plan local cand ai nevoie de ceva mai putin uzual dar din pacate la noi se practica niste preturi exagerate pt asa ceva.

E important sa folosesti un flux de calitate de la o firma consacrata in domeniu, eu mai mult folosesc de la Indium, Ersa,  si de la Martin, foarte important ca la flux-ul respectiv sa fie disponibil datele technice unde se specifica profilul recomandat de producator, profil care se coreleaza cu profilul aparatului rework.

Profiluri folosesc doar doua, una pt Pb-free si una pt Pb. Profiluri care sufera mici ajustari functie de marimea, grosimea sau nr de layere a placi si a chip-ului BGA, aici gasiti inca un atu pt touch.

Pt profiluri este foarte importanta puterea si stabilitatea aparatului rework, degeaba ai profilul perfect daca aparatul nu poate sa reproduca profilul din cauza ca este subdimensionat si instabil la masurarea si generarea calduri necesara pt profilul respectiv. HR460 are putere suficienta cam pt orice placa si chip si este stabil, folosesc termenul stabil ca sa nu credeti ca este foarte precis. De ex. aparatul meu arata cam cu 10 grade mai mult fata de temperatura reala si in jurul temperaturii de 200 C chiar cu 20 de grade mai mult. Ce este important ca erorea este constanta si exacta astfel se poate compensa usor din profil.

Pentru "acidus" recomand sa citesca cat mai putine forumuri cand o sa inceapa sa lucreze cu bga(in special subiectele care au legatura cu profiluri si subiectele unde se discuta cum sa facem din cacat zbici, dupa care se discuta pe zeci de pagini ca a fost facut ca la carte dar tot nu pusca zbiciul).

Rework-ul bga nu este un domeniu de filozofie sau o stiinta oculta. Pentru inceput ajunge sa citesti 3 pdf-uri, doua unde se prezinta cele doua profiluri recomandate pt Pb si Pb-free si pdf-ul pt flux-ul utilizat unde se prezinta profilul recomandat, adica la ce temparatura se activeaza, cat timp trebuie sa ramana in acesta stare pt curatare optima, la ce temp se evapora partea activa etc..

Dupa ce ai trecut de etapa cu cititul si ai ajuns sa-ti cunosti aparatul de rework, poti intra linistit pe forum sa lamuresti celalalte aspecte referitor la rework.

Si aici pe forum am vazut ca sunt foarte multi care au o vasta experienta si cunostinte in domeniu, care abordeaza problema foarte profesionist si dau sfaturi la subiect si cu simtul raspunderii.

Secretul este sa incerci sa reduci sau daca e posibil chiar sa elimini necunoscutele din procesul de rework. Sa nu pici in capcana ca daca nu iese un rework, sa fie greu sa-ti dai seama din ce cauza, poate nu e bun aparatul rework, poate nu e bun profilul, poate am nimerit un lot de flux naspa de la chinez (cazul Kingbo si multe altele), poate am nimerit un lot prost de bile, poate ca nu am fost Duminica la biserica etc..

Important este sa folosesti cat de cat consumabile de la producatori consacrati si de incredere, nu e nevoie sa folosesti de ex. cel mai scump flux, daca are mici  neajunsuri se pot compensa dar stii ca si peste 2 ani daca cumperi produsul respectiv o sa fie la fel si o sa se comporte la fel, astfel ai eliminat o necunoscuta din sistem nu ai introdus inca una.

Eu cred ca timpul meu este mult mai important decat orice aparat sau scula din atelier, nu vreau sa dedic mult timp sau sa dau doctoratul din statii rework, vreau pur si simplu sa inlocuiesc chipul respectiv la fel de simplu si dezinteresat ca si cum as inlocui o rezistenta sau condensator. Din aceasta cauza caut sa-mi cumpar scule de calitate tot timpul, nu conteaza ca e vorba de o surubelnita sau statie rework. Pe termen lung tot timpul iesi mai bine cu scule un pic mai scumpe dar de calitate decat ieftine si proaste.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator acidus

Salutari.

Se pare ca HR460 nu mai este stoc in China, cel putin la Scotle nu.

Mi s-a propus ACHI IR 12000, merita oare sa renunt la HR460 in favoarea la IR12000?

Multumesc mult.

Stima.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator acidus

Am inteles, multumesc Angel-boy.

Pana la urma a intrat HR460 in stoc si ma duc pe varianta asta. Ca observatie pentru cei care vor urma sa achizitioneze o astfel de statie sau nu numai: chinezoaica pe langa pretul batut in cuie a mai inclus o taxa de 70USD pentru diferite taxe cu toate ca la inceputul discutiei batusem in cuie un pret final cu transport cu tot. Am mai negociat cu ei, am lasat si eu si ei si am ajuns la pretul final plus 25USD, nu 70.

Mentionez ca asta a fost conditia lor sa pot plati cu cardul si nu prin virament bancar, ma refer la plusul asta de 70USD.

O zi placuta.

Salutari.

Link spre comentariu

Atentie mare !

Foloseste doar una din urmatoarele 2 metode de plata: PayPal sau AliPay. Daca nu folosesti un intermediar la plata risti sa ramai cu ochii in soare. La cei 2 intermediari mentionati beneficiezi de protectia cumparatorului. Daca nu primesti produsul poti deschide reclamatie si ai sanse sa-ti recuperezi banii. Altfel trebuie sa faci reclamatie la autoritatile de care apartine vanzatorul. E plina lumea de hoti.

Editat de pinky
Link spre comentariu
Vizitator acidus

@pinky

Am discutat cu o persoana direct de la Scotle. Am doar optiunea de a plati cu cardul si din aceasta cauza cei de la Scotle mi-au cerut un cont pe Alibaba, mi-au generat ei comanda (produsul ales plus pretul negociat) , doar asa pot efectua plata. 

Am verificat userul de pe Alibaba, sunt tot ei. Am ales varianta asta pentru ca nu am mai vrut sa ma duc la banca sa deschid cont in valuta, sa fac schimb, comisioane, etc etc....

Sper sa nu o iau in barba :)

Multumesc pentru atentionare, maine fac plata si va anunt peste 3-5 zile daca am primit un HR460 sau un cartof.

Spor!

Link spre comentariu

Taxa respectiva difera functie de cum trimiti banii, reprezinta taxa care trebuie sa plateasca ei cand primesc banii, de ex. comisionul cand retragi bani din Paypal etc..

Eu am trimis banii direct prin virament bancar.

Sa zici la chinez sa traca numai jumatate din suma, cand ajunge in tara DHL-ul o sa-ti factureze tva pe suma respectiva.

Editat de sborkuti
Link spre comentariu

Nu prea merge cu smecherii. Mie mi-au cerut dovada platii si declaratie pe propria raspundere ca aparatul este pentru uz personal si nu este destinata revanzarii. Pentru o declaratie falsa sau fals in acte risti dosar penal si confiscarea produsului. Cei de la Vama sunt unsi cu toate alifiile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări