porscheg Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Plitele sunt de puteri diferite la achi ir pro sau achi 6000 sau T862. Asta se reflecta in puterea de incalzire a placii pe toata suprafata. Daca ai plita mica ca dimensiune vei incalzi local sub chipset pana la prajeala iar marginile placii se vor comporta ca un radiator care cedeaza caldura si nu vei dezlipi chipsetul neam. Cauta placi varza de dimensiuni medii si fa-ti "mana"E stupid sa intrebi "cat e temperatura" la o masina pe care nu o ai. Eu de ex in functie de placa si marimea chipsetului la achi ir pro merg pana intre 197 si 217 cu senzorul la 1.8-2cm de placa. Rasina rosie la mine iese la 150 plita care imi aduce placa la 125 fara cap. Metode si metode in functie de mana si masina. Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Plitele sunt de puteri diferite la achi ir pro sau achi 6000 sau T862.Ah desigur !De aceea am intrebat de temperatura reala pe placa (desigur in functie de experienta fiecaruia).La Achi asta nu mi-a placut ....senzorul lipit pe plita de parca ma interesa plita cat are .Ca sa nu mai vorbesc de sistemul acela dubios de reglaj al pantelor ...macar la chinezaraia asta chiar ca e mai mura in gura cu displayul acela desi pare cam firav top heaterul :-)197 si 217 cu senzorul la 1.8-2cm de placa ma gandesc ca ai real 150....180 pe placa daca e sub placa pus la distanta .Stiu ca este vorba de experienta dar si de dotari desigur ....am lipit 16 ani de zile si montat placi electronice dar manual si piese clasice cu pini nu Vga deci e alta mancare de peste :-)Am intrebat mai direct deoarece la topicul asta pe la pagina 60 m-am pierdut (am mai si cascat) :-)Sincer conteaza mai mult experienta practica a fiecaruia deoarece teoria e frumoasa ...dar cam atata :-)"porscheg" NU e stupid sa intreb nimic atata vreme cat are legatura cu subiectul .Te rog sa fii atent ca am intrebat la cat duc temperatura pe placa nu masinaria :-) Link spre comentariu
porscheg Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Asta se reflecta in puterea de incalzire a placii pe toata suprafata. Daca ai plita mica ca dimensiune vei incalzi local sub chipset pana la prajeala iar marginile placii se vor comporta ca un radiator care cedeaza caldura si nu vei dezlipi chipsetul neam.Ori nu mai stiu eu sa scriu romaneste ori iarasi ai cascat din plictiseala la randurile de mai sus. In fine probabil n-am scris eu ce trebuie. Nu ma lua in seama ca-s batran si prost. Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 ai cascat din plictiseala la randurile de mai susNu ma lua in seama ca-s batranAm declarat clar ca nu am dus placa mai sus de 120 (asa ca mi-am pus singur streangul)M-am referit special la temperatura placii in general in jurul cipsetului (sub cipset)....mai ales ca pot sa pun senzorul de citire pe placa chiar langa cip .Din pacate am cascat de oboseala , de nesomn deoarece fiind un store unde se repara orice acum am un apple la reparat ,dupa aceea un ecran de schimbat la un telefon,mai vine cate un lcd de 40 inch ,etc ...iar viata personala ciuciu.Mereu tre sa invat ceva nou nu ma ocup strict de un domeniu (placi d ebaza sau tv).Stai linistit o sa imbatranim toti oricum (la 41 de ani nu mai sunt tanar)...iar de prost nu te-am considerat .... a face electronica sau calculatoare nu este pentru oricine .Cu respect Link spre comentariu
pinky Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Scuze de intarziere.Zici ca te-ai cam plictisit pe la pagina 60. Nu e de bine daca vrei sa faci treaba. Totusi, daca ai fi citit cu atentie pana la pagina 60 ai fi inteles ca niciunul din cei prezenti pe acest topic nu pot propune o metoda general valabila. Sunt prea multe variabile in discutie. Fa-ti curaj si citeste si restul de pagini. Eu am citit forumuri si vizionat filmulete timp de vreo 3 luni pana m-am hotarat ce statie sa iau. Apoi am experimentat pe cateva zeci de placi timp de 6 luni. Si cand eram convins ca am inventat gaura la macaroana si mersul pe jos, am distrus cateva placi si chipseturi, una dupa alta, incat eram mai confuz decat inainte sa ma ma apuc de studiat reballing-ul.120*C iti sunt suficiente doar pentru a scapa de rasina rosie, nicidecum pentru a dezlipi un chipset, fie el si cu bile cu Pb. Tehnica de curatare a rasinii rosii a fost descrisa in una din paginile acestui topic. Functioneaza excelent si nu pierd ocazia sa-i multumesc inca o data celui care mi-a adus-o la cunostinta. Stie el cine.In ceea ce priveste reballing-ul, s-a mai spus de alti colegi si mai zic si eu: nu se fac bani din toata munca asta. Cei care inca o facem, suntem ( va rog sa ma scuzati ) niste dereglati care nu inteleg ca pasiunea nu prea aduce bani in buzunare. Reballing-ul ne aduce satisfactii profesionale dar si dezamagiri cumplite. In caz de reusita, ne alegem cu prea putini bani. In caz de esec ne alegem cu insulte si poate cu gaura in buzunar. In concluzie, nu merita sa faci reballing. Nu se justifica financiar. Explica-i patronului tau. Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Explica-i patronului tau.Ca sa fiu sincer el e mai disperat ca mine ....se roaga de mine zilnic sa fac asta ...dar e o treaba migaloasa si nu sunt genul prea rabdator .Am inceput sa fac totusi si asta deoarece crezi sau nu inca imi mai place electronica ...chiar daca nu pare :-)Partea cu rasina o stiu (recunosc ca nu am ramas la 60 de pagini am inceput sa le iau pe sarite) si e o idee buna ...a doua zi aveam la betisoare de lemn de puteam sa frig si un porc:-).De filmulete vazute reball nu mai zic :-)Insa sa stii ca la un moment dat am dat jos fortat un cip de la un hp (temperaturi in draci)..sa vad de ce nu se dezlipise ...avea rasina rosie si la primul rand de bile . :-( Link spre comentariu
pinky Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Nu esti singurul care a intampinat dificultati in dezlipirea chipseturilor. In privinta rebilarilor, daca nu esti inghesuit cu alte lucrari, atunci poti sa mai faci si rebilari. Dar daca trebuie sa faci rebilari in graba, eu insist sa renunti. Cred ca e una din cele mai migaloase operatiuni. O poti compara cu mersul pe sfoara, incaltat in clapari de schiuri Daca aduni timpul necesar, rezulta ca muncesti cam degeaba. Sper ca iti dai seama ca nu iti zic toate astea ca sa scap de concurenta, tu fiind la o distanta de doua fusuri orare fata de mine. Iti zic din experienta. Sa vezi numa' ce parere are George(sb) despre cat de profitabila este operatiunea de reballing . Dar asta e, s-a molipsit si el de aceasta boala si nu mai are scapare. Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Nu esti singurul care a intampinat dificultati in dezlipirea chipseturilor.Mai ce sa zic la dell e simplu..cateva puncte de rasina neagra chiar azi am dat jos cipul si pot sa spun ca era cablajul ca la carte .Ce-i drept ma jucai mai inainte pe o placa de laptop si o facui praf numai ca sa ma conving de ceva (plasticaraia daca tine ,cat de repede urca temperatura,etc)Chestia ca daca pui cipul nou este clar "lead free" si automat rebuie sa ma duc la lipire undeva pe la 220 grade.Din cate am inteles cipurile Amd sunt cam pretentioase .Daca fac rebilare clar pun bile cu plumb si deja 200 de grade e prea bine .La cat duci maxim temperatura de lipire la cipurile noi care ar fi cu lead free?..(Amd ,Intel,Nvidia).?Ca sa fiu sincer cea mai placuta parte pentru mine este sa pun bile pe cip :-)Concurenta ?....cel mai bine am lucrat in Craiova chiar cu cei care faceau acelasi lucru(concurenta) , ne ajutam cu piese ,etc.(atunci faceam numai audio si tv si pc-uri desigur)Iar boala mea e veche ....de cand aveam 12ani ..electronica,mecanica si tot ce tine de acestea .:-) Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Ai mare grija cu plita mica, cumpara-ti un cuptor electric (doar electric, fara microunde) introduci placa in cuptor si o lasi 45-60 minute la o temperatura de 60-80 grade pentru eliminarea umezelii altfel risti sa curbezi placa datorita suprafetei mici incalzite, placa se poate curba in zona chipului iar dupa rebilare chipul nu va mai face contact cu placa de baza.Procesul de rebilare a oricarui chip fie el video, southbrige, northbrige necesita foarte multa rabdare, timp si o atentie desavarsita.Ridicarea chipului se face cu o pompa cu vacuum, manuala sau electrica fara surubelnite, pensete sau alte ustensile altfel rupi pad-urile placi de baza. Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Ai mare grija cu plita mica,.Cata problemele mele au ramas urmatoarele :-dezlipirea cand ai multa rasina -ce fac cu cipurile noi ..pana la cat au ridicat temperatura pe cip cei cu experienta tinand cont ca sunt "lead free" (nu vorbesc de rebilate)Plita sa stii ca acopera practic toata placa oricum .Nu este folosit suportul original am vreo 8 distantoare gen surub piulita pe care le pun in gaurile de prindere ale placii ...e destul de plan si nu se curbeaza.De obicei pun placa inainte pe aparat si o tin cel putin o ora doua peste 80..100 de grade ...in Uk e umezeala in aer intr-o veselie. Link spre comentariu
porscheg Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Atunci cand pui chipseturi noi coboara temperatura de lipire fata lipirea in fabrica. Folosesti flux la dezlipire (care are urme de Pb) dupa care flux si aliaj cu Pb ca sa cureti padurile ceea ce implicit mai lasa o urma de Pb pe paduri. Acea urma de Pb se "combina" cu aliajul lead free al bilei si 0.6mm la care tu mai adaugi 0.5-0.6 zecimi adica 5-6microni de aliaj "moale" ramas pe paduri ii duce temperatura de lipire undeva la 210-218 maxim 220 la cele pretentioase. Plus faptul ca chipsetul nou nu e stresat termic de lipire initiala, folosire, dezlipire, deballing, reballing, relipire. Cele doua stresuri importante fiind folosire si deballing.Asta este explicatia pentru care "reballing" devine o poveste cu zane si spiridusi. Un ATI de ex este 12-20$ la care mai pui un shipping de 9$ si o vama (tva) de7$ (in cazul de 29$) iti iese un chipset 36$ adica cam 1.5 mil. La un pret decent de 350 roni reparatia ai castig de 200 roni iar mie mi se pare destul pentru ca sa duci afacerea inainte si sa nu ai veci pururi probleme de garantie minim un an de zile. In plus costurile scad daca aduci mai mult de un chipset. Singurul incoveninet e timpul de livrare care se poate elimina facand stocuri din timp respectiv adaugand la comanda cate un chipset " sa fie in casa". Oricum iti trebuie un minim de capital ca sa te apuci de reparat laptopuri altfel esti "vecinu de la 6" care "ii da un cald" si mai merge vreo 3 zile dupa care "ii mai da un cald" si daca din cald in cald merge o luna tot e ceva ca "vecinu" a facut 1 mil ca tot se plictisea dupa amiza.De asta n-am felicitat pe nimeni din cei care au facut tot felul de inventii de statii sau cumparat ieftineli fara sa aiba inainte nici cea mai mica idee despre cum e cu tehnica asta BGA sau CUM FUNCTIONEZA un laptop. Personal stiu ca au construit acele plite (cutii statii sau cum s-or intitula) absolut degeaba. Sunt de acord ca vor face din 10 placi 3 care vor tine mai mult de 3 luni sau minim 3 luni. Ca sa repari laptopuri inseamna sa faci din 10 placi 8-9 care sa tina mai mult de 6 luni minim.Oricum nu sariti in sus la ce am scris pentru ca am recunoscut anterior ca sunt batran si prost asa pot beneficia de circumstante ca scrie mana fara mintile mele.P.S.Mizeria aia de poampa de vid e prima la care am renuntat cand picau chipseturile pe jos si se scuturau smd-urile de pe el ca ciresele coapte vara. Daca e pe "smantana" penseta ESD lunga si cioc subtire e sfanta. Nu se rupe nimic.By the way am pleznit un AMD/ATI la un G62 de nici nu l-am mirosit macar doar pentru ca am tinut top pe el inca 15 secunde in plus. La un Macbook pro am pleznit un SMD si siguranta pe o tensiune doar pentru ca n-am izolat balamaua de blocaj la mufa de monitor. Deci..... ... nimic nou sub soare, adica se intampla oricui. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 De asta n-am felicitat pe nimeni din cei care au facut tot felul de inventii de statii sau cumparat ieftineli fara sa aiba inainte nici cea mai mica idee despre cum e cu tehnica asta BGA sau CUM FUNCTIONEZA un laptop. Personal stiu ca au construit acele plite (cutii statii sau cum s-or intitula) absolut degeaba. Sunt de acord ca vor face din 10 placi 3 care vor tine mai mult de 3 luni sau minim 3 luni. Ca sa repari laptopuri inseamna sa faci din 10 placi 8-9 care sa tina mai mult de 6 luni minim. Sigur aici nu intra mihaicozac, cred ca merita felicitat pentru statia diy si pentru sfaturile date, atat dansul cat si pinky.Legat de pompa de vacuum, mai bine scapa chipul pe jos decat sa distruga placa de baza, inca odata zic aici trebuie multa atentie si rabdare. Link spre comentariu
porscheg Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Mihai a lucrat ani de zile pe ERSA dupa care si-a facut doua statii si lucreaza in laptopuri de vreo 10 ani iar pinky a facut niste modificari (si-a adaptat) o statie dupa ani de zile de mesterit laptop.Cred ca nu aveau nevoie de avocati ca sa isi exprime parerile.Merci pentru atentionarea cu poampa, ma jur ca o voi cauta prin casa ca sa nu mai stric placi (pe care de altfel nu le mai stric demult referitor la paduri). Presupun ca nici chipseturi nu vreu sa stric asa ca probabil raman la penseta, Sustin in continuare ca e o mizerie care este nefolositoare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Esti culmea Pentru tine e egal cu zero pentru ca ai mana formata dar pentru el care este incepator ....... Link spre comentariu
pinky Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 @lalihifi - cand cumperi chipseturi noi, da-le jos bilele fara plumb si pune-le bile cu plumb, si asa ai terminat povestea cu "la ce temperatura sa incalzesc chipseturile noi". Sunt vanzatori de chipseturi care se jura ca ti le dau noi nefolosite dar te lasa sa-ti alegi ce tip de bile vrei, leaded sau lead-free. Alea sunt date jos de pe placi si ai sanse mici ca chipsetul sa fie defect. @porscheg - la pretul chipsetului mai adaugi consumabile, amortizarea investitiei cu aparatura, drumul pana la vama si inapoi, ore de munca, ti se mai strica vreun controler de temperatura sau vreo plita sau vreo sonda de temperatura si ajungi la concluzia ca cei 200 lei care iti raman sunt defapt 100 sau mai putin. Si muncesti cateva ore ( mie imi ia 1 ora pe chipset + 1 ora demontat-montat laptop ) pentru 20-30 euro. Seful meu nici nu ma mai lasa sa fac rebilari. A zis ca in timpul asta pot produce mai mult. Si are dreptate. Repar 2 monitoare pe ora la un profit de 15 euro pe monitor. Rar mai fac cate o rebilare. De chipset nou nici nu se pune problema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum