sebi_c Postat Mai 17, 2010 Partajează Postat Mai 17, 2010 Am acest receptor de unde scurte cu comutatoare codificate BCD(?) care seteaza frecventa de receptie discret. Nu cunosc cum se numeste si nici nu am vreo documentatie, asa ca daca cineva l-ar putea identifica ar fi o informatie excelenta.Cred ca e o structura asamblata la baza de reparatii din module din loturi de reparatii, sau altcumva... Nu-mi vine sa cred ca asa scula a fost in exploatare! Functioneaza binisor si se pare ca are prima FI foarte sus. Are sinteza de frecventa cu rezolutia de 100Hz si este actionata de comutatoare decadice (foarte greoi mod la cautare) in plus sau in minus. Si butonul de volum este pozitionabil cu un comutator decadic, ca sa nu mai vorbim ca chiar si modul de lucru (A1, J+, J- H+, H-) este la fel ales. Link spre comentariu
yo3gje Postat Mai 17, 2010 Partajează Postat Mai 17, 2010 Este receptorul-excitator al statiei r-3931 Statie HF 2,5 ...30mhz SSB AM CW cu pas de 100hz programabila direct din BCD-uri. Adica ce arata BCD-urile este chiar frecventa de lucru.( simplex ) Excelenta idee da' al draq de subred realizata! Echivalentul NATO(lanit-o )se cheama PRC 447 sau 744 ( am uitat...) A mea nu merge decat cu capacele date jos, ca sa pot sa-i mai apas modulele care nu fac bine contact cu placa de baza , iar cand se strica ... se strica de te ia durerea de cap! In rest nu-i foarte rea. Chiar am facut cateva qso-uri europene ( din mobil ) si nimeni nu s-a plans (prea tare) de calitatea emisiei. La ce ai tu acolo daca-i agati un amplif ( cu preampif, driver, predriver , si PA ) poti sa si emiti cu ea. Emitatorul ei era cu AAT - si avea 25w. Cuplarea cu emitatorul se facea prin mufa aia rotunda cu multi pini . Daca nu cuplezi emitatorul , atunci trebuie sa dai un pin la masa , si sa cuplezi antena la un altul. In felul asta se suprima emisia ( cand nu "simte" emitatorul cuplat ) etc...etc.. etc.. cu respect Gelu yo3gje Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 18, 2010 Autor Partajează Postat Mai 18, 2010 Multumesc Gelu, pt info! Chestiunea e ca seamana cu R3931, dar nu vad conectorul cu emitatorul. Probabil e numai partea de receptie si excitator de la statia asta, configurata de cineva. Chiar si asa, m-ar interesa documentatia la statia cu pricina, daca este disponibila. Am mai vazut ceva discutii pe internet referitoare la statie, dar doc, nu!Receptorul merge binisor, parca putin cam zgomotos. Comparativ cu R326 este mai slab dpdv electric, pentru ca mecanic nu se poate compara.Ceea ce ma enerveaza este butonatul asta cu comutatoarele decadice, asa ca daca as avea schemele, poate m-as apuca cand am putin timp disponibil, sa-i fac un buton rotativ (gen encoder) si sa creez o interfata de conectare in loc de panoul frontal. Altfel, i-am dat jos fata cu butoanele de cauciuc, pentru ca se inmuiase si nu se mai putea utiliza deloc.Ce mi-a placut este ca are prima conversie sus (habar nu am unde).Printre alte necunoscute, mai are un defect, ca dupa conectare la cateva secunde, ii scade sensibilitatea vizibil.73's Sebi, YO2CBQ Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Ce filtre de mare selectivitate foloseste? Cuart, electromecanice...? Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 18, 2010 Autor Partajează Postat Mai 18, 2010 Asa, dupa cum vad, sunt pentru fiecare mod H, J si A1, cate un filtru pe 10.7MHz cu cuart. Toate sunt romanesti! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Dupa cum se vede in poza are multi condensatori cu tantal(aia verzi si albastrii).Ar trebui verificati si eventual schimbati;fac mari probleme c-urile respective. Link spre comentariu
yo3gje Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Are filtre cu Xtale pe 10,7. Sinteza este fractionata cu un vco pt X10Mhz X1Mhz si unul pt X100Khz X10Khz si X100Hz. Din cate imi amintesc prima fi este la vreo 65 mega si adoua la vreo 40 mega . Nu imi amintesc bine .daca spun prostii iertati-ma. Un prieten bun, radioamator mi-a dat cartea de scheme acum cativa ani, si am fotocopiat-o. Din pacate copiile sunt de proasta calitate din cauza culorii hartiei originale. Daca le gasesc le voi scana si eventual posta aici. Din pacate nu mai stiu pe unde sant ( pe bune ) In poza vad ca are mufa laterala de cuplare cu tx-ul. Daca o fi aia care o vad eu.Mai multe detalii cand gasesc schema. Am vrut sa fac montajul din poza pt statia asta,(sa nu mai fac batatura la degete apasand pe butoane ) sau pt un receptor profesional R&S EK47 cu BCD-uri . Din pacate n-am gasit driverele pt afisoare si nici numaratoarele. Daca stie cineva cu ce se pot inlocui ar fi super. Multumiri YO3GJE Gelu Link spre comentariu
yo9gcc Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Dupa cum a spus si yo3gje este un receptor-excitator dar separat are denumirea de R-3111 am si eu ceva imagini poate te ajuta pana o sa faci rost de ceva mai clar, acestea sunt facute cu un aparat foto si au iesit cam rau.[attachment=1]R3111a.zip[/attachment][attachment=0]R3111b.ZIP[/attachment] Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 18, 2010 Autor Partajează Postat Mai 18, 2010 Exact asta este scula! Deci se numeste R3111. Interesanta conceptia, pacat ca este executat asa cum e. Modulele sunt inghesuite, piesele se imping unele pe altele. Nici nu vreau sa ma gandesc ce dificil e sa faci un reglaj, sau cum sa ajungi la diverse locuri pentru a masura, sau vizualiza ceva.Schemele nu sunt prea clare, dar asta e! E bine si asa, si multumesc pentru efort! Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Posed si eu R3931 , in stare de functionare , si as fi foarte interesat sa ii fac acordul cu un encoder rotativ , acordul original e absolut incomod in trafic.... Link spre comentariu
yo3gje Postat Mai 19, 2010 Partajează Postat Mai 19, 2010 Asa este. R-3111 se cheama . mai are numar si pt emitator, si bloc de alimentare . In weekend caut schema si o sacanez.Repet:este de proasta calitate. Reparatia ei se facea cu ajutorul unor placute prelungitoare cu mufe pe laturile opuse . Apropos de encoder: am sa incerc cu un montaj de contoar electronic pt magetofon pe care l-am construit pe la inceputul anilor '90. Pana la urma este un numarator cu afisare, la care driverele de afisoare au intrare BCD. Cred ca este suficient daca se leaga conexiunile de la BCD-urile statiei la intrarea acestor drivere ( parca 4511 sau asa ceva http://www.doctronics.co.uk/4511.htm ). Nu stiu ce nivele de intrare ar trebui sa aiba la intrarea divizoarelor din sinteza, da' baniuesc ca fiind CMOS-uri ambele ,n-ar trebui sa fie probleme. Please advice daca bat campii. Pe curand Gelu YO3GJE Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 19, 2010 Autor Partajează Postat Mai 19, 2010 Pentru inlocuirea butoanelor cu un encoder, o solutie firmware cu un microcontroller cu mai multe I/O, ar rezolva si problema afisarii pe un LCD. La solutii hardware ieftine ar merge si cu un CPLD si ceva digiti cu LED si decodificatoare pentru afisare. Aceste solutii sunt destul de compacte si cablaj minimal. Bineinteles ca se poate si cu MMC-uri!Referitor la scheme, ar fi un lucru important daca s-ar putea face ceva mai clare. Am vazut pe forum cartea de la R3110 (R35T) foarte frumos scanata. In fapt, imi place mult si R35T, dupa mine o scula facuta in mod serios, chiar daca conceptual este ceva mai veche. Link spre comentariu
C.D. Postat Mai 24, 2010 Partajează Postat Mai 24, 2010 Salut. Nivelele pentru comanda sunt de +5V si 0 (masa).Codul este BCD inversat (complement fata de 9), adica in tabelul de stari logice ABCD valorile corespunzatoare lui 0 (BCD normal) sunt de fapt ale lui 9 (in complement). Se pot verifica functional, puneti comutatorul pe cifra 0 si masurati nivelele ABCD, cu un voltmetru de impedanta mare, apoi repetati pentru fiecare cifra pana la 9 si faceti un tabel cu logica de comutare. Trebuie sa tineti seama de acest tabel cand faceti alt montaj de comutare electronic. Rezistentele de pe comutatorii BCD sunt de 100K legate la +5V.Prima frecventa intermediara este de 42.05MHz, iar a doua este de 10,7MHz. Filtrele de 10,7MHz, sunt cu quartz (nu sunt romanesti). RAA-ul (pe partea de receptie) actioneaza simultan pe MOSFET-urile BF964 (grila 2), o data in amp intrare RF (placa 2.4), si a doua oara in placa 2.3 tot cu un BF964 dar pe prima FI. Comanda de RAA vine din placa 2.1 (este la mijlocul aparatului, aceea cu amplif. AF cu TBA790, oscilatorul de A1, volumul digital, si logica de comenzi E/R si moduri de lucru.Daca este pusa la punct, este chiar o statie buna. Nivele de iesire pe emisie din REX (mufa cu 19 pini), sunt cuprinse intre 25-60mV in functie de frecventa. (1,500MHz - 29,999MHz). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum