Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 stie cineva ce este in interiorul fierului de calcat ?? banuiesc si io ca este o rezistenta si ceva ceramica ... inca n-am prins unu pe mana sa-l tai in doua cu flexu. De ce pun intrebare asta ?? pai vreau sa-mi fac o presa pentru transfer termic care are acelas pricipiu de functionare ca si fieru de calcat.Stiu se gasesc de cumparat asemene prese, numa ca nu vreau sa dau 19 mil pe niste cornier taiat cu flexu si sudat la nush care in garaj. Singura mea problema ii platanu ala care nu stiu sigur ce ar trebui sa aibe in interior.Stiu numa :Temperatura pana la 300 * C;• Consum 2000W.• Tensiunea 220V.Asa ca as aprecia niste idei bune Link spre comentariu
stefan_k Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Fierul de calcat are o rezistenta de putere inglobata intr-un material ceramic, la care se mai adauga un termostat mecanic.La cum vad eu "presele de transfer termic" de pe net, costul principal e fieraria propriu-zisa. Pretul mi se pare si mie cam exagerat, dar deh, fraier nu e cel ce cere."Platanul" termic se rezolva relativ usor; exista rezistente de nichelina ca la vechile resouri (sau uscatoare de par); probabil trebuie sa cauti mai mult pana sa gasesti, dar costa cativa lei bucata; ca putere poti gasi de la cateva sute de watti pana pe la 2kW. Probabil ai nevoie si de ceva material ceramic, sau azbest, sau alta modalitate de a izola rezistenta de corpul metalic al presei. In plus, mai trebuie si un termostat, mecanic sau electronic, caci altfel vei cam praji tricourile. Cel mai simplu probabil ar fi de luat un termostat de la un fier de calcat.Spor. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 daca fierul de calcat este clasic ----adica fara stropire si fara vapori --- atunci contine o rezistenta zdravana ---de la minim 1800w, daca nu ma insel ....pina la doua mii si ceva de watt --- bagata in ceramica plus un termostat care decupleaza alimentarea la citeva temperaturi prestabilite... recte matase , sintetic , lina , bumbac , etc...!daca are si stropire / vapori... atunci mai exista in interior si un mic rezervor de apa plus o mica pompita care trage apa din rezervor si o arunca prin niste duze inspre obiectul ce urmeaza a fi calcat...! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 izolarea termica cu azbest nu se poate face , intrucit acest material este cancerigen si a fost interzis in ue ...cel putin , asa stiu eu...! izolarea nu se poate face decit cu material ceramic...care e mai ieftin , desigur...! au aparut acum si materiale compozite refractare , insa pretul lor este mare...deocamdata... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Dupa titlul topicului, mai mult ca sigur ca dl. betzy nu are cunostinte in domeniul electric.Eu unul il sfatuiesc la modul cel mai serios sa nu se apuce sa construiasca singur acest aparat, pericolul de electrocutare si de incendiu fiind mare pentru un neavenit.In plus, nu-l vad calculand valoarea rezistentei de incalzire si nici termostatarea acesteia.Cred ca se poate gasi un asemenea aparat la second-hand, cu putina straduinta. Link spre comentariu
Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 mersi de replay`uri da, nu am cunostinte in domeniul electric si de aia am postat aici nedumeririle. Si nu ma las pana nu duc la capat chestia asta.booon acuma urmatoarea serie de intrebari:1. rezistenta de nichelina nu pot sa o cer la magazin ?? ca resou n-am sa-l desfac si uscatoru de par daca`l desfac imi sare mama`n cap. Nu pot sa merg la magzin sa cer o rezistenta de 2 kW ??2. Ceramica aia cum fac rost de ea ca sa nu ma curenteze plita ?? Se gaseste si aia de cumparat ?? Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Daca nu ai o fabrica de confectionat pcb-uri cu o productie de citeva mii de bucati/zi, de ce nu utilizezi fierul de calcat, nemodificat, pentru efectuarea transferului termic, atunci cind ai nevoie sa-ti faci cite un pcb? Link spre comentariu
Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 pt. ca trebuie sa acopar o suprafata mai mare decat fieru de calcat si imi trebuie o temperatura constanta pe toata suprafata :smt103: Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 betzy scrie :"uscatoru de par daca`l desfac imi sare mama`n cap"Dar daca ar sti ca te joci cu 220 V fara sa ai habar ce-i curentul electric, oare nu ti-ar sari in cap ?Crede-ma ca te depaseste ce vrei tu sa faci.In ce clasa esti ? Link spre comentariu
Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 asa ma amuza unele raspunsuri, dar e bine totusi ca lumea mai si raspunde, poate va concentrati sa-mi raspundeti la ce ma intereseazagasesc de cumparat dracia ai de rezistenta ??? sau tre sa distrug uscatoru de par ??Ceramica aia cum se gaseste de cumparat ?? la kg ?? praf ?? Link spre comentariu
stefan_k Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Tocmai asta ti-am raspuns de prima data: exista rezistente separat de cumparat, sub forma unor spirale ("arcuri") de nichelina, de diverse lungimi si puteri (gen 400...2000W). Ele se folosesc ca piese de schimb pentru resouri/uscatoare de par, etc. Pe vremuri aceste aparate se reparau, nu se inlocuiau imediat (cum se face azi de multe ori). Daca poti gasi sau nu in magazin, aceasta numai bunul magazioner ti-o poate spune. Cauta prin magazinele de piese electrice (nu neaparat electronice). Pretul lor nu ar trebui sa fie mai mare de cativa lei / bucata.Pentru material ceramic ... iarasi, e de sapat. Poti incerca diverse combinatii argila / ghips / ciment alb/gri (ghips si ciment se gaseste iar in magazine, argila mai greu desi s-ar potrivi mai bine); trebuie sa gasesti o combinatie care sa reziste cat mai bine termic (poti face diverse teste, sau poti rascoli internetul dupa o "reteta" testata deja).Am mentionat si azbestul (desi probabil nu vei gasi asa ceva de cumparat, din motive enuntate de misuraelectronic); de folosit evident ca il POTI folosi, daca gasesti; ca e semi-ilegal, e partea a doua, dar nu cred ca va veni nici un comisar european sa verifice ce ai folosit tu la un aparat constructie proprie si unicat.Succese la cautat materiale. Link spre comentariu
stefan_k Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Daca nu ai o fabrica de confectionat pcb-uri cu o productie de citeva mii de bucati/zi, de ce nu utilizezi fierul de calcat, nemodificat, pentru efectuarea transferului termic, atunci cind ai nevoie sa-ti faci cite un pcb?Nu cred ca ii trebuie pentru pcb-uri; dispozitivul mentionat am vazut ca e folosibil pentru inscriptionat tricouri / haine / sepci / materiale publicitare / whatever. Link spre comentariu
Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Tocmai asta ti-am raspuns de prima data: exista rezistente separat de cumparat, sub forma unor spirale ("arcuri") de nichelina, de diverse lungimi si puteri (gen 400...2000W). Ele se folosesc ca piese de schimb pentru resouri/uscatoare de par, etc. Pe vremuri aceste aparate se reparau, nu se inlocuiau imediat (cum se face azi de multe ori). Daca poti gasi sau nu in magazin, aceasta numai bunul magazioner ti-o poate spune. Cauta prin magazinele de piese electrice (nu neaparat electronice). Pretul lor nu ar trebui sa fie mai mare de cativa lei / bucata.Pentru material ceramic ... iarasi, e de sapat. Poti incerca diverse combinatii argila / ghips / ciment alb/gri (ghips si ciment se gaseste iar in magazine, argila mai greu desi s-ar potrivi mai bine); trebuie sa gasesti o combinatie care sa reziste cat mai bine termic (poti face diverse teste, sau poti rascoli internetul dupa o "reteta" testata deja).Am mentionat si azbestul (desi probabil nu vei gasi asa ceva de cumparat, din motive enuntate de misuraelectronic); de folosit evident ca il POTI folosi, daca gasesti; ca e semi-ilegal, e partea a doua, dar nu cred ca va veni nici un comisar european sa verifice ce ai folosit tu la un aparat constructie proprie si unicat.Succese la cautat materiale.am priceput acuma, prima si prima data fac platanu si apoi caut rezistenta care sa intre acolodaca o izolez cu chestie din aia cu care se lipesc teracotele ?? tre sa gasesc unu din ala ce face teracote sa-l intreb cu ce lipeste caramizile de shamota Link spre comentariu
stefan_k Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Materialul pentru lipit teracote ar trebui sa fie perfect pentru treaba asta. Daca afli si reteta, poate ne-o spui si noua. Link spre comentariu
Vizitator betzy Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Materialul pentru lipit teracote ar trebui sa fie perfect pentru treaba asta. Daca afli si reteta, poate ne-o spui si noua.din cate stiu io pe vremuri se lipeau cu pamant galben, acuma nu stiu ce se foloseste, dar ma interesez si va spun si voua. Robeert: va rog nu mai folositi termeni ca: nush, dc, kre, etc. Aici nu este mirk, messenger sau alte porcarii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum