oficemircea Postat Mai 14, 2010 Partajează Postat Mai 14, 2010 Am o statie radio jopix omega si as vrea sa-i maresc sensibilitatea la receptie.Este posibil? In manual scrie ca are (1μV for 20dB SINAD)Postez si schema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Da, este o statie ceva mai putin sensibila, insa foarte robusta, usor modificabila in sensul maririi puterii de emisie, etc. Daca aceasta sensibilitate mai redusa chiar te incomodeaza, cel mai simplu mod de a o imbunatati este sa-i adaugi un preamplificator de receptie, se gasesc de vanzare destul de frecvent pe Ebay, dar cred ca se gasesc si in magazine. Daca doresti poti sa-i construiesti un astfel de preamplificator, eventual cu circuite acordate la intrare si iesire pentru o mai buna selectivitate, insa vei avea nevoie si de un modul de comutare emisie-receptie, deci e ceva mai complicat.P.S.... inainte de orice, ai incercat sa ii rotesti butonul RF Gain maxim dreapta? ) Link spre comentariu
oficemircea Postat Mai 15, 2010 Autor Partajează Postat Mai 15, 2010 Butonul RF gain este la dreapta,swr-ul este bun,1.2.As vrea sa pot mari sensibilitatea deoarece nu receptionez pe unii colegi care sunt mai departe,dar cu o statie intek 490 receptionez.Am un amplificator cu preamplificare la receptie dar inafara de zgomot nu amplifica nimic. Link spre comentariu
Flor Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 1uV/20dBSINAD nu mi se pare deloc rau ca performanta.Mai ales daca te uiti cat costa o scula (semi/profesionala) care are 0.15-0.2 uV/12dB Uneori rezolvarea problemei se face prin eliminarea ei.De ex prin montarea unei antene mai performante, adica mai lungi, mai bine acordate...Spun asta deoarece modificarea etajul de intrare, in sensul maririi amplificarii e o chestie destul de delicata. Foarte usor poti scapa lucrurile de sub control si sa ajungi sa iti limiteze sa chiar sa iti oscileze...Nu te intreb daca ai scule de masura si experienta necesara ca in acest caz sa revii in situatia anterioara.In general fabricantii testeaza destul de mult o schema ca sa fie sigur ca ofera performanta maxima pentru pretul de productie, recte cel de vanzare impus. Link spre comentariu
oficemircea Postat Mai 15, 2010 Autor Partajează Postat Mai 15, 2010 Scuze sensibilitatea la receptie este 1μV/10dB.Ma gandesc sa fac un filtru la intrare,dar nu am gasit scheme /detalii. Link spre comentariu
Yo4You Postat Mai 15, 2010 Partajează Postat Mai 15, 2010 Nu merita sa iti bati capul schema transceiverului omega este bine realizata nu ai ce umbla in ea din cate observ vorba lui @flor poti face minuni cu o antena mai serioasa.Daca chiar nu iti place cum functioneaza pune-o la vanzare sau fa schimb cu un coleg dai pe CH22 si intreaba care vrea statie sau sa faceti schimb etc. Link spre comentariu
Flor Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Am senzatia ca nu intelegi prea bine cifrele pe care le reproduci. Adica ce inseamna in practica...Nu iti face probleme in acest sens, pt ca nu toti forumisti sunt (ingineri) electronisti.Dar crede un hodorog batran ca mine ca ce scrie acolo nu e deloc rau. Iar sfatul lui Yo4You e atat de bun simt cat si extrem de practic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Am inteles ca te deranjeaza mai degraba diferentele de sensibilitate fata de acel intek.... Si eu am observat (folosesc aceeasi statie ca si tine) diferente semnificative de sensibilitate fata de un Midland Alan 18 de exemplu, dar prefer sa pastrez Jopix-ul deoarece a fost foarte usor de modificat si acum scoate 15W la emisie cu un IRF510 ca tranzistor final RF. Daca tu doresti mai degraba sensibilitate de receptie si preampliful nu te ajuta (bizar de altfel...), nu iti ramane altceva de facut decat sa o vinzi si sa-ti iei alta cu sensibilitate mai buna. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Am o statie radio jopix omega si as vrea sa-i maresc sensibilitatea la receptie.Este posibil? In manual scrie ca are (1μV for 20dB SINAD)Postez si schema.Este posibil dar e greu. Comutarea antenei nu se face prin releu, deci e mai greu sa impementezi un preamplificator fara riscul de a dezacorda circuitul de emisie. Cum ai montat pre-ul?. Parerea mea este ca se poate monta, cu adaptarile de rigoare, dupa L301 (in schema). Recomand cele din posturile anterioare!. Link spre comentariu
oficemircea Postat Mai 16, 2010 Autor Partajează Postat Mai 16, 2010 Cred ca cea mai buna solutie este sa o vand sau sa o folosesc cu o antena fixa,in momentul de fata am pe masina o antena Sirio - TURBO 5000 PL.Ca nu inteleg cifrele si ca de la teorie la practica este o mare diferenta este foarte adevarat.Nu ma deranjeaza diferenta de sensibilitate dintre omega si intek,ma deranjeaza faptul ca eu nu pot receptiona ce receptioneaza altul care este langa mine (am schimbat si pozitia la masina in speranta ca poate prind si eu ceva semnal,dar fara rezultat),ma mai deranjeaza ca atunci cand receptionez mai semnal slab,are si zgomot mare,la limita inteligibilitatii comparativ cu alt model. ( Cum ai montat pre-ul?) Am spus ca am un amplificator(penru emisie) cu preamplificare la receptie,KL200P. Dar caut sa o dau si sa ma orientez catre ceva mai sensibil. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 ( Cum ai montat pre-ul?) Am spus ca am un amplificator(penru emisie) cu preamplificare la receptie,KL200P. Dar caut sa o dau si sa ma orientez catre ceva mai sensibil.Eu am vrut sa stiu cum (schema) ai intercalat efectiv pre-ul. Link spre comentariu
oficemircea Postat Mai 16, 2010 Autor Partajează Postat Mai 16, 2010 Cu un cablu de 50ohm 45cm intre statie si antena. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Cu un cablu de 50ohm 45cm intre statie si antena.Pai comutarea cum o faceai? Pre-ul si amplificatorul (acel kit) stia sa faca automat comutarea in functie de prezenta purtatoarei?. Link spre comentariu
oficemircea Postat Mai 16, 2010 Autor Partajează Postat Mai 16, 2010 Da comutarea se face automat.Postez o schema. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Da comutarea se face automat.Postez o schema.Mutumesc pt. schema si precizari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum