Vizitator CosminPopa Postat Mai 14, 2010 Partajează Postat Mai 14, 2010 Buna tuturor! Am nevoie de ajutor în rezolvarea unei probleme, pentru a cărei rezolvare sunt dispus să plătesc o sumă de bani..de bun simț.. Problema este următoarea: Am un gard din plasă de sârmă lung de 2 km. Unii vor să mai fure din el din când în când, tăind câțiva metri, pe timp de noapte.... Aș dori să il protejez cu următorul sistem de securitate, simplu: Un cablu lung (izolat), țesut prin mijlocul plasei de gard, pe toată lungimea sa, care să închidă circuitul într-un singur punct, formând astfel un circuit închis La capăt să existe o stație Walkie Talkie (asigurată într-o cutie metalică), care să transmită un semnal sonor la o altă stație aflată la 1 km (pe care o păstrez în casa mea) și care să mă avertizeze că firul a fost tăiat, dacă circuitul se întrerupe. In acest fel voi putea prinde hoții deoarece încercând să taie plasa ei vor trebui să taie și firul, sau nu vor mai tăia gardul știind că se vor da de gol... Aș dori ajutor să implementez acest sistem sau unul similar sau mai bun. Problemele sunt următoarele: 1. Cablul va sta în soare, în contact cu metalul și ar trebui unul rezistent la temperaturi ridicate 2. Nu știu cum să fac ca stația să emită la întreruperea (tăierea cablului). 3.Nu știu dacă se poate obține un consum redus de energie, astfel încât să nu schimb bateriile zilnic, la stații... Vă rog să mă contactați pe adresa: [email protected] pentru cazul în care doriți să mă ajutați. Aș prefera să îmi vindeți sistemul ( emisie -recepție gata construit), să îmi spuneți ce cablu să cumpăr și eu doar să îl instalez. Menționez că în apropierea gardului nu am sursă de electricitate. Vă mulțumesc și aștept mesajele voastre! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 14, 2010 Partajează Postat Mai 14, 2010 Buna seara, Va propun urmatoarea rezolvare : La unul din capetele gardului faceti legatura electrica intre acesta si firul-pilot. In acest fel obtineti un "conductor" de 4 Km lungime cu care se va lega la masa baza unui tranzistor (si care in consecinta va fi blocat). In momentul intreruperii "conductorului" baza nu mai este legata la masa si tranzistorul intra in conductie. In colectorul sau poate fi montat un releu care in acel moment va alimenta prin contactele sale un sistem de alarma. Consumul in repaus al acelui tranzistor va fi extrem de redus, aproape neglijabil. Desigur ca dupa declansarea alarmei va trebui sa refaceti circuitul. Bineinteles ca exista si alte solutii; imi cer scuze ca nu v-am scris personal, asa cum ati solicitat, dar o postez public tocmai pentru a obtine si alte pareri, poate mai ingenioase. P.S. In legatura cu oferta dvs., am convingerea ca pe acest forum sunt numai persoane binevoitoare si dezinteresate material. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 14, 2010 Partajează Postat Mai 14, 2010 Si eu propun ceva similar: pentru fir foloseste cupru emailat, sarma de transformator, nu are probleme legate de temperatura. Cum vei reusi sa o intretesi nu stiu....Circuitul poate fi si mai simplu: prin firul care urmareste gardul si care prezinta un circuit inchis se alimenteaza un releu, iar alarma se conecteaza pe contactul NC(normal inchis), asa ca atunci cand releul este alimentat alarma nu e conectata. Cand se intrerupe firul releul nu mai este alimentat si in consecinta se conecteaza alarma. Consumul nu va pune probleme. Varianta propusa de cristian_draghiescu are un consum chiar mai mic.Totusi, sistemul ar prezenta o problema: daca hotii nu sunt prosti si se prind care e faza cu firul ala atunci ar putea usor sa sara peste protectie.Se pot gandi diverse metode care sa masoare de exemplu rezistenta firului, dar asta complica treaba. In locul statiei de eimisie receptie s-ar putea folosi un modul radio, ceva simplist care sa poata emite pe distanta de 1Km. Corect ar fi de exemplu sa transmita un puls scurt(sau un cod) la un anumit interval, iar cel din casa sa dea alarma si daca acest puls dispare sau daca s-a taiat cablul. Link spre comentariu
Vizitator CosminPopa Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Va mulțumesc mult pentru răspunsuri.Mă bucur ca se poate realiza ceva simplu, potrivit situației.Potențialii hoți nu pot anticipa o asemenea capcană. Dacă era ceva mai complex ceream un sistem pe bază de raze laser Din păcate explicațiile dvs. îmi dau doar curaj. Eu nu am cunoștințe de specialitate. Ceea ce am imaginat era pe baza intuiției și cunoștințelor de fizică din clasa a opta.De aceea vreau să remunerez pe cineva care poate să facă acest sistem funcțional.Eu țes firul (o să fiu nevoit să îl tai în bucăți de circa 200 metri și apoi îl leg și izolez). Montez cutia de fier care va proteja sistemul construit de dvs., încastrată în beton, etc.Plătesc dispozitivul pe care vreau să îl construiți dvs. și fac legăturile cu firul conductor, asta dacă stați departe de Tecuci (Galați) și nu vreți să veniți personal să îl testați. Produsul mi-l livrați prin poștă și trebui să fie cât mai simplu de legat (2 borne) si locul pentru baterii dacă este cazul.O să plătesc în avans costurile ocazionate de efortul pe care îl depuneți, de îndată ce îmi spuneți pe scurt în ce constă dispozitivul și cât costă.Am văzut pe net că o pereche de stații walkie talkie nu sunt scumpe și din acest motiv mi se părea mai la îndemână să le folosesc ca dispozitiv radio, dar este la latitudinea dvs ce soluție adoptați.Acasă pot ține în priză permanent componenta de recepție, difuzor, etc, astfel încât să sune destul de puternic și îndelung, ca să fiu sigur că o aud. Vă mulțumesc și o să vă informez imediat cum anunțul nu va mai fi de actualitate. Sunt sigur că pentru cei pasionați ceea ce îmi doresc eu e floare la ureche...Cu stimă,Cosmin Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 v-am lasat un mesaj privat. vedeti sus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Un fir de 2 Km din cupru agatat prin gard si care sta afara, sub cerul liber, chiar daca este izolat, se va rupe mereu. Si ar fi si foarte scump.Am lucrat la transmisiuni cand am facut armata si stiu ce spun. In fiecare dimineata mergeam pe langa garduri de sarma sau beton, prin copaci, stalpi, etc. sa gasim cablurile de telefon rupte. Erau cabluri militare de vreo 3-4 mm diametrul, cu camasa izolatoare speciala pentru exterior, cu fire de cupru impletite in jurul unui miez din fire de otel, si tot se rupeau. Cu greu rezistau cateva luni.Eu as incerca sa folosesc chiar gardul in loc de fir dar nu cred ca va fi simplu de facut o instalatie fiabila.Cred ca cea mai buna metoda ar fi una clasica, testata indelung, adica... un caine. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Vrei sa spui ca un fir de cupru emailat ar pati asa? Totusi, la cum va fi impletit nu ar sustine nici un fel de greutate, deci nu ar fi stresat mecanic. Nu vad de ce ar fi probleme. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2010 Partajează Postat Mai 16, 2010 Gardul se va misca de la vant, animale, pasari, dilatari si contractari repetate din cauza variatiilor de temperatura zi - noapte, vara - iarna, etc. Pe scurt cred ca sarma de CuEm se va freca de gard si se va roade in timp. Emailul nu cred ca rezista la soare (ultraviolete) si la alte conditii de exterior si oricum se zgarie prea usor.Nici mie nu mi-a venit sa cred cat de "coroziva" este natura pana nu am vazut cu ochii mei. De exemplu, ca sa faca o alarma similara (pe principiul sarmei de cupru care se intrerupe), au fost nevoiti sa foloseasca de fapt o sarma de otel de-a lungul gardului, sarma care transmitea tensiunea mecanica (adica miscarea atunci cand era luata in picioare) pana la capetele ei. La fiecare capat al gardului era cate o bucla mica din sarma de cupru. Sarma de otel era legata mecanic de bucla din sarma de cupru. Cand cineva se impiedica de sarma de otel se rupea una din buclele sarmei de cupru si se declansa alarma. Sarma de otel era cam de 1 mm grosime si se gasea in armata in dotarea genistilor. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 17, 2010 Partajează Postat Mai 17, 2010 Sistemele care te intereseaza pe tine exista deja, dar sunt destul de scumpe. Nu mai am contacte cu domeniul, nu mai stiu cine se ocupa de asa ceva; poate te ajuta google daca il intrebi de protectie perimetrala. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 17, 2010 Partajează Postat Mai 17, 2010 Propun o alta metoda de supraveghere care poate indica si locul de unde dispare gardul. E vorba de niste diode laser dintr-acelea ieftine si niste fotodiode sau fototrz. montate perechi pe stalpi in zonele unde exista vizibilitate intre stalpi, adica un laser de pe un stalp emite spre o fotodioda (de pe stalpul alaturat) care receptioneza semnalul, semnal care comanda dioda laser de pe acelasi stalp samd; asa se supravegheaza cu semnalizare radio, cu mai multe canale, sectoare cat de mari se doreste.Ar fi o posibilitate mai simpa daca gardul ar fi izolat fata de pamant...Poate reusiti sa izolati plasa fata de stalpi.. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Propun o alta metoda de supraveghere care poate indica si locul de unde dispare gardul. E vorba de niste diode laser dintr-acelea ieftine si niste fotodiode sau fototrz. montate perechi pe stalpi in zonele unde exista vizibilitate intre stalpi, adica un laser de pe un stalp emite spre o fotodioda (de pe stalpul alaturat) care receptioneza semnalul, semnal care comanda dioda laser de pe acelasi stalp samd; asa se supravegheaza cu semnalizare radio, cu mai multe canale, sectoare cat de mari se doreste.Ar fi o posibilitate mai simpa daca gardul ar fi izolat fata de pamant...Poate reusiti sa izolati plasa fata de stalpi..Am uitat sa adaug ca lumina laser trebuie sa fie in impulsuri scurte de tot si cu frecventa adecvata pt. economie de energie si o mai dificila detectare, deci schema va fi ceva mai complicata. Se poate folosi si IR tot in impulsuri cu rezultate mai bune dar e mai scump si va scade distanta dintre capetele sectoarelor. In acest ultim caz veti fi mult ajutat de laser pt. aliniere (noaptea cu ceata!). Imi dau seama ca prounerea mea nu este tocmai realista dar poate inspir pe cineva cu ceva mai bun si mai practic. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Problema cu idee ta vor fi alarmele false.Exista in comert sisteme din astea optice (eu stiam unele cu infrarosu, intre timp or fi aparut si cu laser) si, pentru a evita alarmele false (pasari in zbor, frunze zburate de vant) cele mai simple aveau fascicul dublu, alarma fiind generata cand ambele fascicule sunt intrerupte. Nu stiu daca astfel de sisteme sunt usor de bricolat. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Problema cu idee ta vor fi alarmele false.Se poate reduce mult numarul de actionari false daca se alege frecventa potrivita pt. impulsurile scurte. Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Problema cu firul de CuEm este ca dupa un timp emailul de pe firul de Cu se va "roade", coscovi, si apare coroziunea electrochimica intre fierul plasei de gard si cupru, daca e plasa de sarma zincata va rugini pe locul firului.Cel mai potrivit ar fi un senzor capacitiv, care sa foloseasca gardul pe post de antena, la atingerea gardului de catre o persoana, sa declanseze o alarma.Alarma fie radio+receptor, fie o "goarna oribila" care sa se auda la 5km, se poate alimenta de la un acumulator+un mic panou solar pt. incarcare, eventual. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Capacitiv ar fi si nesigur si instabil in functionare. Pe lungimea aceea de 2 Km de gard apar foarte multe variabile. Pana si umiditatea si PH -ul solului pot diferi pe aceasta lungime.De fapt firul nici nu este nevoie sa fie izolat, acel gard nu este o dreapta, ci o bucla inchisa, deoarece delimiteaza un perimetru.El doar asigura un contact ferm baza-emitor. Teoretic si gardul in sine ar face acelasi lucru, insa este mult mai greu sa se obtina un circuit inchis dintr-un gard de plasa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum