Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop cu tubul catodic 5DEP1

Vizitator

Postări Recomandate

Imi asum confuzia cu mentiunea ca, in cazul pentodelor finale, diferenta este aceea ca domeniul de frecvente - care in general este de acelasi ordin de marime - la pentodele audio se situeaza in gama frecventelor joase, prin taierea cu buna stiinta a celor inalte, in timp ce la pentodele finale video este exact invers. La fel de bine insa pentoda ar putea fi utilizata la constructia oscilatorului in relaxare al bazei de timp.Lucrul care ma intereseaza pe mine insa, este schema amplificatorului de banda larga pentru osciloscop, utilizand acest tip de pentoda.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• d2134

3

• miron1947

2

• lorik199

1

• Selena

1

Top autori în acest subiect

...Schema este din cartea de mai sus.Tubul OR1/100/2 are diametrul 100mm si sensibilitate verticala 12V/cm si orizontala 14V/cm si pare a fi asemanator cu B10S1 (RFT).

Probabil schema la care te referi este cea a oscilografului KRIZIK N 522 utilizand 4 pentode 6F24, a carei schema scanata este postata intr-unul din fisierele arhivate mai sus. Referitor la aceasta schema, am incercat sa gasesc datele de catalog pentru tubul 6F24 utilizat. TDSL Personal Edition da trei surse:http://tdsl.duncanamps.com/pdf/dragos.pdfhttp://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/short/068/6/6F24.gifhttp://oldradio.qrz.ru/tubes/foreign/04/6F24.gifPrima - ca fapt divers - este un extras din chiar catalogul de tuburi de receptie in limba romana, editia 1967 (daca nu ma insel) pe care il am in xerocopie. Celelalte doua sunt niste imagini gif identice si vin in totala contradictie (ca date) cu prima. Problema este ca, in nici-una dintre surse datele nu sunt complete, de maniera in care sa le pot folosi la intocmirea modelului necesar simularii. Pe de alta parte, tubul catodic folosit este departe de ceea ce am eu. In cei 100 mm diametru ai tubului se poate inscrie un patrat cu latura de aproximativ 70 mm. Ori cu datele din citatul de mai sus ar rezulta ca pe placile de deflexie Y ale tubului excursia de tensiune maxima furnizata de amplificator nu poate fi mai mare de 84 Vvv. Asta reprezinta cam jumatate din ceea ce trebuie sa asigur pentru tubul meu catodic
Link spre comentariu

Dupa mai multe incercari pe simulator, am obtinut rezultatul din imaginea atasata. Performantele - pe simulator - sunt: 64,9 dB amplificare in tensiune, 0...4,1 MHz largime de banda, maximum 0.5% distorsiuni armomice la frecventa de 1 kHz.[attachment=0]Ampl. banda larga de CC.png[/attachment]Astept observatii, critici si propuneri de imbunatatire - in aceasta faza de proiectare - a montajului.

Link spre comentariu

Iata in atasament si o varianta imbunatatita. Amplificare in tensiune 64.3 dB, banda 0...6.75 MHz, coeficient de distorsiuni armonice mediu 0,9%.[attachment=0]Ampl. banda larga de CC imbunatatit.png[/attachment]Cu aceasta ocazie am reusit sa elimin si sursele de tensiune multiple. Componentele au valori critice. Rezistentele R15 si R16, adaugate au rolul unui divizor de tensiune pentru alimentarea primului etaj diferential si vor fi rezistente de putere. Tensiunea pe anodul primelor doua tuburi nu depaseste valoarea de 10 V. Negativarile sunt la limita de sus, pentru a evita acrosajul.

Link spre comentariu

Iata diagramele punctelor statice de functionare pentru oricare dintre tuburile celor 2 etaje - v11, pentru etajul de intrare si v12 pentru etajul final. Parametrii solicitati sunt detaliati si numeric. Vei tine seama ca Ie si Ue sunt respectiv curentul si tensiunea pe grila ecran.[attachment=1]Diagrame ampl CC v11.png[/attachment][attachment=0]Diagrame ampl CC v12.png[/attachment]Caracteristica pe care se afla punctul de functionare este marcata cu linie - punct de culoare albicioasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări