Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

!Ajutor in Constructia unei statii de lipit!

Vizitator Kheops

Postări Recomandate

Vizitator Kheops

Salut tuturor utilizatorilor acestui forum. Am nevoie de ajutorul vostru daca se poate.Am in casa 3 Letconuri provenite de la statie cu aer cald care au si letcon ( letconurile sunt cu senzor de temperatura inclus), mai am si un stativ cu burete pentru letcon + 2 IC L7107cplz + 4 Displayuri DIGIT duble.As dori sa imi constuiesc o statie de lipit cu letcon care sa includa un reglaj te temperatura de la 0 la 400/450 grade, dar temperatura sa sa mentina constant astefl montajul sa tina cont de datele care i le da senzorul, iar acele Ic-uri cu tot cu DIGIT sa le folosesc pentru afisare temperaturi . Va multumesc anticipat si astept parerile si eventualele scheme pe care mi le recomandati. :aplauze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• stefan_k

4

• Dr.L

3

• yo9hnf

2

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Incearca sa pui o poza cu letconurile in cauza ca poate le recunoaste cineva si stie mai multe date despre ele si despre termocupla lor (sau ce alt traductor de temperatura or avea). Personal....treaba cu afisarea temperaturii (cel putin pentru aplicatiile mele) mi se pare cam fudulie...mi se pare mai important sa "simti" care-i temperatura necesara...cifrele nu-mi spun prea multe.

Link spre comentariu
Vizitator Kheops

Miron iti multumesc ca ai luat initiativa si ca ai vrut sa iti aduci contributia insa stiu acea schema si mi se pare.....nush cum sa zik, cu alte cuvinte nu imi da convingerea necesar. yo9hnf iti pot spune ca treaba cu afisatul temperaturi pe mine chiar ma interseaza si iti multumesc si tie ca ai venit in sprijinul ajutorului pe care lam cerut insa am sa pun nijte poze ca sa va arat( ele sunt de la statii de lipit gordak si au 4 fire mari si late 2 fire care provin de la rezistenta care furnizeaza caldura iar celelalte de la acel senzor care este defapt o rezistenta pusa chiar in varful capului de ceramica si isi schimba valoare de pe la vreo 20 de ohmi pana pe la vreo 80 de ohmi in functie de temperatura care o influenteaza dar cred ca sti si tu cum arata pt. ca toate aparatele astea de masura, multimetrele digitale astea un pik mai skumpe vin la pachet cu un astfel de senzor care arata ca un graunte de nisip din care ies 2 fire si cu ala se masoara teperatura.

Link spre comentariu

-Grauntele ala cu doua fire este (functie de dimensiunile grauntelui :nebun: ) o termocupla (doua metale diferite lipite intr-un punct)-Nu stiu ce fel de traductor de temperatura au Gordak-urile, dar stiu ca nu se potrivesc la schema indicata de colegul Miron, cel putin nu cu reglajele facute pentru letconurile de acolo. Schema este facuta a functiona cu termocupla (care da o tensiune). Daca Gordak-ul este cu termistor....ramane de vazut, iar schema trebuie adaptata pe masura.

Link spre comentariu

Miron iti multumesc ca ai luat initiativa si ca ai vrut sa iti aduci contributia insa stiu acea schema si mi se pare.....nush cum sa zik, cu alte cuvinte nu imi da convingerea necesar.

Daca, la cati useri de pe forum au realizat acea schema [printre care ma numar si eu] sunt multumiti, nu inteleg de ce tu nu ai fi ?!Altii, asa cum e scris in acel topic, o folosesc cel putin 8 ore pe zi, la depanari electronice.Partea de afisaj, cu ICL7107, o poti realiza, atasa si calibra pentru statia propusa.Acum totul depinde de tine, ce schema vrei sa realizezi. :da
Link spre comentariu
Vizitator Kheops

Momentan nu dispun de o camera foto dar am incercat sa fa schita acetui letcon. Si vreau sa ma fac intels ca simt ca nu sunt intels vreau sa construiesc ceva cat mai profesional.La modul ca dak eu doresc temperatura de 250 de grade dau potentiometrul pana la 250 de grade iar pe digit sa imi indice temperatura iar schema pe care o caut si o cer sa faca ceva de genu sa tina alimentat rezistenta pana ajunge la temperatura corespunzatoaresa nu mio tina incinsa pana nu mai poate cu alte cuvinte sa tina cont de valoarea senzorului daca senzorul spune gata ai ajus la 25 de grade sa opreasca sau sa scada alimentarea rezistente de resou cum a scazut temperatura cu un grad sau 2 sa alimenteze iar ca sa mentina temperatura la constanta pe care o cer eu am gasit nijte scheme dar mi se par incurcate va trimit tot ce am gasit in atasament. In schema care am puso eu nu vad unde se leaga acel senzor de temperatura si cum face montajul reglajul automat adik sa mentina temperatura . In fine astept parerile voastre.

Link spre comentariu

stimabile, ti-au mai zis si altii. schema respectiva iti ofera tot ceea ce vrei tu.ia topicul respectiv la tocat, gasesti cateva variatii, inclusiv o schema cvasi-identica copiata dintr-o statie pensol (postata de misa) - asta ca sa te convinga ca e varianta "profesionala".pentru indicatorul de temperatura, se foloseste un voltmetru "banal", cu o eventuala adaptare a nivelurilor de tensiune. temperatura senzorului se traduce in volti, asa ca altceva nu mai ai nevoie.in rest, ce ajutor vrei pe aici? multi de pe forum si-au facut statii dupa schema respectiva, cu sau fara modificari, si le functioneaza foarte bine. vrei sa reinventezi roata? foarte bine, fa o statie cu microcontroller atunci. nu e complicat, din contra. doar ca nu merita efortul.iar cu "reglaj de la 0 la 450 grade" nu o sa faci niciodata, ca inca nu s-au inventat letconuri criogenice.

Link spre comentariu

Mai bine ai spune si ce tip de letcon e...Dupa desen,pare a fi un wellerDaca senzorul e chiar o rezistenta si nu un termocuplu si la temperatura camerei are cam 23 de ohmi,o sa pun o schema pt elSi da,toate statiile de lipit fac ce ai descris tu acoloSi scrie mai putin grabit,adica mai foloseste si semne de punctuatie,ca e greu de urmarit..

Link spre comentariu

Posted Image

Genul ăla de letcon se găseşte mai nou şi la staţiile chinezeşti Pensol. Rezistenţa e introdusă în interiorul vârfului de lipit, deci are transfer termic & control al temperaturii mai bun.

"Senzorul" este tot o termocupla, probabil tot tip K - mai ales că Kheops spune că l-a conectat la multimetru pe domeniul de temperatură şi indicaţiile corespundeau cu cele ale sondei originale.

Link spre comentariu
Vizitator Kheops

Dr. L intradevar letconul seamana cu cel de la weller am avut unul din ala pe mana dar era cu un sistem bimetalic, se incalzea pana la o temperatura de vreo 200 grade apoi se auzea un clichet, ca si cum s-ar decupla ,apoi cum scadea un pic temperatura se auzea iar clichetul ca si cum ar cupla. Iar ce ai spus tu, anume ca acel seznzor de care tot spun eu din varful suportului ceramic ; la temperatura camerei da intradevar o valoare de vreo 23ohmi. Astept sa vad ce schema spuneai tu. Iar pentru cei care doresc sa ma ajute si mi-au cerut sa dau ceva date legate de acest letcon , faceti click pe link-ul urmator este site-ul de unde le-a procurat cel care mi le-a dat, totusi am precizat ca am 3 din care 2 sunt ca noi iar al 3-lea este pt. piese de schimb. http://www.gsmnet.ro/accesorii-si-piese-de-schimb-aparatura/brat-letcon-cu-varf-lukey--3579 :da

Link spre comentariu

Asta e schema unei statii de lipit weler. Chiar daca ciocanul e mai complex,partea care regleaza temperatura e aceeasi.Cand am realizat practic schema,am mai schimbat niste valori,ca sa pot afisa si temperatura. O sa pun si schema modificata in curand

Link spre comentariu
Vizitator Kheops

Multumesc Dr.L dar sincer mi-am cam prins urechile, am intels asa un pic cate ceva din schema aia , problema e ca e desenta pe blocuri si aceasta statie de lipit de la weller include si partea de aer cald. Sincer sa fiu astept si schema aialalta, adica cea modificata de tine. In urmatorul atasament voi include o schema + poze cu statia asamblata care a realizato un tip, am gasito pe un site la o rubrica de week-end project dar este cu termocupla si mi se pare si complicata schema, foarte complicata. Voi mai atasa si o schema bloc cu ce as dori eu mai exact, sau daca are careva schema de la o statie de lipit Lukey 852D+, este cea din acest link http://www.gsmnet.ro/aparatura-service/statie-aer-cald-si-letcon-lukey-852d---692 as fi foarte recunoscator pentru ca am una exact la fel la scoala si merge foarte bine. :freaza:

Link spre comentariu

Daca tu-mi zici ca ai citit macar tot ce s-a scris in topicul asta eu nu te credSi schema redeseneta de mine arata aproape la fel,diferentele sunt nesemnificative!Si ca sa stabilim definitiv ce senzor ale letconul tau,pune voltmetrul pe bornele senzorului,daca apare o tensiune (de ordinul a mV) e termocuplu. Schemele nu se pot folosi la inatmplare,a mea e pt senzor tip CTP doar!

Link spre comentariu
Vizitator Kheops

Dr.L deci am pus un link in care este acelasi letcon pe care il am . Bun, legat de ce spui tu cu termocuplu s-ar putea sa ai dreptate , eu sunt derutat deoarece acest senzor, da valoare si pe domeniul de masurare al rezistivitati dar si pe domeniul de masurare al tensiunii (mV) ,cand spun de valoare ma refer la ceva variabil se schimba in functie de temperatura la care e supus. Am folosit o bricheta si am incalzit acest senzor, odata cu testerele pe domeniul de rezistivitate, iar a doua masuratoare cu testerele pe domeniul de tensiune. Astfel ma derutat complet pt. ca in ambele cazuri da valoare. La domeniul rezistivitatii (20-70 ohmi) iar pe domeniul tensiuni (8-30 mV). Sunt complet aburit, cred ca mi-ar fi de folos daca mai putea ajuta cu o schema pentru statia asta de lipit, anume Lukey 852D+.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări